Forbrukslån.no

Hvilken brukergruppe betaler mest ned på forbruksgjelden sin?

Del

Vi opplevde gjennom hele 2020 at gjeldsbyrden fra forbrukslån sank i Norge. Nå viser det seg at det er de unge, under 30 år, som har betalt ned mest på forbruksgjelden sin. Vi ser nærmere på utviklingen av forbrukslån i landet nå. At samlet usikret gjeld i Norge har gått ned er en fordel på mange måter.

NEDGANG I FORBRUKSGJELD: De unge under 30 år betalte mest ned på forbruksgjelden sin i 2020. Foto: Istockphoto.
NEDGANG I FORBRUKSGJELD: De unge under 30 år betalte mest ned på forbruksgjelden sin i 2020. Foto: Istockphoto.

Unge betalere

Gjennom hele korona-året 2020 gikk forbruksgjelden i Norge samlet ned med 15 milliarder. Ifølge nye tall fra Gjeldsregisteret var det unge mennesker under 30 år som betalte tilbake mest på sin usikrede gjeld.

De forteller at nedgangen i denne brukergruppen var på hele 20 prosent. Samlet sett hadde denne brukergruppen forbruksgjeld på 11 milliarder kroner ved siste årsskifte.

Den øvrige gruppen reduserte til sammenligning sin gjeld med 7 % i fjor.

Gjeldsregisteret sier videre at det var særlig i andre halvdelen av 2020 at man så en kraftig nedgang i gjelden. Denne trenden ser også ut til å fortsette i 2021, melder de. 

Færre ting å bruke penger på

Det pekes på at 2020 var et spesielt år, med mange restriksjoner på folks frihet på grunn av Covid-19. Det førte til at mange reiste mindre, var mindre ute på byen og kanskje også handlet noe mindre enn de vanligvis ville gjort.

På den måten ble forbruket betydelig lavere enn normalt for mange. Da brukte de pengene til å betale ned på gjeld i stedet.

Lavere risiko

At nordmenn betaler ned på sin forbruksgjeld er positivt fordi den viser at folk i økende grad har kontroll på privatøkonomien sin, og at det dermed er redusert fare for at privatpersoner kommer i et gjeldsuføre. Det kan også være fordelaktig på den måten at det vil kunne føre til at myndighetene ser mindre grunn til å stramme ytterligere inn på lovverket for utlån.

Etter at det var betydelig vekst i gjeldsbyrden hos nordmenn generelt, ble det i 2015 innført strengere regler for utlån. 

Framover

Hvorvidt trenden med synkende gjeldsbyrde fortsetter også etter at pandemien er over gjenstår å se.

Det er imidlertid verd å merke seg at nedgangen startet litt før Covid-19 endret hverdagen for de fleste nordmenn. Det kan tolkes som at det er en mer grunnleggende endring i gjeldsutviklingen vi er vitne til.

Gjeldsregisteret på sin side melder at de forventer at nedgangen vil fortsette. Ifølge tallene for januar 2021 er samlet forbruksgjeld i landet nå på 169,5 milliarder. Det er en nedgang på 3,6 %. Den nedgangen skyldes først og fremst lavere bruk av kredittkort.

Det er fortsatt til dels strenge Covid 19-tiltak i Norge, og det er varslet at de vil vare i noen måneder framover. Gjeldsregisteret mener det kan forventes at mange da sparer opp penger, slik at de har råd til å betale for ferier og annet forbruk når samfunnet igjen går tilbake til mer normale tilstander.

Få mer informasjon om forbrukslån

I Norge er det mer enn 160 finansinstitusjoner man kan søke ulike lån hos. Du kan du finne mer informasjon om ulike lån, og brukergrupper, på nettsiden Forbrukslån.no

Der ligger det også artikler med tips om lån og nedbetalingsplaner, samt nyttige lånekalkulatorer.

Bilder

NEDGANG I FORBRUKSGJELD: De unge under 30 år betalte mest ned på forbruksgjelden sin i 2020. Foto: Istockphoto.
NEDGANG I FORBRUKSGJELD: De unge under 30 år betalte mest ned på forbruksgjelden sin i 2020. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Forbrukslån.no

Forbrukslån.no
Forbrukslån.noForbrukslån.no er en portal for sammenligning og vurdering av lån uten sikkerhet, inklusive refinansieringslån. Her kan besøkende finne nøkkeltall knyttet til rentenivå, aldersgrenser, inntektskrav og lignende. 

Følg pressemeldinger fra Forbrukslån.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forbrukslån.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forbrukslån.no