Plantasjen

Hele Norges julefavoritt: Dette er tabbene som gjør at julestjernen ikke trives

Del

Julestjernen er nok en gang kåret til nordmenns store blomsterfavoritt i julen. Dette er ekspertens råd til hvordan du unngår tabbene som får julestjernen til å mistrives.

JULEFAVORITT: Julestjernen er nok en gang kåret til nordmenns store blomsterfavoritt i julen, i Plantasjens årlige trendrapport. Foto: Plantasjen
JULEFAVORITT: Julestjernen er nok en gang kåret til nordmenns store blomsterfavoritt i julen, i Plantasjens årlige trendrapport. Foto: Plantasjen

Årets mest populære juleblomster er kåret i Plantasjens årlige rapport «Juletrender», og nok en gang troner klassikeren julestjernen listen over nordmenns favoritter.

– Det blir ikke ordentlig jul uten julestjernen i norske hjem. Etter å ha vært nordmenns favoritt i en årrekke, er det for lengst bekreftet at julestjernen er en like stor selvfølge i høytiden som juletreet, julenissen og tradisjonsrike julemåltider, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Julestjernen er i godt selskap av lignende klassikere, som fortsetter å dominere listen.

– Amaryllisen er i år også populær, men julestjernen beholder sin store ledelse på tvers av generasjoner. I tillegg utpekes julerose, azalea og stuegran som årets favoritter, forteller Næss.

En utfordrende favoritt

– Julestjernen er den juleblomsten som mange kan synes at er mest utfordrende. Planten er følsomme for kulde, mørke og overvanning. Det kreves derfor at man bruker litt tid på gjøre seg kjent med plantens preferanser, forteller Hans Jensen, gartner i Plantasjen.

Julestjernen stammer opprinnelig fra Mexico. Da er det kanskje ikke så rart at en av julestjernens største utfordringer nettopp er norske temperaturer i julehøytiden.

– Faktum er at julestjernen ikke er spesielt glad i norsk vinter. Med sin meksikanske opprinnelse er alt under 15 grader for kaldt for denne favoritten. Hvis den utsettes for temperaturer under dette, vil den begynne å miste bladene sine og sakte, men sikkert dø, dersom temperaturen ikke raskt endres, forteller Jensen.

Minusgrader er noe nordmenn sjeldent kommer unna i desember, og derfor er det viktig å passe litt ekstra på et par ting, ifølge gartneren.

– Sjekk om blomstens grønne blader er friske og om plantens gulgrønne blomst står i knopp. Sørg for at den ikke utsettes for kulde over lengre tid, og vær bevisst på hvordan du vanner den og hvor du plasserer den i hjemmet. Husk at juletreet eller fruktfatet ditt kan sette fart på plantens aldring, så plasser julestjernen et godt stykke unna. Passer du på dette, så vil den vakre julestjernen friske opp hjemmet ditt i hele desember, sier Jensen.

Dette er tabbene du må unngå med julestjerne

  • Unngå at blomsten fryser på vei hjem – Kulde er julestjernens største fiende. Pakk julestjernen godt inn, og unngå å oppbevare planten utendørs i kulda over lengre tid. Her gjelder det å komme seg raskest mulig hjem!
  • Unngå å plassere blomsten uten tilgang til lys – Julestjerner som blir plassert i naturlig lys, blomstrer ofte lenger enn de som står langt unna et vindu. Lys gir også bedre farge til høybladene. Plasser derfor planten strategisk slik at lyset fra vinduet treffer planten. Plantelys kan være til hjelp i mørke kroker.
  • Unngå å plassere blomsten i trekk og kuldeutsatte områder – Dersom julestjernen utsettes for kulde eller kaldt trekk, vil bladene bli stygge og falle av. Planten trives best i vanlig romtemperatur, helst rundt 20 grader. Unngå lufting fra dører eller vinduer i nærheten av julestjernen.
  • Unngå å drukne blomsten – Vann julestjernen med lunkent vann annenhver dag mens den er under blomstring, men også her må du ta høyde for plantens preferanser. Hvor mye du skal vanne avhenger av temperaturen i rommet, i tillegg til størrelsen på potten. Små blomster må vannes oftere enn store. La aldri julestjernen bli stående i vann, for da vil røttene råtne. En god huskeregel er at julestjernen vil trives bedre litt for tørr enn litt for fuktig. Det er lettere å se på planten om den får for lite vann, for da vil den kunne få gule blader som faller av. Blir de derimot overvannet, har skaden allerede skjedd når du begynner å se det på planten.
  • Pass på avstanden fra juletreet og annen frukt – Synes du det ser ut som julestjernen din ikke trives? Det kan skyldes at den er plassert i nærheten av juletreet eller frukt. Både juletreet og frukter skiller ut etylen, noe som får blomsten til å blomstre raskere. Vær derfor oppmerksom på at du ikke plasserer julestjernene for nærme juletreet eller frukt og grønt.

Årets toppliste

  1. Julestjerne - er en velkjent juleblomst med store og vakre høyblad som står i fin kontrast mot frodig bladverk. Trives i lyse og varme forhold. Unngå trekk og temperaturer under +15°C. La tørke lett opp mellom vanning.
  2. Amaryllis - er julen og vinterens stjerne! Amaryllisen selges både som løk- og snittblomst og fås i utallige sorter med ulike farger og mønstre. Et triks for å få fart på amaryllisen er å sette den lyst og varmt, for eksempel i et vindu over en varmeovn, men dette gjør imidlertid at den avblomstre raskere. Når den endelig blomstrer, vil den ha vann regelmessig, men sparsomt.
  3. Julerosesprer mye glede under årets mørkeste tid, ettersom den blomstrer allerede fra desember eller senvinteren. Julerosen egner seg godt både i bed så vel som i potte! Innendørs klarer den seg bra, men den krever mye vann, en del lys og sval plassering.
  4. Azaleaer en flott, fargerik blomst. Den bidrar med farge og prakt til hjemmet ditt, både i vinduet og på bordet, og er en av flere blomster vi gjerne omgir oss med til jul. Den trives best i et luftig og lyst rom, uten direkte sollys. Azalea er glad i vann, og trives best når den vannes hver tredje dag.
  5. Stuegraner et stilrent nåletre som er blitt skikkelig trendy. Det har en unik symmetrisk vekst og myke nåler. Trives i lett fuktig jord i lyse forhold, uten direkte sol. Kan brukes som julegran, men du bør være forsiktig med å henge for tunge ornamenter på de litt mindre grenene. Stuegranen skal vannes med kalkfritt vann og plantes om i jord med lav pH.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

JULEFAVORITT: Julestjernen er nok en gang kåret til nordmenns store blomsterfavoritt i julen, i Plantasjens årlige trendrapport. Foto: Plantasjen
JULEFAVORITT: Julestjernen er nok en gang kåret til nordmenns store blomsterfavoritt i julen, i Plantasjens årlige trendrapport. Foto: Plantasjen
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Dokumenter

Om Plantasjen

Plantasjen
Plantasjen
Trondheimsveien 40
2013 Skjetten

+47 468 89 861http://www.plantasjen.no/

Plantasjen er det ledende varemerket for planter i Norden. Med våre 136 butikker i ulike formater og et voksende antall mindre butikker nærmere befolkningen i Norge, Sverige og Finland fortsetter vi å jobbe for målet vårt: å berike folks liv med planter. I Norge har Plantasjen 79 butikker fra Tromsø i nord til Mandal i sør.

Følg pressemeldinger fra Plantasjen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plantasjen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plantasjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom