Frende Forsikring

Her skader barna seg oftest

Del

Skolen troner på toppen, viser ny undersøkelse. Her er lista.

Trampolinen er høyt på lista over hvor barna våre skader seg. Foto: Ron Porter, Pixabay.
Trampolinen er høyt på lista over hvor barna våre skader seg. Foto: Ron Porter, Pixabay.

Her skader barna seg  

  1. Skolen  
  2. Trampoline  
  3. Sykkel  
  4. Trening  
  5. Sparkesykkel  
  6. Bil
    (Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat

- Det er ikke så rart at skolen topper lista. Barn tilbringer masse tid her og leker sammen med andre. Da kan det fort skje uhell og ulykker, sier Helge Skjerven, rådgivende lege i Frende Forsikring. 

Tall fra SSB viser at 20 prosent av de mellom 0 og 19 år var innom legevakten i løpet av 2020. Totalt var det nesten 60 000 konsultasjoner for de mellom 0 og 19 år som sorterer under kategorien ulykker og skader. 

Økt trafikk om våren 
- Mange brudd og småskader skjer nå om våren når det blir mildere i været. Vi merker økt pågang av denne typen ulykker hvert år på denne tida, sier Skjerven. 

Fallskader er den hyppigste skadeformen blant barn og unge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) og 12 prosent av befolkningen behandles for skader hvert år. 

Mange slår seg på trampolinen 
På andreplass rapporterer foreldre om skader på trampoliner. 

- Foreldre har et klart og stort ansvar når de setter opp en trampoline. De kan også risikere å bli erstatningsansvarlige om andres barn blir skadet, sier Skjerven. Han påpeker at antall skader har gått ned etter at sikkerhetsnett ble påbudt. 

Husk hjelm! 
Inne på topp fem finner vi også sykkel- og sparkesykkelulykker. 

- Husk for all del hjelm, hver gang. Enten det er sykkel, sparkesykkel, løpehjul, skate- eller hoverboard. Antallet skader i de yngste aldersgruppene er høyere i Norge enn i resten av Norden. De fleste skjer i eller rundt hjemmet, på fritidsaktiviteter eller i trafikken, sier legen. 

Han understreker likevel at Norge er blant verdens sikreste land å vokse opp i med strenge byggeregler, barnesikringer hjemme og myke underlag på lekeplasser. 

Mange ulykker kan unngås 
Ulykker er den viktigste dødsårsaken blant den yngre delen av befolkningen. I befolkningen er ungdom blant de som skader seg oftest, viser tall fra FHI.Små barn fra 0-4 år er utsatt for brann-, etse- og hodeskader, mens ungdom ofte får overflate-, forstuings- og bruddskader. 

- Det er flere gode tiltak du kan gjøre i hjemmet for å forhindre ulykker. Sklisikring, sikring av trapper, rekkverk og komfyr er noen klassiske eksempler, sier Helge Skjerven. 

Husk at når du er hjemme er det egne forsikringer som gjelder. 

- Mange foreldre tenker ikke over dette, siden norske barn er forsikret så lenge de er på skolen, SFO eller i barnehagen, sier legen i forsikringsselskapet Frende. 

I dag har halvparten av alle norske barn en egen barne- eller ulykkesforsikring som kommer i tillegg til det det offentlige betaler av lege- og sykehusutgifter ved barns sykdom og skade. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Trampolinen er høyt på lista over hvor barna våre skader seg. Foto: Ron Porter, Pixabay.
Trampolinen er høyt på lista over hvor barna våre skader seg. Foto: Ron Porter, Pixabay.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.