Hold Norge Rent

Hvordan bli med på ryddeaksjon under Vårryddedagen lørdag 13. mars!

Del

Hold Norge Rent har laget en enkel guide med 8 tips for alle som vil bli med å plukke søppel under Vårryddedagen.

Foto: Max Lander / Illustrasjoner: Brunch
Foto: Max Lander / Illustrasjoner: Brunch

Vårryddedagen er en ryddekampanje som bidrar til å fjerne store mengder søppel fra norsk natur. Selv om vi ikke kan møtes på store arrangementer akkurat nå håper vi at så mange som mulig blir med fra hver sin lille kant av landet. Vi ønsker å skape et samhold på Vårryddedagen gjennom sosiale medier - her vil vi heie frem frivillige, dele gode historier og vise frem det solide arbeidet som legges ned denne dagen. Blir du med? Her får du 8 gode tips:

1. Hvor skal jeg stille opp og hvor kan jeg rydde?

Der du selv vil! Rydd lokalt langs elver, innsjøer, strender, holmer og øyer – der du tenker det trengs en god opprydding etter vinteren. Stedet bør være lett tilgjengelig, og det må være mulig å frakte oppsamlet avfall enkelt fra stedet. Hvis du ikke vet hvor du skal rydde, kan du få tips via ditt lokale nettverk for ryddere som du finner her. 

Viktige huskeregler: Respekter privat eiendom, rydd kun eierløst søppel, ikke rydd områder med hekkende fugl og vis hensyn til dyre- og planteliv.

2. Bør jeg rydde med en venn eller helst alene?

Hele landet er fortsatt preget av covid-19 i forskjellig grad, og dette påvirker selvsagt hvordan vi kan organisere oss denne Vårryddedagen. Vi oppfordrer til å rydde sammen i små grupper, med din familie, kohort eller alene. Dersom mange bidrar vil selv små aksjoner utgjøre en stor forskjell!

3. Hvordan skal jeg kle meg?

Kle deg alltid etter forholdene. Gode sko er viktig å huske på, særlig om du skal rydde søppel i nærheten av vann. Gode arbeidshansker som beskytter hendene dine er svært viktig. Det kan også være lurt å ta med seg et ekstra lag med varme klær i tilfelle du skulle bli kald underveis. Ta gjerne med mat og drikke om du skal være ute lenge.

4. Hvor får jeg tak i ryddeutstyr?

De fleste har det de behøver hjemme! En bærepose og noen arbeidshansker, lik dem du ville brukt ute i hagen for eksempel.

Hold Norge Rent deler ut gratis ryddeutstyr til alle som vil rydde. Ønsker du våre poser og hansker kan du finne ditt nærmeste hentepunkt i Rydde (merket med oransje kuber).

5. Må jeg kunne noe om forsøpling?

Det er et par ting du bør kunne for din egen sikkerhets skyld. Beholdere med ukjent innhold må behandles forsiktig. Er du usikker bør væsken oppbevares i beholderen og leveres som farlig avfall. Sprøyter med spiss puttes i tett beholder (f.eks. flaske med kork), og spiker eller andre spisse gjenstander håndteres varsomt.

6. Hva gjør jeg med søppelet jeg har funnet?

Det er viktig å ha en plan for søppelet du finner. Hvis du vil gjøre det enkelt, bør du begrense det du rydder til den mengden avfall du kan få plass til i søppeldunkene dine hjemme. Husk! Litt er bedre enn ingenting, du kan alltid komme tilbake en annen dag for å ta med deg mer.

Dersom du vil rydde mye søppel eller planlegger en større ryddeaksjon, må du sjekke kartet i Rydde for å finne nærmeste mottak som tar imot søppelet gratis (merket med grønne symboler).

7. Hvordan kan jeg inspirere andre til å rydde?

Ta gjerne bilder av det du finner og bli en del av Vårryddedagen ved å tagge oss (@holdnorgerent) og bruke #vårryddedagen i sosiale medier.

8. Registrer det du finner i Rydde

Hvis du synes det er spennende med folkeforskning og tall: Husk at du kan registrere det du finner av søppel i Rydde og på den måten bidra til mer kunnskap om forsøpling.

Ved å registrere ryddeaksjonene på ryddenorge.no kan vi telle hvor mange som deltar, hvor mye vi ryddet sammen, og se hvor behovet for å rydde fortsatt er stort. Opprett en bruker og registrerer ryddeaksjonen(e) dine via Rydde, så blir du med i tellingen. Dette er selvsagt helt frivillig!

God Vårryddedag!

Tusen takk til Miljødirektoratet som bevilger tilskudd til Vårryddedagen, og tusen takk til Hold Norge Rents hovedsponsorer som støtter vårt arbeid.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Max Lander / Illustrasjoner: Brunch
Foto: Max Lander / Illustrasjoner: Brunch
Last ned bilde
Foto: Andreas Bastian Nordberg /MANUS / Illustrasjoner: Brunch
Foto: Andreas Bastian Nordberg /MANUS / Illustrasjoner: Brunch
Last ned bilde
Foto: Andreas Bastian Nordberg /MANUS / Illustrasjoner: Brunch
Foto: Andreas Bastian Nordberg /MANUS / Illustrasjoner: Brunch
Last ned bilde
Illustrasjoner: Brunch
Illustrasjoner: Brunch
Last ned bilde

Lenker

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent
Hold Norge Rent
Nedre Vollgate 9
0158 Oslo

400 01 438https://holdnorgerent.no

Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra til å rydde opp avfall som er på avveie. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.

Følg saker fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom