Hva nå, USA?

I morgen går USA inn i en ny fase. Hvor gikk USA under Trump, og hvor skal USA under Biden?
Det er tema for et rykende ferskt spesialnummer av NUPI-tidsskriftet Internasjonal Politikk (IP).
- Les hele nummeret gratis her.
- USAs omdømme er hardt skadet, noe det jo også var etter George W. Bush. Jeg tror det er nyttig å se på USAs utenrikspolitiske tilnærming i en lengre kontekst - jeg tror ikke vi forstår Trump uten å forstå Bush, sier førsteamanuensis Hilde Restad (Bjørknes Høyskole).
Restad har vært gjesteredaktør for spesialnummeret, og har skrevet introduksjonsessayet.
- Det er en diskusjon på gang blant de som forsker på amerikansk utenrikspolitikk om hvorvidt det var Bush eller Trump som var mest skadelig for USAs utenrikspolitiske posisjon og internasjonal politikk. Men vi trenger jo ikke velge - det at vi har hatt begge disse er jo to spikre i kista for USA som en slags liberal stormakt. Bidens viktigste satsing er derfor, mener jeg, å - kanskje for første gang - fasilitere en innenrikspolitisk og derigjennom utenrikspolitisk konsensus om hva det er USA står for.
- I morgen, 20. januar, er det duket for lanseringswebinar i regi Bjørknes høyskole, Internasjonal Politikk og NUPI. Følg webinaret på Facebook fra 13.00.
De tre øvrige artiklene i spesialnummeret handler om nettopp den usikre perioden USA nå er inne i, og tar på ulike måter for seg hvordan vi kan forstå Obama-Trump-Biden-æraen i amerikansk politikk.
- Johannes Rø foretar en spennende eksplisitt sammenligning av Obama og Trumps holdning til utenrikspolitikk, mens Knutsen og Tvetbråten analyserer Trump-administrasjonens syn på europeisk sikkerhetssamarbeid samt ser fremover inn i Biden-administrasjonen. Vårin Alme tar for seg begrepet "valgbarhet", som har ridd demokratenes nominasjonsvalg både i 2016 og 2020 som en mare, og som på mange måter forklarer hvorfor det var Biden som ble demokratenes kandidat i fjor, oppsummerer Restad.
Ett spørsmål bør stå særlig høyt oppe på Bidens prioriteringsliste nå, ifølge henne:
- Hva skal USA representere i verden? USA må «finne sæ sjæl», og det litt fort.
Nøkkelord
Kontakter
Ane Teksum IsbrekkenKommunikasjonsrådgiverKommunikasjonsavdelingen
Tel:97044007AneTI@nupi.noBilder

Lenker
Om NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

C. J. Hambros plass 2 d
0130 Olso
22 99 40 04https://www.nupi.no
NUPI tilbyr tjenester innen forskning, analyse og utredning, i tillegg til undervisningsrelaterte tjenester rettet mot skolen.
Følg pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
Boklansering: Dilemmaer i norsk utenrikspolitikk22.4.2025 12:53:46 CEST | Presseinvitasjon
Hvordan bør Norge navigere i en verden preget av økende geopolitisk uro, klimakrise og internasjonal usikkerhet? Det er hovedspørsmålet når en rekke av forfatterne bak den nye boken «Dilemmaer i norsk utenrikspolitikk» står på scenen på Litteraturhuset tirsdag kommende uke.
Invitasjon til Norsk utenrikspolitisk konferanse 2025: Et splittet Vesten24.3.2025 08:00:00 CET | Presseinvitasjon
Samholdet i Vesten utfordres, ikke bare fra utsiden, men også fra innsiden. Hvilke krefter er det som står bak splittelsene? Og finnes det i det hele tatt fortsatt et vestlig fellesskap? Hva er i så fall handlingsrommet for å løse fellesskapsutfordringer?
Nytt redaktør-team i Internasjonal politikk9.1.2025 09:32:05 CET | Pressemelding
Tre nye redaktørar tek over styringa i NUPI-tidsskriftet Internasjonal politikk (IP).
Få nyheter og forskning om aktuelle geopolitiske spørsmål i innboksen4.12.2024 14:18:55 CET | Aktuelt
Senter for Geopolitikk, som ledes av NUPI, starter i desember 2024 et nyhetsbrev rettet mot alle med interesse for forskning på geopolitiske spørsmål av relevans for Norge.
Trump i det Hvite Hus – hva betyr det for Norden?8.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
Torsdag 14. november samles forskere fra fem ledende utenrikspolitiske institutter i Norden for å analysere konsekvenser av valget i USA.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom