Hva ville du savne mest om råvaren melk forsvant?

Melk er en anvendelig og næringsrik råvare som har vært sentral i kostholdet vårt i årtusener. De siste tiårene har melkesalget gradvis gått nedover, og idag lever de fleste sine moderne liv langt unna bondegården og råvarenesom fortsatt er viktige for oss.
Vi snakker mindre om melk, og for folk flest forbindes kanskje råvaren mest med den hvite drikken man drikker fra glass. Men har du noen gang tenkt over at osten vi spiser på brødskiva hver dag, smøret vi bruker i sausen, iskremen vi koser oss med til dessert, melken vi bruker i pannekakene og blåmuggosten som havner på ostefatet alle kommer fra en og samme råvare – melk?
Og hvis råvaren bare forsvant, hva ville du savne mest?
Første juni feirer vi verdens melkedag, en dag som ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 2001 for å sette fokus på melken og alle dens egenskaper.
I år trekker vi frem melkens allsidighet, og ønsker å minne om hva som samtidig forsvinner hvis den litt glemte råvaren ble borte.
Folket har talt – det vi vil savne aller mest er gulost, smør og vanlig hvit melk.
Noen forskjeller er det imidlertid:
- Kvinner vil i større grad savne gulost enn menn som i størst grad vil savne vanlig hvit melk
- Yngre (15-29 år) vil i større grad savne iskrem og sjokolademelk enn de på 30+ år
- De eldste (60+ år) vil i større grad savne brunost enn yngre aldersgrupper
Landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i mai 2022. 1016 respondenter.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Riskrem troner som nordmenns juledessertfavoritt22.12.2025 07:05:00 CET | Pressemelding
Over halvparten av oss velger riskrem på julaften. Hele 55 % av de som har en tradisjon har denne klassikeren på dessertbordet, viser en fersk undersøkelse fra Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
36 % får dårlig samvittighet for matsvinn i jula18.12.2025 10:22:03 CET | Pressemelding
Nye tall viser at mange nordmenn får en dårlig følelse når mat havner i søpla i jula. Hele 36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet for matsvinn, viser en fersk undersøkelse fra Norstat, gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smørforbruket øker – smaken av norsk jul står sterkt17.12.2025 07:32:00 CET | Pressemelding
Nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at smørforbruket har økt med 4,4 % fra i fjor og hele 6,6 % siden 2021. Fløteforbruket har økt, med 2,1 % fra i fjor.
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
