Byggmax

Husk dette, nå kommer frost og snø!

Del

Er du av typen som aldri rydder bort utemøblene? Du er ikke alene. Hele 6 av 10 nordmenn tar inn utemøblene for sent. Nå kommer det minusgrader over store deler av landet og i ytterste konsekvens kan hagemøblene sprenge.

Byggevarekjeden Byggmax har fått Kantar til å gjennomføre en undersøkelse om nordmenns vaner i hus og hjem. Hele 6 av 10 nordmenn oppgir at de tar inn utemøblene for sent. Ved å ta inn møblene for sent risikerer du at møblene går i stykker og at du må kjøpe nye møbler igjen neste år. 

Høstvask når det er varmt 

Mange går med drømmer om milde dager og kvier seg for å pakke bort utemøblene. Da risikerer du at utemøblene utsettes for unødvendig slitasje.  

- Mitt beste tips er å gjøre de «kjedelige» tingene så fort som mulig. Utemøbler tåler litt vær og vind, men for å unngå unødvendig slitasje må de tas godt vare på. Vi anbefaler alltid å vaske hagemøblene før de settes bort for sesongen, og da er det en fordel at det ikke er for kaldt i lufta. Særlig når det gjelder vann. Vann tar knekken på alt og du risikerer frostspreng. I ytterste konsekvens kan hagemøblene dine sprenge, sier Niklas Hamberg, Norgessjef i Byggmax. 

Smart stell og oppbevaring 

Hvis du behandler hagemøblene riktig, kan de vare i flere tiår. Ved å reparere småskader med en gang de oppstår og ha gode rutiner for større vedlikehold, så øker du levetiden på møbelet betraktelig. Særlig møbler av tre krever vedlikehold og gjennomtenkt lagring. 

- Utemøbler av tre bør behandles med treolje og lagres på et passe varmt sted med god gjennomstrømming av luft. Dersom varmen er for høy kan treverket tørke ut. For my fukt kan gjøre at treverket råtner, fortsetter Hamberg. 

Utemøbler av plast kan gjerne lagres ute under en solid presenning som ikke ligger helt inntil møblementet. Det er i tillegg viktig å huske på takras når du finner lagringsplass. 

- Hvis du tar godt vare på møblene dine, så holde de lenger. Det er utelukkende positivt å fikse og ta vare på det du har nå som øvrige kostnader skyter i været, avslutter Hamberg. 

Byggmax 6 hagemøbeltips for høsten: 

1. Vekk med vannet  

Vann tar knekken på alt og du risikerer frostspreng. Vann som fryser utvider seg og kan sprenge alt det fyller. Mye fukt er også grobunn for sopp og råte. 

2. Vask rent  

Vask alltid møblene før vinterlagring. Bruk riktig såpe til riktig materiale og unngå å bruke høytrykkspyler, da høyt trykk fører til mer slitasje. Plastmøbler rengjøres best med mild såpe og varmt vann. Butinox kraftvask egner seg godt til møkkete møbler, men kan etse metaller og spesielt møbler av aluminiumen.  

3. Fjern mugg og sopp  

Alvorlig mugg og soppangrep kan behandles med klorinløsning. Fukt en klut og la den ligge litt på treverket. Virker ikke dette må du frem med sandpapiret for å slipe det bort.  

4. Hold liv i treverket  

Treverk er i konstant endring, det puster, suger vann og tørker ut. Treverk bør derfor vedlikeholdes ved hjelp av olje, beis eller maling. Noe treverk tåler klima godt. Behandles ikke teak vil møblene få et gråaktig patinert ytre, mens veden inni er frisk. Husk uansett å vaske og skylle treverket. Tørre og sprukne overflates bør slipes.  

5. Reparer  

Reparer småskader når de oppstår og ha gode rutiner for større reparasjoner. Plastmøbler med nedbrutt overflate kan restaureres med plastrensemiddel og poleringsstålull, eller de kan spraymales. Husk maske. Vask først og avfett plasten. Malte tremøbler kan pusses, grunnes og males med en halvåpen maling som slipper ut fuktighet, uten å flasse.  

6. Lagre  

Det beste er å lagre hagemøbler tørt, mørkt og kjølig. Bra med lufting, men uten eksponering for vær og vind, kan sikre at du både får det tørt og kjølig. En solid presenning kan gjøre nytten, men pass på at vann og snø renner av, og at særlig tremøbler ikke eksponeres mot marken. Jo tidligere du setter møblene til lagring, jo bedre er det for holdbarheten. Vintervær er møbelets verste fiende. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Byggmax

Byggmax
Byggmax
Enebakkveien 309
1188 oslo

https://www.byggmax.no/

Om Byggmax Group

Byggmax tilbyr byggematerialer og gjør-det-selv-produkter av høy kvalitet til beste pris, på en enkel og god måte. Uansett budsjett eller tidligere erfaring, gir vi kundene våre kunnskap og selvtillit til å fullføre sine byggedrømmer. Med en velfungerende netthandel og over 160 butikker i Sverige, Norge og Finland er Byggmax en av Nordens ledende detaljhandelskjeder innen bygg- og gjør-det-selv-produkter. Konsernet omsatte for 5,2 milliarder kroner i år 2019 og har vært notert på Nasdaq siden 2010.

Følg pressemeldinger fra Byggmax

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Byggmax på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Byggmax

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom