Hva ville du savne mest om råvaren melk forsvant?

Melk er en anvendelig og næringsrik råvare som har vært sentral i kostholdet vårt i årtusener. De siste tiårene har melkesalget gradvis gått nedover, og idag lever de fleste sine moderne liv langt unna bondegården og råvarenesom fortsatt er viktige for oss.
Vi snakker mindre om melk, og for folk flest forbindes kanskje råvaren mest med den hvite drikken man drikker fra glass. Men har du noen gang tenkt over at osten vi spiser på brødskiva hver dag, smøret vi bruker i sausen, iskremen vi koser oss med til dessert, melken vi bruker i pannekakene og blåmuggosten som havner på ostefatet alle kommer fra en og samme råvare – melk?
Og hvis råvaren bare forsvant, hva ville du savne mest?
Første juni feirer vi verdens melkedag, en dag som ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 2001 for å sette fokus på melken og alle dens egenskaper.
I år trekker vi frem melkens allsidighet, og ønsker å minne om hva som samtidig forsvinner hvis den litt glemte råvaren ble borte.
Folket har talt – det vi vil savne aller mest er gulost, smør og vanlig hvit melk.
Noen forskjeller er det imidlertid:
- Kvinner vil i større grad savne gulost enn menn som i størst grad vil savne vanlig hvit melk
- Yngre (15-29 år) vil i større grad savne iskrem og sjokolademelk enn de på 30+ år
- De eldste (60+ år) vil i større grad savne brunost enn yngre aldersgrupper
Landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i mai 2022. 1016 respondenter.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom