NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Hva nå, USA?

Del

I morgen blir Joe Biden nummer 46 i rekken av USAs presidenter. Men hvor skal USA og Biden gå nå? Det er tema for et brennaktuelt nytt nummer av Internasjonal politikk. Les det helt gratis på nett, og bli med på lanseringswebinar onsdag kl. 13.00!

20. januar blir Joe Biden USAs president. Foto: Greg Skidmore/Creative Commons/CC BY-SA 2.0
20. januar blir Joe Biden USAs president. Foto: Greg Skidmore/Creative Commons/CC BY-SA 2.0

I morgen går USA inn i en ny fase. Hvor gikk USA under Trump, og hvor skal USA under Biden?

Det er tema for et rykende ferskt spesialnummer av NUPI-tidsskriftet Internasjonal Politikk (IP).

  • Les hele nummeret gratis her.

- USAs omdømme er hardt skadet, noe det jo også var etter George W. Bush. Jeg tror det er nyttig å se på USAs utenrikspolitiske tilnærming i en lengre kontekst - jeg tror ikke vi forstår Trump uten å forstå Bush, sier førsteamanuensis Hilde Restad (Bjørknes Høyskole).

Restad har vært gjesteredaktør for spesialnummeret, og har skrevet introduksjonsessayet.

- Det er en diskusjon på gang blant de som forsker på amerikansk utenrikspolitikk om hvorvidt det var Bush eller Trump som var mest skadelig for USAs utenrikspolitiske posisjon og internasjonal politikk. Men vi trenger jo ikke velge - det at vi har hatt begge disse er jo to spikre i kista for USA som en slags liberal stormakt. Bidens viktigste satsing er derfor, mener jeg, å - kanskje for første gang - fasilitere en innenrikspolitisk og derigjennom utenrikspolitisk konsensus om hva det er USA står for.

  • I morgen, 20. januar, er det duket for lanseringswebinar i regi Bjørknes høyskole, Internasjonal Politikk og NUPI. Følg webinaret på Facebook fra 13.00. 

De tre øvrige artiklene i spesialnummeret handler om nettopp den usikre perioden USA nå er inne i, og tar på ulike måter for seg hvordan vi kan forstå Obama-Trump-Biden-æraen i amerikansk politikk.

- Johannes Rø foretar en spennende eksplisitt sammenligning av Obama og Trumps holdning til utenrikspolitikk, mens Knutsen og Tvetbråten analyserer Trump-administrasjonens syn på europeisk sikkerhetssamarbeid samt ser fremover inn i Biden-administrasjonen. Vårin Alme tar for seg begrepet "valgbarhet", som har ridd demokratenes nominasjonsvalg både i 2016 og 2020 som en mare, og som på mange måter forklarer hvorfor det var Biden som ble demokratenes kandidat i fjor, oppsummerer Restad.

Ett spørsmål bør stå særlig høyt oppe på Bidens prioriteringsliste nå, ifølge henne:

- Hva skal USA representere i verden? USA må «finne sæ sjæl», og det litt fort.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

20. januar blir Joe Biden USAs president. Foto: Greg Skidmore/Creative Commons/CC BY-SA 2.0
20. januar blir Joe Biden USAs president. Foto: Greg Skidmore/Creative Commons/CC BY-SA 2.0
Last ned bilde

Lenker

Om NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
C. J. Hambros plass 2 d
0130 Olso

22 99 40 04https://www.nupi.no

NUPI tilbyr tjenester innen forskning, analyse og utredning, i tillegg til undervisningsrelaterte tjenester rettet mot skolen.

Følg pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom