Nei til atomvåpen

Høye forventninger til Arbeiderpartiets atompolitikk

Del
Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt en annen atomvåpenpolitikk enn regjeringens. Partiet signaliserer at det ønsker å delta i den pågående prosessen for et FN-forbud mot atomvåpen.

– Vi har høye forventninger til Arbeiderpartiets atomvåpenpolitikk etter dette landsmøtet. Et FN-forbud mot atomvåpen vil være klart den 7. juli, i god tid før den norske valgkampen. Ingen kan forplikte seg til å signere en traktat man ikke har sett, men arbeidet for en atomvåpenfri verden krever at Norge bidrar til den prosessen som resten av verden nå ønsker, sier daglig leder i Nei til atomvåpen, Frode Ersfjord.

Trond Giske ledet Arbeiderpartiets redaksjonskomité for uttalelser, og presenterte atomvåpenpolitikken på følgende måte:
"Vi har gått inn på spørsmålet om arbeidet mot atomvåpen: At vi skal ha en ledende rolle, igjen, i det internasjonale nedrustningsarbeidet, og melde oss på de prosessene som Frp- og Høyre-regjeringen nå er passive til."

– Det er avgjørende for Norges renomme å delta i internasjonale prosesser for nedrustning. Å følge atomvåpenstatenes ønske om opprustning vil f. eks. skade Norges sjanser for en rullerende plass i FNs Sikkerhetsråd. 3/4 av verdens land forhandler nå om et atomvåpenforbud, påpeker Ersfjord.

Arbeiderpartiets vedtatte program ønsker et "langsiktig mål om et internasjonalt forbud mot kjernevåpen."
132 stater møttes i mars for første del av forhandlingene om et atomvåpenforbud. Forhandlingene gjenopptas den 15. juni og vil avsluttes den 7. juli i New York.

Blant landene som deltar er Nato-landet Nederland og Sverige.

Det er i dag omlag 15 000 atomvåpen i verden. Ett ordinært atomvåpen er i stand til å drepe millioner av mennesker i løpet av sekunder.
– Avskrekking med atomvåpen gir oss ikke sikkerhet, men gjør ferden mot stupet enklere for menneskeheten. En kjernefysisk katastrofe er uunngåelig om ikke problemet blir forsøkt løst via en internasjonal prosess, lik den vi har i FN i dag. Valgkampen bør handle om hvilke politikere som forstår dette, sier Ersfjord.

Erna Solbergs regjering har valgt å boikotte FN-forhandlingene om et atomvåpenforbud.
– Presset som følger av en traktat som forbyr atomvåpen vil gjøre det vanskelig for de ni atomvåpenstatene å fortsette med sin utvikling av nye atomvåpen, samtidig som de forventer at ingen andre gjør det samme, avslutter Ersfjord.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Trond Giske om Arbeiderpartiets atomvåpenpolitikkVideokanal

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Nei til atomvåpen

Nei til atomvåpen
Nei til atomvåpen
Fredshuset, Møllergata 12
0179 Oslo

918 70 774http://neitilatomvapen.no

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Følg pressemeldinger fra Nei til atomvåpen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nei til atomvåpen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nei til atomvåpen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye