Har vraket MS Nordvard påvirket miljøet i sjøen?
20. august 2022 ble det meldt om oljelekkasje fra MS Nordvard i Mossesundet. Det er derfor satt i gang miljøundersøkelser i området rundt vraket. Undersøkelsene gjøres av Kystverket i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Målet er å finne ut om det marine miljøet har blitt påvirket av oljelekkasjene, og eventuelt hvor mye.
- Målet med arbeidet er å kartlegge graden av påvirkning på det marine miljøet av oljeforurensningen i Mossesundet, altså i oljeforurensningens influensområde, sier Ingrid Lauvrak, seniorrådgiver i virksomhetsområde for miljøberedskap i Kystverket.
Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Kystverket utarbeidet et program for miljøundersøkelsene.
Tar prøver av sedimenter, blåskjell og krabber
Undersøkelsene innebærer å ta prøver av sedimenter, blåskjell og krabber fra området for å sjekke hvordan oljen fra vraket kan ha påvirket miljøet rundt. Blåskjell og krabber anses som gode indikatororganismer. Visse stoffer fra oljeforurensningen, nærmere bestemt polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), antas å kunne gjenfinnes i disse organismene og i det øverste sedimentlaget på sjøbunnen.
Sluttrapporten blir klar i september
Prøvematerialet er nylig samlet inn av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Statens naturoppsyn og Skjærgårdstjenesten i Moss kommune. Havforskningsinstituttet vil utføre analysene, vurdere resultatene og sammenstille disse i en rapport som vil foreligge innen 15. september i år.
Miljøundersøkelser fra de siste 25 årene brukes som referanse
Som grunnlag for programmet har Havforskningsinstituttet gått gjennom resultater av andre miljøundersøkelser gjennomført i Mossesundet i løpet av de siste 25 årene. I tillegg har Moss kommune, Statsforvalteren i Oslo og Viken og Miljødirektoratet bidratt med faglige råd og innspill.
Nøkkelord
Kontakter
Rune Bergstrøm,
Seniorrådgiver
Miljøberedskapsstaben
Tlf: +47 474 62 153
rune.bergstrom@kystverket.no
Ingrid Johanne Lauvrak,
Seniorrådgiver
Miljø- og analyseavdelingen
Tlf: +47 901 57 203
ingrid.lauvrak@kystverket.no
Marte Stenslet Grøndahl
Senior kommunikasjonsrådgiver
Tlf: +47 997 74 506
marte.stenslet.grondahl@kystverket.no
Bilder
Om Kystverket
Kystverket er ein nasjonal etat for kystforvalting, sjøsikkerheit og beredskap mot akutt forureining. Kystverket arbeider aktivt for ein effektiv og sikker sjøtransport gjennom å ivareta transportnæringas behov for framkome og effektive hamner. Kystverket driv førebyggande arbeid og reduserer skadeeffektane ved akutt forureining, og medverkar til ein bærekraftig utvikling av kystsona. Kystverket ligg under Nærings- og fiskeridepartementet.
Følg pressemeldinger fra Kystverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kystverket
Følg et fartøy på NAIS29.5.2023 14:04:25 CEST | Pressemelding
Forrige uke opplevde vi stor trafikk på vår AIS-tjeneste da et helt spesielt fartøy kom inn Oslofjorden. Slik kan du følge med på den videre ferden i norske havområder og langs kysten vår.
Ohoi – en ny tjeneste for fritidsbåter25.5.2023 10:00:00 CEST | Pressemelding
Kystverket har samlet nyttig informasjon til alle som skal ut med båt i sommer – på ett sted.
Tidenes dypeste losoppdrag inn Oslofjorden24.5.2023 10:06:57 CEST | Pressemelding
Onsdag er to loser om bord på verdens største militære fartøy, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, for å lose det trygt inn Oslofjorden.
Kystverket jobber videre med Stad skipstunnel12.5.2023 10:01:25 CEST | Pressemelding
I går la regjeringen fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023. Der kom det fram at kostnadsanslagene for Stad skipstunnel har økt betydelig, og Kystverket bes om å vurdere om det er mulig å gjennomføre prosjektet til en lavere kostnad. Samtidig fortsetter Kystverket det forberedende arbeidet til skipstunnelen.
Øver på håndtering av atomulykke til sjøs21.4.2023 12:44:47 CEST | Pressemelding
En eksplosjon på et atomdrevet passasjerskip i Nord-Norge ødelegger reaktorene og skader flere i besetningen. Dette er bakteppet for Norges største atomøvelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom