Virke

HK bryter tarifforhandlingene med Virke

Del

HK i Norge valgte fredag å bryte tarifforhandlingene med Virke. Virke mener HKs krav, som går langt utover frontfagsrammen, tar oppmerksomheten bort fra kompetansebygging og grønn omstilling. Dette er synd for arbeidstakerne og virksomheter som står i en krevende situasjon, mener Virke.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

– Det er synd at HK setter krav som går langt ut over frontfaget og dermed blokkerer muligheten for å omstille næringen til fordel for arbeidstakere, virksomheter og norsk økonomi, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Arbeidstakere i Norge er allerede omfattet av verdens beste ordninger for sykelønn og foreldrepenger. Likebehandling knyttet til forskuttering av sykelønn ble behandlet i frontfagsforhandlingene tidligere i august. Nå bryter HK forhandlingene med Virke for å få enda mer på dette området.

– Virke er innstilt på å gi mulighet for likebehandling i den enkelte virksomhet, på samme måte som for frontfaget. HKs krav går derimot mye lenger og pålegger arbeidsgivere en administrativ og økonomisk byrde som setter arbeidsplasser i fare, sier Horneland Kristensen.

Mange virksomheter i handels- og tjenestenæringen har hatt det tøft, har det tøft og vil fortsatt ha det tøft i lang tid fremover. Selv om deler av handelen har fått et løft i sommer, mener Virke vi ikke kan etablere varige forpliktelser basert på en unntakstilstand.

– Vi må ikke glemme at så mange som 3 av 10 kjeder i norsk varehandel gikk med underskudd før korona. Vi har etablert frontfaget for å være konkurransedyktige internasjonalt. Å forlate det nå når Amazon banker på døren vil være totalt uansvarlig. Det vi sammen med HK burde fokusert på i disse forhandlingene, er hvordan vi ruster arbeidstakerne og virksomhetene for fremtiden, sier Horneland Kristensen.

Forhandlingene har pågått siden tirsdag. Forhandlingene om ny landsoverenskomst skulle foregått i siste halvdel av mars, men ble utsatt til august grunnet koronasituasjonen. Forhandlingene vil nå bli brakt inn for Riksmekleren som vil bistå for å finne en løsning. Dato for meklingen er ennå ikke fastsatt.

Kontakter

Virkes pressetelefon: 476 00 888

Bilder

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom