Høring av hvordan ny gruppeinndeling i kystfisket skal gjennomføres
Stortinget har bestemt at kystflåten skal inndeles etter faktisk lengde, ikke hjemmelslengde. Målet er å gjøre kvotesystemet enklere og mer oversiktlig.

- Dette er et viktig forenklingstiltak fordi vi nå får inndeling etter hvor lange båtene faktisk er, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Følger opp kvotemeldingen
Stortinget har vedtatt at fartøygruppene i kystfisket skal innrettes etter faktisk lengde. Dette er i tråd med regjeringens forslag i kvotemeldingen. I dagens system er det båtens hjemmelslengde som bestemmer hva slags gruppe den tilhører.
Hvordan endringen skal gjennomføres sendes nå ut på høring. Du kan lese høringsnotatet her.
Mer oversiktlig
Begrepet hjemmelslengde viser hvor komplisert kvotesystemet over årene er blitt. En båt som har hjemmelslengde på ti meter, kan ha en faktisk lengde på mer enn ti meter. Årsaken kan for eksempel være at rettighetene en fisker har "henger" med fra fiskerens gamle fartøy, og at han eller hun nå har fått et nytt fartøy som er kortere eller lengre.
Notatet regjeringen nå sender på høring innebærer at et fartøy flyttes til de gruppene de etter lengde hører til. Har man en fiskebåt som er 12 meter, men fisker i gruppen under 11 meter, så flyttes man opp til gruppen 11 til 15 meter. Fiskekvotene vil følge båten, og være uforandret fra i dag. Endringen vil gjøre kvotesystemet mer oversiktlig.
Grundig utredet
Overgangen fra hjemmelslengde til faktisk lengde er grundig utredet, både av kvoteutvalget, i kvotemeldingen og i høringsnotatet.
Stortinget sluttet seg til regjeringens forslag i kvotemeldingen, men ønsket i tillegg en overgangsordning for fartøyeiere som ønsker å tilbakeføre fartøyet til opprinnelig gruppe. I høringen foreslås innretning på overgangsordningen.
Dette er hovedpunktene i høringen:
- Det vil bli mulighet for en overgangsperiode frem til 2024 for de fartøyeiere som ønsker å tilbakeføre fartøyet til opprinnelig gruppe. De som ønsker å benytte overgangsordningen må søke om dette.
- Fartøy som er over 11 meter, vil ha tilgang til strukturkvoteordningen. I praksis gjelder dette 290 fartøy.
- Fartøy som er under 11 meter, vil fortsatt kunne bruke samfiskeordningen.
- Samfiske foreslås i høringsnotatet å forbeholdes fartøy under 11 meter. Fartøy som er over 11 meter, må dermed skiftes ut til et under 11 meter for fortsatt å kunne bruke samfiskeordningen. Det bes likevel om høringsuttalelsenes vurdering av om også fartøy som er over 11 meter og benytter overgangsordningen, skal kunne inngå i et samfiskelag.
Høringsfristen er 25. januar 2021.
Bilder
Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet
Møter fiskeriorganisasjonene om nytt sporingssystem26.1.2021 10:10:39 CET | Pressemelding
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen inviterer til et møte om de nye rapporteringskravene.
Utsetter nye leppefiske-krav25.1.2021 18:24:57 CET | Pressemelding
Krav om ny utforming av teiner og ruser utsettes til 1. januar neste år.
Øker de garanterte torskekvotene i åpen gruppe25.1.2021 10:08:01 CET | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt å øke de garanterte kvotene for torsk i åpen gruppe med 0,5 tonn per fartøy. På samme tid nedjusteres maksimalkvotetillegget til 2 tonn per fartøy.
Koronatiltak i luftfarten: Regjeringen er positiv til Norwegian-søknad21.1.2021 08:29:01 CET | Pressemelding
Regjeringen er positiv til å bidra med penger til et rekonstruert Norwegian, men forutsetter at private investorer stiller opp.
Skal fortsatt kontrollere kvaliteten på hvitfisk20.1.2021 15:30:11 CET | Pressemelding
Kvalitetstilsynet for hvitfisk forlenges. Målet er å sørge for at kvaliteten på fisken holder et høyt nivå.
20 millioner til forskning på fiskefôr20.1.2021 10:35:21 CET | Pressemelding
Regjeringen har investert 20 millioner kroner til fire forskningsprosjekter for utvikling av fiskefôr i oppdrettsnæringen.
Ny studie skal kartleggje konkurransekrafta i vertfsnæringa19.1.2021 12:50:42 CET | Pressemelding
Verftsnæringa er sterkt påverka av både oljeprisfallet og koronapandemien. No lyser Nærings- og fiskeridepartementet ut ein ekstern studie som skal kartleggje marknadssituasjonen i næringa og effekten av dagens verkjemiddel.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom