UiO - Det juridiske fakultet

Har staten hjemmel for koronahåndteringen?

Del

Hva var hjemmelsgrunnlaget for koronatiltakene høsten 2020? Hva slags hjemmel er solid nok på ulike samfunnsområder, og hva er egentlig begrunnelsen for å iverksette tiltak uten hjemmel?

Professor Kristin Bergtora Sandvik
Professor Kristin Bergtora Sandvik

Hjemmel brukes om kravet til rettsgrunnlag for en handling eller beslutning. For eksempel, for at offentlige myndigheter skal kunne pålegge borgere plikter, må det foreligge hjemmel i lov, forskrift, rettspraksis eller annen rettskilde.

Den norske pandemiresponsen har vært bygd på tillit, dugnad og generøse økonomiske overføringer fra staten. Samtidig er mange smittevernstiltak svært inngripende med og pålegger borgere og private aktører plikter. 

Mens diskusjonen rundt Koronaloven var høylytt, er det mindre oppmerksomhet om hvordan inngripende innskrenkninger av levekårene til barn og unge, mottagere av offentlige omsorgstjenester, beboere på institusjon, innsatte i fengsler og internerte på asylmottak har vært rettslig begrunnet. 

Munnbind, utvidet karanteneplikt, påbud om hjemmekontor, begrensinger på antall gjester i private hjem, nedstengning av næring og digital overvåkning av borgerne er noen av de nye smittevernstiltakene som er iverksatt høsten 2020 med tilsynelatende svak eller manglende hjemmel.  

Hva var hjemmelsgrunnlaget for koronatiltakene høsten 2020? Hva slags hjemmelsgrunnlag brukes? Hva slags hjemmel er solid nok på ulike samfunnsområder og hva er begrunnelsen for å iverksette tiltak uten hjemmel?

Seminaret holdes tirsdag 17. november kl. 11:00- 12:00, på Zoom: https://uio.zoom.us/j/66788037095

Innledere som vil diskutere disse spørsmålene på dette webinaret er:

Moderator er Kristin Bergtora Sandvik, professor i Rettssosiologi ved Juridisk fakultet og Research professor i humanitære studier ved Fredsforskningsinstituttet PRIO. 

Nøkkelord

Kontakter

Per Jørgen Ystehede: 924 83 712

Bilder

Professor Kristin Bergtora Sandvik
Professor Kristin Bergtora Sandvik
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det juridiske fakultet

UiO - Det juridiske fakultet
UiO - Det juridiske fakultet
Karl Johans gate 47
0162 Oslo

22 85 95 00http://www.jus.uio.no

Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.

Følg saker fra UiO - Det juridiske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det juridiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom