Huseierne

Huseierne: - Vi trenger ikke strammere boliglånsforskrift

Del

Finanstilsynet ønsker å stramme inn boliglånsforsikriften. - Feil medisin, mener generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.

Finanstilsynet kom tirsdag 10. september med sitt innspill til ny Boliglånsforskrift fra 2020. Tilsynet foreslår flere innstramminger.

- Dette blir for stramt, sier generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.

Vil senke mulig lånebeløp

I dag kan boliglånskunder låne maks fem ganger inntekten. Finanstilsynet foreslår å senke dette til maks 4,5 ganger inntekten.

- Dette forslaget er for stramt. Vi i Huseierne mener at vi bør beholde muligheten for å få lån til fem ganger inntekten. Dette er viktig for at vi skal kunne opprettholde den norske selveiermodellen, sier Morten A. Meyer i Huseierne.


Bankene må få ha fleksibilitet

Finanstilsynet foreslår også at bankene skal kunne avvike reglene i bare fem prosent av utlånstilfellene. I dag kan de avvike i 10 prosent av tilfellene. (8 prosent i Oslo.)

Dette forslaget til innstramming er ikke Huseierne enig i:

- Mulighet for å avvike er viktig for de med god betalingsevne men lav egenkapital. Derfor er det viktig at bankene har denne muligheten, sier Morten A. Meyer.

- Denne muligheten er viktig for flere kundegrupper. Mange peker på de unge, og det er en viktig gruppe. I tillegg må vi heller ikke glemme de som må kjøpe ny bolig etter et samlivsbrudd.

Meyer mener at finansminister Siv Jensen her ikke skal høre på Finanstilsynet:

- Regjeringen må nå legge seg i selen for å finne en god løsning for de som har betalingsevne, men som ikke har spart opp egenkapital. Har du muligheter til å betjene et lån, bør du kunne få det. Dette handler om muligheten til å eie sin egen bolig, sier Morten A. Meyer i Huseierne.

Høyere rente vil gi lavere utlån

Morten A. Meyer peker også på at den høyere renten som nå kommer automatisk vil gjøre at færre vil får lån.

- Bankene skal alltid sjekke at bankkundene kan betjene et lån som er fem prosentpoeng høyere enn renten som gjelder i dag. Det betyr at med dagens rentenivå på rundt 3 prosent, skal nye boliglånskunder kunne tåle en rente på 8 prosent. Dette er et hardt krav for mange, kommenterer Morten A. Meyer.

- Dette kravet gjør at vi tror færre vil få lån - eller få mindre i lån. Da trenger vi ikke å lage ytterligere begrensninger, sier Morten A. Meyer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Huseierne

Huseierne
Huseierne
Fred Olsens gate 5
0152 Oslo

22 47 75 00http://www.huseierne.no

Huseierne er en landsomfattende forbrukerorganisasjon for norske boligeiere. Våre 225.000 medlemmer bor i hus, leiligheter, sameier, borettslag og gårdeiere. Huseierne ivaretar norske boligeieres lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk, byggteknisk og økonomisk rådgivning til medlemmene.

For mer informasjon: besøk vår nettside og følg oss på Twitter og Facebook.

Følg saker fra Huseierne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Huseierne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom