OsloMet

Hvem er journalister når alle kan lage egen avis?

Del
Hva bidrar faktasjekken med? Sitter journalister bare på et kontor?

23. januar lanseres boka "Journalistikk, profesjon og endring" med et seminar på OsloMet. Boka består av en samling tekster fra 11 ulike journalistikkforskere og er redigert av Paul Bjerke ved Høgskolen i Volda, Birgitte Kjos Fonn ved OsloMet og Birgit Røe Mathisen ved Nord Universitet. 

- De siste årene har det kommet en rekke bøker internasjonalt om journalistikk med prefikset re i tittelen: rethinking, re-inventing, revisioning og re-examining. I flere av disse diskuteres en spenning mellom bekymring og håp på journalistikkens vegne: bekymring for ytre press, usikker finansering, sviktende tillit og uklare grenser for hva som er journalistikk.

Håp fordi den digitale utviklingen kan styrke både arbeidsprosess og produkt, og fordi journalistikk tross alt er en motstandsdyktig profesjon som har vært gjennom mange endringsprosesser før. Hensikten vår med boka Journalistikk, profesjon og endring er å belyse dette med et grunnleggende norsk utgangspunkt. Og vi er mer opptatt av de journalistiske yrkesutøverne enn bransjen som sådan, sier redaktørene.

Se arrangementet på OsloMets sine nettsider.

– Alle kan formidle

– Journalistikk vil fortsatt være en viktig del av den offentlige samtalen. Men når alle og enhver kan formidle, blir det mer utydelig hva som er journalistikk, og hvem som regnes som journalister, sier Bjerke, Fonn og Mathisen. Dette kan bidra til at både fagpresse og nye nettsteder får større betydning i det journalistiske landskapet.

I boka skriver Turid Borgen om redaktørenes makt og avmakt. Svein Brurås tar for seg content marketing og diskuterer skillet mellom journalistikk og reklame, mens Sigurd Allern drøfter journalistikk som faktasjekking.

– Snakker journalister med folk? 

To av kapitlene er viet lokaljournalister: Karianne Sørgård Olsen skriver om samfunnsoppdraget for lokaljournalister, mens Hege Lamark og Lisbeth Morlandstø undersøker den utegående reporteren og spør om journalister fortsatt snakker med folk?

Birgit Røe Mathisen tar for seg profesjonsideal og kommersielle hensyn hos frilansjournalister, mens Paul Bjerke, Birgitte Kjos Fonn og Idar Flo har analysert Resetts publiseringspraksis. Boka belyser også markedsforhold og nye aktører, og diskuterer forhold som objektivitet, grensedragninger og maktforskyvning innafor journalistprofesjonen.

- Boka tar selvsagt ikke for seg alle sider ved journalistikken, til det er feltet for stort. Men gjennom tekster fra elleve ulike journalistforskere diskuteres flere sentrale utfordringer journalistikken som fag og profesjon står ovenfor. Alle kapitlene i boka forsøker på forskjellige måter å undersøke hvor grensene for journalistisk profesjonsutøvelse og journalistiske idealer går i dag, sier Bjerke, Fonn og Mathisen.

Nøkkelord

Kontakter

Ta kontakt med Pål A. Kvalnes for mer info: Palkva@oslomet.no

Bilder

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye