Fellesorganisasjonen

Hva Norge kan lære av koronakrisen

Del
Koronapandemien har vist oss hvor dramatisk samfunnet kan endre seg på kort tid. Landsstyret i FO ønsker at Norge lærer av erfaringene.
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO

Fellesskapsløsninger og høy tillit i befolkningen har hatt stor betydning for hvordan Norge har håndtert koronakrisen. Landsstyret i FO ønsker at det norske samfunnet tar lærdom av erfaringene som er gjort gjennom pandemi-perioden.

– Norge etter koronaen trenger et samfunn bygget på fellesskap, tillit og en sterk velferdsstat, hvor alle inkluderes, sier Mimmi Kvisvik, FOs forbundsleder.

Et samfunn bygget på fellesskapet

FO mener fellesskapet er bærebjelken i samfunnet og at vi rammes hardt av å ikke være fysisk samlet og sosiale. Påtvunget isolasjon og fysisk avstand har vært nytt og vanskelig for mange. Likevel mener forbundet at nordmenn har løst problemer i fellesskap.

– Partssamarbeidet i arbeidslivet er et godt eksempel på hvordan fellesskapet har fungert. Alle har deltatt for å finne løsninger og fungerende tiltak. Partsamarbeidet har sørget for tilpassede ordninger som har tatt hensyn til brukernes, arbeidstakernes og arbeidsgivernes behov. Vi har fått enighet om tariffavtaler, og sikret praktiske og økonomiske ordninger, sier Kvisvik.

Et samfunn bygget på tillit

FO mener at tillit er en avgjørende for at samfunnet og partssamarbeidet skal fungere i kriser. 

– Tillit til hverandre, tillit i arbeidslivet og tillit til politikere og myndigheter er grunnleggende. Gjennom flere krisepakker har vi etablert ordninger som i stor grad er basert på tillit. Både til næringsliv og de som har behov for inntekssikring. 

Gjennom flere krisepakker er det etablert ordninger som i stor grad er basert på tillit både til næringsliv og de som har hatt behov for inntektssikring. Ikke minst tilliten til fagpersonellet, blant annet helse- og sosialpersonell, som står på for å løse samfunnskritiske oppgaver. Denne tilliten må vi ta med oss og bygge videre, sier Kvisvik.

FO foreslår å innføre en tillitsreform i alle ledd.

– Styring og ledelse av velferdsstatens tjenester skal være basert på tillit til ansattes kompetanse og faglige skjønn. Det er på tide å legge bort målstyrings- og rapporteringsregimet, og innføre tillitsreform, sier forbundslederen.

Et samfunn med en sterk velferdsstat

Krisen har vi vist hvordan lokalsamfunn står opp for hverandre, hjelper hverandre og viser omtanke for hverandre. Dette ønsker FO å bevare også etter krisen er over.

– Norge har klart seg bedre enn mange andre land gjennom krisen. Vi er en sterk forkjemper for en velferdsstat som bygger på solidaritet og kollektive løsninger. Gjennom krisen har vi også sett hvor viktig offentlige helse- og velferdstjenester er, sier FO-lederen.

FO vil fortsette å kjempe for offentlige, universelle velferdstjenester med høy kvalitet som er tilgjengelige for alle.

– Vi vil fortsette å jobbe for å bekjempe fattigdom og ulikhet i økonomi og levekår, og aktivt forsvare og videreutvikle velferdsstaten, sier Kvisvik.

Et samfunn hvor alle skal inkluderes

FO mener det fare for at marginaliserte grupper blir ytterligere marginalisert under krisen.

– Mange av de som allerede var i vanskelige situasjoner før krisen har fått det verre nå. Vi som samfunn må motvirke ytterligere utenforskap, og sørge for at hele befolkningen har mulighet til å bidra og delta i samfunnsutviklingen, sier Kvisvik.

FOs medlemmer jobber med sårbare og utsatte brukere. Forbundet vil jobbe for at myndighetene vil prioritere disse fremover.

– Dette kan være barn og unge med særskilte behov, barn og familier i krevende livssituasjoner, personer med omfattende helseplager og sosiale problemer, rus- og psykiatripasienter, mennesker lav tiknytning til arbeidslivet og dårlig økonomi m.fl. I dette arbeidet er barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere sentrale. Vi som helse- og sosialarbeidere står opp for trygghet både i krisetid og i tiden etter, avslutter forbundslederen.

Uttalelsen er vedtatt på FOs landsstyremøte onsdag 10. juni. 

Les hele uttalelsen her.

For ytterligere kommentarer, kontakt presseansvarlig.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Last ned bilde
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Last ned bilde
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Last ned bilde

Lenker

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1993 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer nærmere 35 000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Medlemmene våre utgjør hjertet i velferdsstaten og har ekspertkompetanse innenfor pleie og omsorg, rus og psykiatri, barnevern, skole og Nav. Deres fagkunnskap hjelper. Sosialarbeidere skaper verdier og muligheter til det beste for den enkelte, deres pårørende og samfunnet som helhet. Uten dem vil helsemessige og sosiale belastninger ramme flere og hardere. FO er deres fagforening.

Vi står opp for dem, som står opp for andre.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye