Helseskadelige stoffer funnet i smykker

Det vanligste bruddet var innhold av kadmium over regelverksgrensen.
– En av tre kontrollerte smykker er ulovlige. Det er for dårlig. Smykker har direkte kontakt med hud, og kan lekke ut helseskadelige stoffer. Det utgjør risiko for forbrukernes helse og for miljøet, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans.
Åtte europeiske tilsynsmyndigheter deltok sammen med Norge i en koordinert aksjon for produktsikkerhet.179 smykker ble kontrollert i perioden 2020-2021. Blant disse var 67 ulovlige.
– 26 prosent av smykkene til barn og 42 prosent av smykker til ungdom og voksne var ulovlige. Smykkene til barn overholdt regelverket i større grad enn de som var tiltenkt unge og voksne, sier Mathieu Veulemans.
Både norske og utenlandske nettbutikker
Miljødirektoratet kontrollerte 27 smykker, blant annet kjeder med anheng, tungepiercinger, øredobber og gravidsmykker. Seks smykker var ulovlig på grunn av for høyt innhold av enten bly, kadmium eller nikkel.
Smykkene ble kjøpt fra norske og utenlandske nettbutikker som retter sin markedsføring mot Norge. Mange norske forbrukere kjøper produkter fra utenlandske nettbutikker.
Virksomhetene har stanset salget av de forbudte produktene etter Miljødirektoratets henvendelse.
– Det er ikke tilstrekkelig at virksomhetene stanser salget etter at vi har kontrollert. Dette skal de vite før de selger på det norske markedet. Alle virksomheter må ha kunnskap om reglene og produktene de selger. De skal gjøre seg kjent med risikoen for innholdet av kjemiske stoffer som er i strid med regelverket, sier Mathieu Veulemans.
En dansk nettbutikk har ikke besvart Miljødirektoratets henvendelse. Saken er sendt til danske myndigheter. Miljødirektoratet får bistand fra nordiske og europeiske myndigheter når utenlandske virksomheter ikke besvarer våre henvendelser.
Oversikt over farlige produkter i Europa og Norge
– Vi oppfordrer forbrukere til å bruke databasene Safety Gate og farligeprodukter.no for å unngå å sitte med farlige produkter hjemme, understreker Mathieu Veulemans.
Europeiske tilsynsmyndigheter rapporterer inn farlige produkter i varslingssystemet Safety Gate. Tjenesten er tilgjengelig for forbrukere. En norsk oversikt finnes også i databasen farligeprodukter.no.
Resultatene fra aksjonen CASP 2020 (Coordinated Activities on the Safety of Products) er publisert i en egen rapport.
Faktaboks: mer informasjon om stoffene
Bly er giftig og kan gi helseskader i små mengder. Kronisk blyforgiftning kan føre til skader på nervesystemet, økt blodtrykk, hjerte- karsykdommer og nyreskader. Bly og blyforbindelser kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Gravide og barn er spesielt sårbare for blyeksponering, og bly kan hemme barns intellektuelle utvikling.
Les mer på miljostatus.no
Kadmium og de fleste kadmiumforbindelser er kreftfremkallende og meget giftige. Kadmium mistenkes for å kunne skade forplantningsevnen og for å kunne gi fosterskader. Kadmium kan hope seg opp i nyrene og gi kroniske nyreskader.
Les mer på miljostatus.no
Helserisikoen ved smykker med bly og kadmium oppstår hovedsakelig om man putter produktene i munnen, om de svelges eller suttes på.
Nikkel er et metall som kan gi kontaktallergi. Nikkelallergi er svært utbredt.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Foreslår å verne sju nye naturområder12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområder, steppelandskap og sjøfuglområder i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservater.
Foreslår å verne sju nye naturområde12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområde, steppelandskap og sjøfuglområde i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservat.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tiden av året er det størst mulighet for å se bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om hva du bør gjøre hvis du møter en.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tida av året er det størst moglegheit for å sjå bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om kva du bør gjere om du møter ein.
Alvorlige avvik hos Equinor Njord ved oljeutslipp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekket alvorlige avvik etter oljeforurensning fra Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaften.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom