Innovasjon Norge

Hva er spesielt med turistene i Nord-Norge?

Del

Nord-Norge kan by på et helt unikt landskap, men er også den regionen i Norge som er vanskeligst og i mange tilfeller også dyrest å komme seg til. Så hva er det som gjør Nord-Norge attraktivt for turister?

Nordkapp. Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Nordkapp. Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Norge som helhet har en sterk posisjon som naturdestinasjon, og flesteparten av turistene som kommer til landet vårt i dag er motivert nettopp av å oppleve naturen og delta i naturbaserte aktiviteter.

En ny rapport om turister i Nord-Norge ser blant annet på om dette også gjelder for Nord-Norge. Rapporten baserer seg på Innovasjon Norges Turistundersøkelse fra 2018, en årlig og nasjonal undersøkelse som gjennomføres av Epinion på vegne av Innovasjon Norge.

- For første gang inkluderer vi alle typer turister som kommer til Norge i Turistundersøkelsen. Også de som ikke fanges opp av den tradisjonelle overnattingsstatistikken til Statistisk Sentralbyrå. Det gir oss et enda bedre grunnlag for å si noe om hvem er på ferie- og forretningsreiser til Norge, noe som er svært verdifullt i arbeidet vi gjør med profileringen av Norge som reisemål, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

Utenlandske feriereisende har høyest døgnforbruk

Norske feriereisende står for det største volumet i Nord-Norge og det er over ni ganger så mange overnattinger registrert av norske feriereisende som det er for utenlandske feriereisende i Nord-Norge.

De utenlandske feriereisende har dog et noe høyere døgnforbruk enn de norske med 1305 kr. mot 860 kr. Hvilket særlig brukes på pakkereiser og transport. Likevel står de norske fremdeles for cirka 86 prosent av de feriereisende sitt samlede totalforbruk i Nord-Norge, ettersom de norske feriereisende har et betydelig større volum.

Flest nordmenn som kun velger Nord-Norge i ferien

Mer enn 75 prosent av de utenlandske feriereisende i Nord-Norge besøker også andre regioner på sin norgesferie. Dette gjelder i mindre grad for de norske feriereisende, hvor en betydelig større andel forblir i Nord-Norge.

  • De feriereisende som kun overnatter i Nord-Norge i løpet av norgesferien, hadde i gjennomsnitt mellom 8-9 overnattinger.
  • Ser man på de feriereisende som er på rundreise i Norge, men likevel tilbringer flest overnattinger i Nord-Norge - så har de faktisk like mange eller flere overnattinger i Nord-Norge, med mellom 8-11 overnattinger. Denne gruppen er derfor minst likeså interessant som de som kun besøker Nord-Norge på sin feriereise i Norge.

Kulturaktiviteter bidrar til høyere døgnforbruk

Natur har stor betydning for de feriereisende i Nord-Norge. Den største gruppen av de feriereisende i Nord-Norge er både svært natur- og kulturinteresserte.

Natur er dog noe helt unikt for Nord-Norge, og vi ser derfor også en større andel av de feriereisende i Nord-Norge som kun kommer for naturen, sammenlignet med de øvrige regionene i Norge.

Likevel er det kulturaktivitetene som bidrar til et høyere døgnforbruk.

Feriereisende som er interessert i kulturelle aktiviteter har generelt et høyere forbruk enn de øvrige feriereisende. Det er derfor viktig å arbeide målrettet med de kulturelle aktivitetene som har stor betydning for de feriereisende i Nord-Norge (f.eks. det å oppleve lokal kultur, besøke historiske bygninger og oppleve byen) og kombinere det med naturaktiviteter.

Hvordan er det egentlig å være turist i Nord-Norge?

Nordmenn liker å dra på ferie til Nord-Norge. De feriereisende i Nord-Norge er generelt tilfreds og har en høy anbefalingsvillighet, men det gjelder særlig for de norske.

  • Det er særlig gjestfriheten til lokalbefolkningen som driver den høye tilfredsheten.
  • Nord-Norge scorer også vesentlig høyere på alle tilfredshetsparameterne (unntatt handlemuligheter).
  • Turistundersøkelsen viser også at feriereisende i Nord-Norge er generelt mindre plaget av overturisme enn i resten av Norge.


Kontaktpersoner:

Margrethe Helgebostad
Seniorrådgiver reiseliv
mahel@innovasjonnorge.no
Tlf. +47 917 49 513

Marianne Mork
Kommunikasjonsleder Visit Norway
mamor@innovasjonnorge.no
Tlf. +47 414 49 747

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nordkapp. Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Nordkapp. Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

Dette mener Innovasjon Norge om statsbudsjettet for 20207.10.2019 11:41:46 CESTPressemelding

- Dette er et godt budsjett for videre utvikling og nødvendig omstilling av norsk næringsliv. Budsjettforslaget gir Innovasjon Norge økte muligheter til å bidra med risikokapital til norske vekstbedrifter. Norge trenger bedrifter som vokser, gir arbeidsplasser og bidrar med skatter og eksportinntekter som sikrer den fremtidige velferden for oss alle, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom