Design og arkitektur Norge

Her er fremtiden av norsk design og arkitektur!

Del

Vinnerne av Unge talenter 2016 er kåret! Prisutdelingen gikk av stabelen under arkitektur- og designdagen Transform 2016 på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) onsdag 27. april.

Kaja Solgaard Dahl er en av fem vinnere i Unge talenter-konkurransen for design og arkitektur.
Kaja Solgaard Dahl er en av fem vinnere i Unge talenter-konkurransen for design og arkitektur.

Unge talenter hedrer unge, nyskapende designere og arkitekter som evner å pushe grenser og utfordre eget fagfelt. Konkurransen, som i år feirer 25-års jubileum, arrangeres av DOGA.

Med sine skulpturelle parfymer støpt på natursvamp, vant Kaja Solgaard Dahl (32) kategorien Formuttrykk og estetikk for prosjektet Tapputi and the Sea.

– Å vinne er en flott indikasjon på at jeg driver med noe riktig! Det er en ordentlig bra tilbakemelding, og veldig inspirerende, sier den Oslo-baserte designeren.

Arkitekt Øyvind Amundsen Bay (29) vant i kategorien Miljøhensyn for prosjektet Offshore Dinosaur, et fremtidsrettet forslag til hvordan arbeidsløse oljeplattformer kan brukes til produksjon av bioenergi og mat.

– Offshore Dinosaur peker på flere dagsaktuelle og globale utfordringer, som knyttes sammen til et helhetlig og genialt forslag til hvordan det grønne skiftet i Norge kan tas til nye høyder, sier Randi Augenstein, jurymedlem og arkitekt i Helen & Hard.

Juryen lot seg også imponere av Jonathan Storheil Værnes (23), som vant i kategorien Bærekraft. Med sitt forslag om å bygge et høyhusuniversitet i Drammen sentrum har arkitektstudenten levert et modent innspill i debatten om bærekraftig byfortetting, mente juryen.

Thea Marie Stormo (26) håper å kunne få sine vaginale dilatorer ut på markedet i kjølvann av seieren i kategorien Nyskaping og samfunnseffekt. Hjelpemiddelet for kvinner som opplever smerte og ubehag ved penetrering vakte stor begeistring hos fagekspert og gynekolog Grete Riis-Johannessen.

– Det vil være hyggelig å kunne foreslå et lekkert produkt som dette, sier Riis-Johannessen, som er tilknyttet Gynekologene på Kolbotn.

Prisen i kategorien Universell utforming gikk til designer Christoffer Aadalen (25) og hans lekne, modulbaserte hyllesystem Plakativ.

– Alle vinnerne får en pengepremie på 30 000 kroner. I tillegg får både vinnere og finalister presseomtale, de blir utstilt på DOGA, og de får kursing. Konkurransen er en unik mulighet for til å videreutvikle seg, få synlighet og knytte kontakter til ulike bransjer hvor deres kompetanse er etterspurt. Disse unge designerne og arkitektene er fremtiden vår, sier juryleder Anne Gundersen.

Prisutdelingen fant sted på DOGA under Transform 2016, Norges viktigste møteplass for faglig påfyll og nettverksbygging innen design og arkitektur. Tretten finalister presentert sine arbeider foran en samlet bransje før de fem vinnerne ble kåret i en seremoni senere på kvelden.

– Tidligere har konkurransen kun vært åpen for designere, men i år har vi utvidet konseptet og invitert også arkitekter til å søke. Gjennom Unge talenter ønsker vi å gi unge designere og arkitekter et realt push i starten av karrieren. Og med alle de fantastiske talentene og nyskapende ideene vi har blitt presentert for gjennom årets arrangement, ser jeg veldig lyst på fremtiden!, sier Susanne Ringdal, kommunikasjonsdirektør i DOGA. 

VINNERNE AV UNGE TALENTER 2016:

Bærekraft:

Jonathan Storheil Værnes, Drammen universitetstårn: Byutviklingsgrep for Drammen.F

Formuttrykk og estetikk:

Kaja Solgaard Dahl, Tapputi and the Sea: Skulpturelle parfymer tuftet på naturlige materialer.

Miljøhensyn:

Øyvind Amundsen Bay, Offshore Dinosaur: Gjenbruk av oljeplattformer til biomasseanlegg.

Nyskaping og samfunnseffekt:

Thea Marie Stormo, Dignified use of vaginal dilators: Vaginale dilatorer til medisinsk bruk.

Universell utforming:

Christoffer Aadalen, Plakativ: Modulært hyllesystem med brukeren som formgiver.

I JURYEN:

Anne Gundersen (juryleder) fra Making Waves og Sparebank 1 – tjenester og interaksjonsdesign

Harald Lunde Helgesen fra HAiK – tekstil- og klesdesign

Johanne Borthne fra Superunion Architects – byutvikling

Kyrre T. Westengen fra Asplan Viak – landskapsarkitektur

Lars Kjelsnes fra Heydays – visuell kommunikasjon

Randi Augenstein fra Helen & Hard – arkitektur

Vigdis Apeland Bergh fra Inne Design – interiørarkitektur

Øystein Austad fra StokkeAustad – industri- og møbeldesign

Kontakt: Kommunikasjonsdirektør Susanne Ringdal, tlf.: 916 24 892, sr@doga.no

For mer informasjon om vinnere og finalister i Unge talenter 2016, besøk doga.no/ut

Nøkkelord

Bilder

Kaja Solgaard Dahl er en av fem vinnere i Unge talenter-konkurransen for design og arkitektur.
Kaja Solgaard Dahl er en av fem vinnere i Unge talenter-konkurransen for design og arkitektur.
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Design og arkitektur Norge

Design og arkitektur Norge
Design og arkitektur Norge
Hausmannsgate 16
0182 Oslo

+47 23 29 28 70http://www.doga.no

Design og arkitektur Norge er et kompetanse- og formidlingssenter for design, arkitektur og byutvikling. Senteret formidler egen og andres kunnskap og bygger på den måten kompetanse om design og arkitektur i næringsliv og offentlig sektor. DOGA skal bidra til å gjøre norsk næringsliv mer konkurransedyktig, fornye offentlig sektor og skape et mer bærekraftig samfunn.

Følg saker fra Design og arkitektur Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Design og arkitektur Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Design og arkitektur Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom