Norges geologiske undersøkelse - NGU

Her kan du se hvor Norge synker

Del

Nye satellittdata kan avsløre deformasjon i landskapet i hele Norge. Nå kan du selv se hvor det er innsynkning i byer og bevegelser i ustabile fjellpartier med vår nye karttjeneste.

Slik synker Bjørvika.
Slik synker Bjørvika.

Norges geologiske undersøkelse (NGU), Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Norsk Romsenter har, i samarbeid med forskningsinstituttet Norut, nå lansert InSAR Norge. Tjenesten er gratis for alle; myndigheter, industri og innbyggere. Her finner du kartet.

Ved å bruke bilder som er tatt opp hver sjette dag av to Sentinel-1-satellitter i regi av det europeiske Copernicus-programmet, kan forskerne nå måle og kontinuerlig overvåke bevegelsene med en nøyaktighet ned mot én millimeter per år på mer enn tre milliarder punkter i Norge.

- Det gjør at man kan få kartlagt skredfarer og innsynkinger i byer langt mer nøyaktig, forteller seniorforsker John Dehls ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

- Det nye er at vi nå har InSAR data fra hele landet. Vi har allerede oppdaget flere nye fjellparti i deler av landet som vi ikke hadde data fra tidligere. Disse områdene er nå prioritert og vil bli fulgt opp med kartlegging og innmåling i felt i 2019, forteller Dehls.

Her kan du lese om hvordan Trondheim, Oslo og Fredrikstad synker.

Vi har også skrevet om hvordan karttjenesten hjelper til med å kartlegge ustabile fjellparti.  

Nøkkelord

Kontakter

John Dehls, John.Dehls@ngu.no. Tlf: 73 92 66 40
Marie Keiding, Marie.Keiding@ngu.no. Tlf: 980 61 709

Bilder

Slik synker Bjørvika.
Slik synker Bjørvika.
Last ned bilde
Forsker John Dahls
Forsker John Dahls
Last ned bilde
Forsker Marie Keiding
Forsker Marie Keiding
Last ned bilde

Lenker

Om Norges geologiske undersøkelse - NGU

Norges geologiske undersøkelse - NGU
Leiv Eirikssons vei 39
7040 Trondheim

73 90 40 00http://www.ngu.no

NGU er landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser, løsmasser og grunnvann i Norge.

NGU skal aktivt bidra til at geofaglig kunnskap utnyttes til en effektiv og bærekraftig forvaltning av landets naturressurser og miljø. Som forskningsbasert forvaltningsorgan er NGU også de andre departementenes faginstans i geofaglige spørsmål.

NGU er en etat under Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD).

Følg saker fra Norges geologiske undersøkelse - NGU

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges geologiske undersøkelse - NGU på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges geologiske undersøkelse - NGU