Hvem fortjener Jenteprisen 2017?

Jenteprisen tildeles en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.
Der barn ikke har det bra, har jentene det verst. Dette er utgangspunktet for at Plan gir jentesaken ekstra oppmerksomhet. I mange samfunn blir jenter sett på som mindre verdt enn gutter. Det betyr at de stiller bakerst i køen når det kommer til helse, skolegang, økonomiske rettigheter og generelt få oppfylt sine rettigheter. Plan er en forkjemper for barns beskyttelse og har et særlig fokus på jenter og ivaretakelse av deres rettigheter.
– Plan Internationals arbeid for jenter er en hjertesak for Costume, og vi er glade for å være samarbeidspartner med Plan på utdelingen av en så viktig pris. Nå håper vi alle her i landet som jobber for jenters rettigheter, får den anerkjennelsen de fortjener og blir nominert til Jenteprisen 2017, sier sjefsredaktør i Costume, Kine Hartz.
Modig
Både Skam og TV-serien Stuck, som gikk hos Aftenposten, var nominert i fjor, men prisen gikk til slutt til Andrea Voll Voldum. Hun ble kjent sommeren 2016 da hun satte voldtekt og jenters rettssikkerhet på dagsorden, gjennom å fortelle sin egen historie. Prisen fikk hun for sitt personlige mot til å utfordre en ukultur som rammer uavhengig av kultur og region.
– Jeg er sjokkert over at jeg nådde opp blant så mange gode kandidater, men også beæret og utrolig glad, sa Andrea Voll Voldum, etter å ha mottatt Jenteprisen i 2016.
Generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie, ser igjen fram til gjøre stas på en av dem som gjør en ekstra innsats for jenters sikkerhet og frihet.
– Målet med prisen er å gi en fortjent honnør og å understreke at jenters rettigheter er urokkelige. Jenteprisen arrangeres nå for sjette gang, og den har blitt en viktig pris for å løfte fram de som gjør en forskjell for jenter, slik som Andrea Voll Voldum i fjor, sier han.
Nominer kandidater nå
Alle kan være med å bestemme hvem som fortjener årets Jentepris. Forslag til kandidat, gjerne med en kort begrunnelse, kan sendes på epost til jenteprisen@plan-norge.no, til Plan International Norges Facebook-side eller ved å bruke hashtaggen #jenteprisen på Instagram eller Twitter. Nominasjoner kan gjøres fram til 27. september.
Årets jury ledes av tidligere justisminister Knut Storberget, som sammen med styreleder i tenketanken MinoTenk Navjot Sandhu, journalist og forfatter Mahmona Khan, fotojournalist Iffit Qureshi, programleder og regissør Emilie Beck og Plans ungdomsambassadør Lina Fonstad skal kåre en verdig vinner av Jenteprisen 2017.
Tidligere vinnere av Jenteprisen:
2016: Andrea Voll Voldum
2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper
2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer
2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret
2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse
Mer info om prisutdelingen finnes på Facebook-arrangementet Jenteprisen.
Nøkkelord
Kontakter
Andreas GjoneKommunikasjonsrådgiver
Tel:926 27 950andreas.gjone@plan-norge.noSiv MeisingsethKommunikasjonssjef
Tel:916 38 912siv.meisingseth@plan-norge.noBilder
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Verdens flyktningdag: Livsfarlig å være jente på flukt20.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Over 122 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og mer enn 60 millioner av dem er kvinner og jenter, ifølge FN. Risikoen for vold og seksuelle overgrep øker dramatisk i konfliktområder som Sudan, Gaza og Ukraina.
Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan8.5.2025 17:01:11 CEST | Pressemelding
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom