Hjelp oss å spare milliarder, Monica!

Like før den rekordvarme sommeren satte inn med tørke og stigende strømpriser, gikk fristen ut for å mene noe om regjeringens nye forslag til energikrav i byggteknisk forskrift, som kommunalministeren har ansvaret for. Forskriften er særdeles viktig fordi den vil få direkte innvirkning på strømregningen til næringslivet og folk flest.
Mælands forslag er at 80 prosent av varmebehovet i bygninger over tusen kvadratmeter skal dekkes av energifleksible løsninger. Hensikten er å sørge for at nybyggene skal kunne varmes opp av andre kilder enn bare elektrisitet. Det får man til ved å installere vannbårne oppvarmingsløsninger basert på fjernvarme, varmepumper eller bioenergi. Slik blir bygningene, og byene, mindre avhengige av dyr elektrisitet til oppvarming når kuldeperiodene kommer vinterstid. Det vil også frigjøre kapasitet i kraftnettet til det grønne skiftet og den viktige elektrifiseringen av transportsektoren.
Kostbare effekttopper
I løpet av de neste sju årene skal nemlig over 140 milliarder kroner brukes på å forsterke det norske kraftnettet. Regningen er det alle strømkundene som får. Mange av milliardene vil gå til nødvendig vedlikehold. Men en stor del går til å ta høyde for nytt elektrisk forbruk. Kraftnettet må dimensjoneres for at alle skal bruke alt på en gang, altså ta høyde for effekttoppene i elektrisitetsbruken. I Norge kommer effekttoppene når alle skrur på sin elektriske oppvarming i kuldeperioder.
Samtidig har norske byer tilgang til masse overskuddsvarme. Varmen kan distribueres gjennom fjernvarmenett og brukes til oppvarming. Å utnytte denne urbane energien reduserer både behovet for flere monstermaster og risikoen for galopperende økninger i strømpriser for kundene, som alt tyder på at sommertørken kan føre til i Norge den kommende vinteren.
Gjenbruk av energi som allerede er i byene kutter effekttopper og milliardinvesteringer i kraftnettet. Statnett-økonom Jan Bråten anslår sparepotensialet til hele 15 milliarder fram til 2025 ved slike alternativer til kraftnett bare i Oslo-området. Fortum Oslo Varmes ferske avtale om å utnytte overskuddsvarme fra Digiplex sitt datasenter på Ulven, tilsvarende varmebehovet til 5.000 husstander, er et godt eksempel på dette.
Mæland må være tøff
Men skal slik overskuddsenergi kunne utnyttes, må bygninger være i stand til å ta imot den. Monica Mæland må derfor være tøff på vegne av forbrukerne og sørge for at store nærings- og boligutbyggere utstyrer prosjektene sine med energifleksible oppvarmingssystemer som kan fyres med urban energi. Dette går nemlig ikke av seg selv i et oppvarmingsmarked hvor panelovner er dominerende. Fortsetter boligutviklere å gå for de billigste elektriske oppvarmingsløsningene skyver de regningen for økt kraft og effektbruk over på sluttkundene.
Mælands 80 prosent-forslag er et skritt på veien til mer fleksibilitet og avlastning, og er bedre enn dagens 60-prosentkrav. Men det er langt fra godt nok for å få ut hele potensialet. Statens eget ENØK-organ Enova sier for eksempel i sitt høringssvar at hovedregelen bør være 100 prosent. Enkelte boligutvikler og panelovnselgere vil på sin side ikke ha noen endringer. Landets strømkunder bør håpe på at Mæland er mer opptatt det Enova sier enn på bunnlinjen til profittjagende utbyggere når den ferdige forskriften lanseres.
Erna Solberg har hatt stor suksess med å la Høyres regjeringsprosjekt handle om "mennesker, ikke milliarder". I denne saken kan hennes gode venn og statsråd Mæland sørge for å spare folk flest for milliarder ved å øke kravene til energifleksibel oppvarming nå. Den sjansen bør hun ikke la gå fra seg.
Trygve Mellvang-Berg,
kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme
Nøkkelord
Kontakter
Trygve Mellvang-BergKommunikasjonssjef
Tel:95 966 933trygve@fjernvarme.noBilder


Om Norsk Fjernvarme
Norsk Fjernvarme er en interesseorganisasjon for norsk fjernvarmebransje. Foreningen har som hovedmål å fremme utvikling av fjernvarme og -kjøling basert på fornybar eller gjenvunnet energi. Vi representerer i dag 45 selskaper innen produksjon og distribusjon av fjernvarme og -kjøling, samt nær 80 assosierte medlemmer med interesser i bransjen (leverandører og konsulenter). Medlemmene står for over 90 prosent av fjernvarmeproduksjonen i landet.
Følg pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fjernvarme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme
John Vincent Haugen ny styreleder i Norsk Fjernvarme5.6.2025 13:13:39 CEST | Pressemelding
5. juni 2025 – Oslo/Tromsø – Under Norsk Fjernvarmes årsmøte i Tromsø onsdag 4. juni ble John Vincent Haugen, direktør i Drammen Fjernvarme, valgt til ny styreleder. Han overtar vervet etter Irene Vik, Tafjord Kraftvarme AS i Ålesund som trer tilbake etter fem år som styreleder. Hun fortsetter som styremedlem.
Norsk Fjernvarme henter Maiken Prestmo fra Leidar Norway AS2.6.2025 12:31:17 CEST | Pressemelding
2. juni 2025 – I dag starter Maiken Prestmo som seniorrådgiver i Norsk Fjernvarme. Maiken Prestmo kommer til Norsk Fjernvarme med verdifull bakgrunn, utdanning og master i statsvitenskap sammen med viktig arbeidserfaring fra blant annet Brussel og kommunikasjonsbransjen.
Slik kan norge raskt sikres mer energi: Politisk debatt – lansering av «fjernvarmeløftet»1.4.2025 10:03:55 CEST | Pressemelding
«Fjernvarmeløftet» er et helhetlig forslag fra fjernvarmebransjen om felles innsats for å produsere mye mer smart, konfliktfri og miljøvennlig energi. Bransjen har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh årlig (vi bruker i dag nesten 50 TWh strøm til oppvarming). Dette er Norges smarteste og raskeste energitiltak.
Regjeringens pressekonferanse om Norgespris i dag: REGJERINGEN BIDRAR TIL Å SIKRE MER ENERGI MED FJERNVARME10.3.2025 12:54:57 CET | Pressemelding
Oslo – 10. mars 2025 – Regjeringen foreslår å likebehandle fjernvarme med kraft i dagens pressekonferanse. Det er viktig og på høy tid. Så langt har fjernvarmebransjen tapt tre milliarder fordi de tatt kostnaden selv. Norsk Fjernvarme (NFV) har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh. Det er Norges enklest, raskeste og billigste tiltak for å skaffe energi. Det krever riktige rammevilkår. Så langt går store deler av bransjen med underskudd.
I forkant av Regjeringens mars-konferanse: Regjeringen kan sikre mye mer strøm med fjernvarme7.3.2025 12:20:01 CET | Pressemelding
Oslo – 7. mars 2025 – Norsk Fjernvarme (NFV) har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh. Det er Norges enklest, raskeste og billigste tiltak for å skaffe energi. Det krever riktige rammevilkår. I dag går store deler av bransjen med underskudd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom