Hva ville du savne mest om råvaren melk forsvant?
Melk er en anvendelig og næringsrik råvare som har vært sentral i kostholdet vårt i årtusener. De siste tiårene har melkesalget gradvis gått nedover, og idag lever de fleste sine moderne liv langt unna bondegården og råvarenesom fortsatt er viktige for oss.
Vi snakker mindre om melk, og for folk flest forbindes kanskje råvaren mest med den hvite drikken man drikker fra glass. Men har du noen gang tenkt over at osten vi spiser på brødskiva hver dag, smøret vi bruker i sausen, iskremen vi koser oss med til dessert, melken vi bruker i pannekakene og blåmuggosten som havner på ostefatet alle kommer fra en og samme råvare – melk?
Og hvis råvaren bare forsvant, hva ville du savne mest?
Første juni feirer vi verdens melkedag, en dag som ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 2001 for å sette fokus på melken og alle dens egenskaper.
I år trekker vi frem melkens allsidighet, og ønsker å minne om hva som samtidig forsvinner hvis den litt glemte råvaren ble borte.
Folket har talt – det vi vil savne aller mest er gulost, smør og vanlig hvit melk.
Noen forskjeller er det imidlertid:
- Kvinner vil i større grad savne gulost enn menn som i størst grad vil savne vanlig hvit melk
- Yngre (15-29 år) vil i større grad savne iskrem og sjokolademelk enn de på 30+ år
- De eldste (60+ år) vil i større grad savne brunost enn yngre aldersgrupper
Landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i mai 2022. 1016 respondenter.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom