Frende Forsikring

Hva var lov å ha i håndbagasjen igjen?

Del

To reisefrie år setter sine spor. Slik unngår du å pakke feil i håndbagasjen til påsketuren.

Huskeliste til håndbagasjen. Foto: Frende Forsikring.
Huskeliste til håndbagasjen. Foto: Frende Forsikring.

- Mange har glemt rutinen om hva som er lov og ikke. En enkel sjekkliste sikrer at du ikke glemmer noe viktig, eller at du ikke pakker med deg noe må legge igjen i sikkerhetskontrollen, sier produktsjef på reise i Frende Forsikring, Øystein Øren

Mange reiser på påskeferie allerede nå til palmehelgen før det jevnt tar seg ytterligere opp i selve påskeuka. 

Begynn med dette 
Start med å pakke det som du ikke kan klare deg uten. 

- Hvis du bruker medisiner bør det pakkes først. Sammen med pass, mobil, lader, betalingskort og eventuelle billetter du ikke har digitalt, sier Øren. Du kan også ta med utskrift av koronapasset ditt, hvis du liker best å ha det på papir. 

- Da er du sikker på å ha koronapasset tilgjengelig hvis du ikke har wifi eller mobildata der du må vise det fram, sier Øren. Han minner også om åsjekke om det fortsatt er noen restriksjoner i landet du skal enn det vi er vant til. 

Sjekk med flyselskapet 
På flyselskapets hjemmesider kan du sjekke hvor stor bag eller koffert du kan ha med ombord. Reglene varierer med både vekt og størrelse, og det er dyrt å ha med for mye 

Reiseforsikringen din har helt sikkert en sikkerhetsforskrift som du bør lese før du pakker. 

- Vanligvis er det krav om at verdigjenstander, flasker, briller, glass og bedervelige varer ikke skal sendes som ekspedert bagasje, sier Øystein Øren.  

Nyttig å pakke i håndbagasje 

 • TV-serier og filmer. Noen aktører (for eksempel Netflix, TV 2 Play, Disney+ og Viaplay) lar deg laste ned serier og filmer før avreise. Disse kan du se uten nettdekning – når som helst, hvor som helst. 
 • Eksterne ladere. Så du ikke sitter der med tomt batteri midt i filmens mest spennende scene! 
 • Lesestoff. Aviser, guidebøker, en roman eller et magasin får tiden til å gå. Ikke går de tom for strøm heller. 
 • Nødvendige toalettsaker. Lite er som å ta en tannpuss, en ansiktsvask eller et linsebytte før landing. Det er også gull verdt om du skulle miste bagasjen. 
 • Ekstra klær. En genser i ull- eller kasjmir tar lite plass. Husk at det ofte kan bli kjølig i flykabinen. 
 • Snacks. Så lenge det ikke er i strid med reglene om flytende væske og er pakket inn er det ikke noe problem å få med seg noe godt å bite i til turen. Hvis du eller noen du reiser med har allergier er dette ekstra nyttig – det er ikke sikkert flyselskapet kan tilby noe allergivennlig. 
 • Støyreduserende hodetelefoner. Det finnes mange ulike på markedet og de koster en del, men når du kjenner på roen det gir er det vel verdt investeringen 
 • Vann. Kjøp en flaske vann eller to etter innsjekk – det kan ta sin tid før handlevognen på flyet kommer forbi akkurat ditt sete. 
 • Sovemaske, ørepropper og nakkepute. Den proffe reisende har selvsagt med seg denne trioen av et overlevelses-kit på langtur. 

Viktig å pakke i håndbagasjen 

 • Pass og penger. Skal du reise til land der du trenger pass er dette en selvfølge – men det er lett å glemme. Selv i vår digitale verden er det lurt å ha med noen kontanter i lokal valuta. Det er ikke gitt at en minibank eller et velfungerende kortsystem er det første du møter ved ankomst. 
 • Diverse billetter og hotellreservasjoner. Flybilletter, hotellbekreftelse, kvittering på bestilt leiebil, togbilletter til ferden videre, konsertbilletter og andre opplevelser du har booket. Ta dem med i håndbagasjen, de veier veldig lite. Det er ikke sikkert at du har wifi eller nok mobildata til å finne billettene når du er framme. 
 • Medisiner. Pakk det du er avhengig av i håndbagasjen. Pakk nok til hele turen, så er du dekket hvis innsjekket bagasje forsvinner. 
 • Reiseforsikring. Ta med forsikringsbeviset du har fått fra forsikringsselskap ditt. Da er det enklere for deg hvis du trenger hjelp. Pakk det i lommeboken, så har du det uansett hvor du går når du er på ferie. Husk også Europeisk helsetrygdkort, som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bestiller du på helsenorge.no. 

Hvor mye væske kan du ha i håndbagasjen? 

Hvordan var disse reglene igjen? 

 • Du kan ha med væske i beholder som maks inneholder 100 milliliter per beholder. Er beholderen større enn dette kan du ikke ha den med, selv om mengden væske er mindre. 
 • Pakk beholderne i en gjennomsiktig pose som kan lukkes. 
 • Du kan hun ha en pose per reisende, med maks kapasitet på en liter. 

Og hva defineres som væske? Væske er alt flytende, for eksempel vann, brus, gele, kremer, parfyme, barberskum og spraybokser. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Huskeliste til håndbagasjen. Foto: Frende Forsikring.
Huskeliste til håndbagasjen. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.