Virke

Hårreisende at næringsministeren ikke anerkjenner krisen i reiselivet

Del

Næringsminister Iselin Nybø mener reiselivsnæringen må slutte å kalle situasjonen for en krise. – Det er hårreisende at den ansvarlige ministeren for en næring som er viktig for hele landet vårt ikke anerkjenner situasjonen næringen står i, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Ivar Horneland Kristensen
Ivar Horneland Kristensen

Virkes siste medlemsundersøkelse viser at tre av fire reiselivsvirksomheter ikke klarer å drive med lønnsomhet under dagens smittevernregler.

- Næringen omstiller seg kontinuerlig, og det ser det ut til at ministeren ikke anerkjenner. Vi trenger en næringsminister som er villig å være med på innovasjonen i reiselivsnæringen. Men det går ikke om man folk mister jobbene sine, kompetansen forsvinner, virksomhetene går konkurs. Uten hjelp risikerer vi at hele den norske reiseindustrien knekken nakken fullstendig. Det er over 170 000 arbeidsplasser, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Over 70 prosent av de hardest rammede i reiselivet tror det vil ta over ett år å komme tilbake til samme nivå som før korona, viser en fersk medlemsundersøkelse fra Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen. Fortsatt er hele 44 prosent av de ansatte i reiselivsbedriftene permittert. Det er stor bekymring knyttet til høsten og vinteren, med økning i smittetall og fortsatt store begrensninger i aktivitet.   

 - Vi er overrasket over at reiselivsministeren ser ut til å overlate næringen til seg selv. Vi må forlenge de kortsiktige ordningene som kom denne våren og samtidig se hvordan vi kan finne langsiktige tiltak som kan hjelpe næringen gjennom dette, sier Ivar Horneland Kristensen.

 Til nå har 18 prosent av virksomhetene gått til oppsigelser innenfor reiselivet. Over halvparten av reiselivsbedriftene vurderer å gå til oppsigelser.

 - Dette er dramatiske tall, og det er noe myndighetene må ta innover seg, sier Horneland Kristensen.

Reiselivet er fremdeles lukket. Det ser mørkt ut for høst- og vinterturismen. Konferansemarkedet sliter også, særlig fordi grensa på 200 personer er opprettholdt. 

- Når myndighetene velger å stenge ned reise og konferansemarkedet på denne måten, har de også et ansvar for å hjelpen næringen med å overleve, sier Horneland Kristensen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ivar Horneland Kristensen
Ivar Horneland Kristensen
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom