Synsinformasjon

Hjemmekontor sliter på øynene

Del
Fire av ti nordmenn benytter seg av hjemmekontor. For mange går det ut over øynene, viser ny undersøkelse.
Riktig synskorreksjon er viktig for å gjøre en god jobb på hjemmekontoret. (Foto: Mihai-Gabriel Puscasu)
Riktig synskorreksjon er viktig for å gjøre en god jobb på hjemmekontoret. (Foto: Mihai-Gabriel Puscasu)

20 prosent av alle som bruker hjemmekontor, rapporterer om slitne øyne. Det viser Helsepolitisk barometer som Kantar har gjennomført.

- Undersøkelsen viser at de fleste tar hyppigere pauser når de blir slitne i øynene. Hele 28 prosent har bestilt time hos optiker, sier Tina Alvær. Hun er daglig leder i bransjeorganisasjonen til optikerbedriftene Synsinformasjon.

Varige endringer

Det er ingen tvil om at mange har funnet seg til rette i en ny arbeidssituasjon der deler av jobben også i fremtiden kan gjøres fra hjemmekontor.

Mens det i begynnelsen av korona-pandemien var mye oppmerksomhet om krevende tilstander landet rundt på harde stoler rundt kjøkkenbordet, er nå mer permanente løsninger på plass for mange.

Mer krevende for synet

Hjemmekontor-hverdagen kan imidlertid føre til nye plager. Optikerforretninger landet rundt rapporterer om et nytt mønster der mange bestiller time for synsundersøkelse nær hjemmet i arbeidstiden. Arbeidshverdagen kan være mer krevende på hjemmekontor.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at mange under pandemien kun har brukt laptopen, og ikke tatt med seg en større ekstern skjerm hjem. Når man sitter det samme antallet timer eller mer foran en mindre skjerm enn vanlig, blir det mer anstrengende for øynene, sier Tina Alvær.

For øynene er det mer krevende når man ser på nært over lang tid. Det er viktig å ta pauser fra skjermen og se mot noe langt borte relativt ofte.

Undersøkelsen viser stor grad av kreativitet for å bøte på problemet. Mange har anskaffet seg større skjerm, noen har økt skriftstørrelsen eller belysningen på skjermen.

Riktig korreksjon er viktig

- Mange vil ha et behov for en egen databrille og for alle godt voksne endrer synet seg. Det blir vanskeligere for øynene å fokusere på nært, og da trenger man hjelp til å korrigere det med briller eller kontaktlinser. Derfor kan din lokale optiker være til god hjelp, sier Tina Alvær.

Fleksibiliteten hjemmekontor har gitt for mange, er et gode. Men det har også ført til at tidspunkt på døgnet man jobber, er i endring.

I sommer, 1. juli, blir det derfor innført en ny forskrift for hjemmekontor. Arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjøres da også gjeldene for hjemmearbeid.

Kantar Helsepolitisk barometer er en uavhengig, syndikert undersøkelse. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål. 2011 personer har besvart undersøkelsen, som er representativ for befolkningen over 18 år. Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med Synsinformasjon, If/Vertikal Helse, Apotekforeningen, NHO Service og Handel, Aleris Helse, Psykologforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Senteret for et aldersvennlig Norge og Oslo Cancer Cluster (med støtte av medlemmene Janssen og MSD).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Riktig synskorreksjon er viktig for å gjøre en god jobb på hjemmekontoret. (Foto: Mihai-Gabriel Puscasu)
Riktig synskorreksjon er viktig for å gjøre en god jobb på hjemmekontoret. (Foto: Mihai-Gabriel Puscasu)
Last ned bilde

Om Synsinformasjon

Synsinformasjon
Synsinformasjon
Øvre Slottsgate 18/20
0157 Oslo

21521161http://www.synsinformasjon.no

Synsinformasjon er bransjeorganisasjonen til optikerbedriftene i Norge. 

Følg pressemeldinger fra Synsinformasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Synsinformasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Synsinformasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom