VolvatVolvat

Hudkrefttallene stiger!

Del

Sjekk huden din før du pakker deg inn for vinteren, oppfordrer hudlege Xiaotong Li, Volvat medisinske senter i Oslo. - Har du røde irritable hudflekker, sår som ikke gror eller mistenkelige føflekker nå, så ikke vent med å undersøke deg til våren! Du har ingen tid å miste. Oppfordringen støttes av forsker ved Kreftregisteret Trude Eid Robsahm.

For nordmenn oppsøker lege for sine hudkreft for sent. Jo raskere du kommer til behandling, jo høyere sannsynlighet er det for at du blir helt frisk og overlever, oppfordrer hudlegen.De viktigste årsakene for alle typer hudkreft er eksponering for sol i kombinasjon med lys hud. – Etter denne lange og usedvanlige solrike sommeren, må alle ta ansvar for seg selv og andre. For 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling, understreker Li.

- Hvert år opplever vi en storm av henvendelser om våren, da har ofte kreften fått lov til å utvikle seg unødvendig lenge, det virker som nordmenn glemmer huden sin i vintermånedene, forklarer Xiaotong Li.

Øker for hvert år

Våre farligste typer av hudkreft oppstår i ytterhuden. De siste årene har personer med diagnostisert hudkreft steget dramatisk. For både kvinner og menn har økningen av føflekkreft økt de siste fem årene med cirka 25%. I samme tidsrom har plateepitelkreft[1] økt for kvinner med 38% og for menn med 25%. Siden tusenårsskiftet har økningen vært på omtrent 100% for både menn og kvinner.

- I tillegg til sol og solforbrenninger kan også livsstilstils faktorer, som økt grad av overvekt og bruk av medikamenter (øker UV-sensitiviteten) ha bidratt til økt forekomst de siste tyve årene, forklarer Trude Eid Robsahm, forsker ved Kreftregisteret. Den vanligste krefttypen er imidlertid basalcellekreft med mer enn 20 000 tilfeller årlig.

Hvert år siden tusenårsskriftet har vist negativ utvikling for hudkreft og tiltak må gjøres for å få nordmenn til å undersøke seg tidsnok, understreker hudlegen.

Blir innhentet av barndommens synder

- Vi ser en overrepresentasjon i aldersgruppen 40-50 år og det kan nok skyldes dårlige solvaner i barndommen kombinert med en trend om å skulle være brun, forklarer Li videre. Det finnes mange historier om fravær av solkrem og at solbrenthet nærmest var normaltilstand om sommeren på 70-tallet. - For det er våre barn og unge som tar mest skade av oversoling og solbrenthet, forklarer Li videre. Oversoling og særlig gjentatt solbrenthet i barndom og oppvekst vil skade hudcellers DNA, og det kan føre til føflekkreft og andre type hudkreft i voksen alder.

Mange har tipset om farlige føflekker I sommer oppfordret jeg folk til å gi beskjed til hverandre om føflekker i faresonen, mange har kommet innom med føflekker de aldri har lagt merke til eller har brydd seg om. Det var dessverre flere føflekkrefttilfeller blant disse, forteller Li. Det viktigste nå er at alle forsetter å være oppmerksom på huden sin, selv om badetøyet legges bort, avslutter Li.

Nøkkelord

Kontakter

Unni Gisletun, 905 50 980
Xiatong Li, 900 38 158

Bilder

Om Volvat

Volvat
Volvat
Borgenveien 2A
0370 Oslo

http://www.volvat.no

Volvat Medisinske senter

Vi setter alltid pasientenes behov først!

Vi har over 30 års erfaring med drift av helsetjenester og har et bredt tilbud av medisinske tjenester som strekker seg fra helsefremmende og forebyggende arbeid til behandling og rehabilitering. Volvat-gruppen har sykehusgodkjenning i Oslo, Fredrikstad, Bergen, Trondheim og Tromsø. Vår kvalitetsstrategi bygger på Volvats visjon ”Alltid til hjelp” og vår overordnede strategi er forankret i moderne medisin og moderne ledelse.

Vi er kompromissløse når det gjelder pasientsikkerhet, kvalitet i leveransen og kontinuerlig forbedring av våre produkter. Derfor er alle våre kliniske avdelinger ISO-sertifisert etter kvalitetsstandarden 9001:2015 og miljøstandarden 14001:2015.

Våre eiere er CAPIO-konsernet, som også driver store sykehus og medisinske sentere i Sverige, Tyskland og Frankrike.


 

Følg saker fra Volvat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Volvat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Volvat

Huden bør sjekkes en gang i måneden!15.3.2019 08:51:40 CETPressemelding

Nordmenn oppsøker lege for sin hudkreft for sent. Jo raskere du kommer til behandling, jo høyere sannsynlighet er det for at du blir helt frisk og overlever. - Hudsjekken bør gjennomføres en gang i måneden, sett av en fast dag, oppfordrer hudlege Sidsel Haug ved Volvat Medisinske Senter. Det er mange steder på kroppen det er vanskelig å undersøke selv, derfor oppfordrer vi folk til å sjekke hverandre, besteforeldre og venner!

Alle må ta kul i brystet på alvor og få bedre oppfølging etter inngrep!30.10.2018 10:27:36 CETPressemelding

- Alle kuler i brystet må undersøkes med trippeldiagnostikk og det er en myte at kvinner over 70 år ikke får brystkreft eller kun utsettes for ”snill kreft”, sier legene og brystkirurgene Joanna M. Gundersen og Mariam Løfwander ved Volvat Medisinske senter. Videre er kun 30% av kvinnene i fulltidsstillinger 5 år etter inngrepet , det viser at innholdet i pasientoppfølgingen må endres. Slik det er i dag er det for store forskjeller i livene som leves før og etter behandling.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom