Trygg Trafikk

Historisk lavt antall omkomne i trafikken i 2021

Del

87 personer mistet livet i trafikken i 2021. Det er en nedgang på 6 personer fra i fjor da 93 personer omkom i trafikken. 7 personer omkom i desembertrafikken.

Foto: Colourbox / Trygg Trafikk
Foto: Colourbox / Trygg Trafikk

Det gjør 2021 til det andre året på rad med rekordlavt antall dødsulykker i trafikken. 

– Nedgangen i omkomne i trafikken som vi har sett over tid her i Norge viser at det målrettede trafikksikkerhetsarbeidet fungerer, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Johansen er likevel bekymret over at det ikke har vært en tilsvarende nedgang i antall hardt skadde i trafikken. 

– Vi har dessverre ikke sett en like sterk nedgående kurve for hardt skadde som vi har for trafikkdrepte. Mange av disse skadene gir varige helseplager for de som rammes. I tillegg vet vi at det er et stort antall skader som ikke fanges opp av ulykkesstatistikkensier Johansen. 

Johansen påpeker at det fortsatt er langt til målet om null drepte og hardt skadde i trafikken: 

– Et etappemål om maksimalt 350 omkomne og hardt skadde i trafikken innen 2029krever ytterligere styrking av trafikksikkerhetsarbeidet. Beslutningstakere på alle nivåer, organisasjoner, næringer og ikke minst den enkelte trafikant må bidra aktivt i dette arbeidet. I tiden fremover må vi gjøre mer av det som virker og vi må gjøre det enda sterkere. 

Færre drepte fotgjengere enn noen gang 

I 2021 var det 8 fotgjengere som mistet livet. Aldri før har tallet vært så lavt. De siste 10 årene har i gjennomsnitt 15 fotgjengere omkommet i trafikken årlig.  

Dette er oppløftende tall, tross alt, sier Johansen. - Men jeg minner om at blandet trafikk krever full konsentrasjon fra alle parter. 

– Bilistene er pålagt et tydelig ansvar for å unngå disse ulykkene. Dette krever full oppmerksomhet og lav nok fart der fotgjengere og syklister krysser veien.Samtidig må fotgjengerne ta hensyn til at mørke, regn og saltede veier gjør det vanskelig å oppdage de som krysser veien. Derfor må de også ta ansvar for sin egen sikkerhet, sier Johansen. 

Menntopper fortsatt statistikken 

Av de som omkom på norske veier i 2021 var 69 menn og 18 kvinner. Det betyr at 80% av de drepte var menn og 20% kvinner. 

– Det ser ut som at det fortsatt er godt voksne menn som har størst behov for å endre atferden sin i trafikken, slår Johansen fast. 

Flest omkomne i Viken 

Stor-fylket Viken topper for tredje året på rad ulykkesstatistikken med 24 omkomne – fire personer mer enn året før. En økning i antall omkomne sammenlignet med 2020 har det også vært i Troms og Finnmark, Vestland, Agder, Rogaland og Trøndelag. Mens i Nordland, Oslo, Vestfold og Telemark og Innlandet har det vært nedgang i forhold til året før.  

(NB: foreløpige tall) 

Fylke 

2021 

2020 

Viken 

24 

20 

Troms og Finnmark 

10 

6 

Vestland 

10 

6 

Agder 

5 

3 

Rogaland 

6 

5 

Trøndelag 

8 

6 

Nordland 

3 

9 

Oslo 

2 

6 

Vestfold og Telemark 

5 

13 

Innlandet 

11 

16 

Møre og Romsdal 

3 

3 

 

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox / Trygg Trafikk
Foto: Colourbox / Trygg Trafikk
Last ned bilde

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom