Hva betyr oppvekstforhold for utvikling av fedme og hjerte- og karsykdommer?

At fedme og overvekt i barndommen henger sammen med økt risiko for hjerte- og karsykdommer i voksen alder, har vært kjent lenge. Hva som kan forklare denne sammenhengen, er ikke like åpenbart. Skyldes det at bestemte gener disponerer for både overvekt og hjerte- og karsykdommer? Eller er det miljø og livsstil som ligger bak?
I en ny studie har Marte Karoline Råberg Kjøllesdal, førsteamanuensis ved Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU, forsøkt å komme et skritt nærmere svaret. Det har hun gjort gjennom å koble helseinformasjon om nesten 396.500 norske vernepliktige med helseinformasjon om deres foreldre, onkler og tanter.
Skiller seg fra tidligere studier
Studien, som er publisert i Nature-tidsskriftet «International Journal of Obesity», er gjennomført i samarbeid med forskere fra Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo og University of Bristol. Studien skiller fra tidligere studier ved at den også tar for seg onkler og tanter til unge med overvekt.
– I en del tidligere studier har forskere sett på sammenhengen mellom fødselsvekt hos babyer og hjerte- og karsykdom hos mor og far, forklarer Kjøllesdal, og fortsetter:
– Tanken har vært at dersom det er en sterk sammenheng mellom fødselsvekt hos babyen og hjerte- og karsykdom hos mor, kan det skyldes forhold i fosterlivet, som igjen påvirkes av hva mor gjør under svangerskapet. Med andre ord: Man har tenkt at det betyr at miljø har mest å si. Dersom sammenhengen er like sterk hos far, har man tenkt at det i størst grad skyldes gener.
Utfordringen med denne forskningen har vært at det har vært vanskelig å skille mellom påvirkninger fra gener og påvirkningen fra miljø, fordi mor og far deler miljø. De bor gjerne sammen, og har samme livsstil.
– Når vi har tatt inn tanter og onkler i forskningsdesignet, kan vi si mer om den relative betydningen miljø og gener har.
Ja takk, begge deler
Det viste seg at foreldrene til vernepliktige med høy BMI hadde større risiko for å dø av hjerte- og karsykdom enn foreldrene til normalvektige vernepliktige.
Også onklene og tantene til vernepliktige med overvekt eller fedme hadde noe økt risiko for alvorlige hjerte og karsykdommer, men ikke i like stor grad som foreldrene.
I et underutvalg av deltakerne kontrollerte forskerne for ulike risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, som røyking, høyt kolesterol, om deltakerne hadde gått på blodtrykksmedisiner, og så videre. Da ble sammenhengen mellom høy BMI hos vernepliktige og hjerte- og karsykdom hos voksne slektninger svakere.
– Ut fra dette ser det ut som at oppvekstforhold, altså de faktorene i miljøet som familien deler, har en del å si, i tillegg til gener, sier Kjøllesdal og utdyper:
– Vi ser en sammenheng både hos foreldre og hos tanter og onkler, men sterkere hos foreldre enn tanter og onkler. Det gjør at vi tror gener spiller inn. Samtidig ser vi at sammenhengen blir svakere når vi justerer for risikofaktorer, noe som tyder på at miljø og livsstil er viktig.
Ifølge Kjøllesdal kan det at sammenhengen er sterkere hos foreldre også være et argument for at miljø har mye å si. Foreldre, tanter og onkler kan ha noen likheter i livsstil, men barn lever ikke like tett sammen med onkler og tanter som de gjør med foreldre.
Tror på forebyggende arbeid
Kjøllesdal understreker at man foreløpig ikke kan si nøyaktig hvor viktig henholdsvis gener eller miljø er. Det er ingen tvil om at begge deler spiller inn.
– Men det ser ut til at hvilken familie du kommer fra, har noe å si for sammenhengen mellom BMI og hjerte- og karsykdommer. Og når vi ser at miljø har stor betydning, kan vi tenke oss at det har en effekt å jobbe forebyggende, med familier og oppvekstsvilkår, sier Kjøllesdal.
– Det er noe med det å få folk ut av en dårlig bane. Ting gjentar seg ofte over generasjoner. Hvis man kan bryte sånne mønstre, kan det hjelpe.
Nøkkelord
Kontakter
Marte Karoline Råberg KjøllesdalFørsteamanuensisInstitutt for folkehelsevitenskap, NMBU
Tel:+4767231308marte.k.kjollesdal@nmbu.noIrene RønoldKommunikasjonsrådgiverNMBU
Tel:+4748354814irene.ronold@nmbu.noBilder

Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Cashewnøttenes egentlige pris4.9.2025 09:57:56 CEST | Pressemelding
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere var viktige matkilder for lokalbefolkningen, forsvinner.
Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU18.8.2025 08:59:38 CEST | Pressemelding
Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.
Oslofjorden under press: NMBU inviterer skolen med på kunnskapsløft13.8.2025 12:28:52 CEST | Pressemelding
Overfiske, forurensning og nedbygging av strandsone truer miljøet i Oslofjorden. Nå lanserer NMBU en webinarrekke som gir lærere og elever innsikt i utfordringene – og løsningene.
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
Liten sopp, stor effekt? Pekilo skal testes mot vintersår18.6.2025 09:45:58 CEST | Pressemelding
Fôrproteinet pekilo har tidligere vist helsebringende effekter på fisk. Et nylig gjennomført forsøk på NMBU vil vise om pekilo alene eller sammen med mikroalgeolje også kan booste fiskens motstandskraft mot vintersår.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom