OsloMet

Høye søkertall ved OsloMet

Del

Helse, økonomi og administrasjon er blant de mest populære utdanningene ved OsloMet. Rekordmange søker master.

Hele 1654 har sykepleie ved OsloMet som førstevalg. Det er dermed nok en gang universitetets mest populære studietilbud. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet
Hele 1654 har sykepleie ved OsloMet som førstevalg. Det er dermed nok en gang universitetets mest populære studietilbud. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Over 16000 søkere har OsloMet som sitt førstevalg i årets opptak, viser tall fra Samordna opptak. Også i år søker svært mange seg til utdanninger innen helse- og sosialfag, selv om tallene har stabilisert seg noe sammenlignet med det uvanlige fjoråret. 

Hele 1654 har sykepleie ved OsloMet som førstevalg. Det er dermed nok en gang universitetets mest populære studietilbud. 

– På tross av pandemien og historier om hvor krevende det kan være å arbeide i helsevesenet, er det også i år mange som ønsker å bli sykepleiere ved OsloMet. Det tyder på at årets søkere har et sterkt engasjement for faget. Med tanke på det store behovet for denne kompetansen i arbeidslivet er det positivt og viktig, sier prorektor Nina Waaler.  

Utdanninger innen økonomi, administrasjon og ledelse er fremdeles svært populære blant søkerne. I år er det særlig bachelorstudiet i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet som har en tydelig økning. 715 har dette studiet som sitt førstevalg, og søkertallet har dermed nesten doblet seg i løpet av de to siste årene. 

Rekordhøye mastertall 

Aldri før har så mange søkt masterstudier ved OsloMet. Over 7200 ønsker å ta en master ved universitetets mer enn 30 masterprogram. 

– 2020 var et rekordår for masterstudiene våre, men likevel ser vi i år en økning i søkningen på hele 16 prosent. Jeg tror stadig flere ser at en mastergrad åpner nye muligheter i arbeidslivet, og at det å fordype seg i faget gir økt kompetanse og trygghet, sier Waaler. 

Blant de mest populære tilbudene er en ny master i helsevitenskap, med til sammen mer enn 1600 søkere til 300 studieplasser. Også spesialiseringene i sykepleie er ettertraktet blant årets søkere. 

Interessen for intensivsykepleie øker

Interessen for å bli intensivsykepleier har doblet seg siden i fjor, og det er mange søkere til både anestesisykepleie, barnesykepleie og jordmorfag. 

Masterstudiet i anvendt data- og informasjonsteknologi har en økning på 27 prosent sammenlignet med fjoråret, mens økonomi og administrasjon fortsetter å tiltrekke seg mange søkere og er førstevalget for nærmere 900. 

Videreutdanningene øker med 10 prosent, og flest søkere er det på utdanningene i kulturledelse, spesialpedagogikk og psykisk helsearbeid. 

«Koronaeffekt» for lærerutdanningene?  

På grunnskolelærerutdanningene er det i år lavere søkertall enn i 2020, både på OsloMet og nasjonalt.  

– Det er nok flere årsaker til nedgangen, men én forklaring kan være at læreryrket har vært under press det siste året, og at det dermed er snakk om en «koronaeffekt». Nå må utdanningsinstitusjoner og myndigheter samarbeide godt om å snu nedgangen. 

Økning for nisjeutdanninger 

Flere av de mindre OsloMet-utdanningene har fått mange søkere i år. Både tegnspråk, farmasi og radiografi har en tydelig økning, mens ortopediingeniørutdanningen ligger stabilt høyt etter en dobling av antall søkere i fjor.  

Årsstudiet i dokumentasjonsforvaltning var en populær nykommer i fjor, og også i år søker mange seg til arkiv- og bibliotekfag, som til sammen har økt med 11 prosent (ev 840 førstevalgssøkere).  

Konkurransen om å bli trafikklærer blir også hard i år, med nesten 60 prosent flere søkere enn i 2020. 

– Ut fra den store bredden i årets søkertall kan det se ut til at årets søkere velger ut fra egen interesse og motivasjon. Det er et godt utgangspunkt for å lykkes med både utdannings- og yrkesvalg, sier Waaler. 

Populære IT-studier 

Søkerne strømmer også til flere av IT-utdanningene ved OsloMet. På anvendt datateknologi konkurrerer i år mer enn fem søkere om hver studieplass, mens det nye årsstudiet i informasjonsteknologi har fått hele 500 førstevalgssøkere til de 51 studieplassene.  

– Vi ser at det stadig trengs mer IT-kompetanse i samfunnet. Med dette årsstudiet er det tydelig at vi har truffet et behov i arbeidslivet, også for kortere IT-utdanninger, sier Nina Waaler. 

Ti på topp - antall førstevalgssøkere 

 • Sykepleie, Oslo, 1117 
 • Økonomi og administrasjon, 960  
 • Fysioterapi, 821 
 • Sosialt arbeid, 748 
 • Administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet, 715 
 • Barnevern, 633 
 • Prehospitalt arbeid – paramedisin, 581 
 • Barnehagelærer, 552 
 • Sykepleie, Kjeller, 537 
 • Anvendt datateknologi, 526 

Ti på topp – antall førstevalgssøkere pr. studieplass 

 • Økonomi og ledelse, deltid, 20,6  
 • Økonomi og ledelse, 14,8 
 • Kunst og design - studieretn. mote og produksjon, 14,3 
 • Bibliotek- og informasjonsvitenskap, årsstudium, 14,1 
 • Trafikklærer, 12,6 
 • Medier og kommunikasjon, årsstudium, 12,5 
 • Prehospitalt arbeid – paramedic, 11,6 
 • Dokumentasjonsforvaltning, 11,5 
 • Informasjonsteknologi, årsstudium, 9,8 
 • Fotojournalistikk, 8,8

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hele 1654 har sykepleie ved OsloMet som førstevalg. Det er dermed nok en gang universitetets mest populære studietilbud. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet
Hele 1654 har sykepleie ved OsloMet som førstevalg. Det er dermed nok en gang universitetets mest populære studietilbud. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet
Last ned bilde

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom