NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Har du feriedager til gode? Her er NITO-advokatenes fem råd

Del

Om du ser at du har flere feriedager enn du kan ta ut, ta kontakt med arbeidsgiver snarest, råder Farah Ali.

Konstituert sjef for juridisk seksjon og advokat i NITO, Farah Ali.
Konstituert sjef for juridisk seksjon og advokat i NITO, Farah Ali.

Har årets koronapandemi ført til at du har ferie til gode, er det nå viktig at du gjør en skriftlig avtale med arbeidsgiver om overføring av feriedager til neste år.

- Ifølge ferieloven kan det inngås skriftlig avtale om overføring av inntil to uker ferie til det påfølgende ferieåret. Dette gjelder den lovbestemte ferien. Avtalen forutsetter at arbeidstaker og arbeidsgiver er enige, sier konstituert sjef for juridisk seksjon og advokat i NITO, Farah Ali.

For arbeidstakere som i sin tariffavtale har fire virkedager ekstra ferie (totalt fem uker ferie), kan i tillegg disse overføres. Totalt blir dette to uker plus fire feriedager som kan overføres etter avtale.

Dager du har til gode som følge av sykdom eller omsorgspermisjon blir imidlertid automatisk overført.

- Feriedager som av ulike grunner ikke har blitt avviklet i løpet ferieåret, for eksempel som følge av arbeidstakerens sykdom eller omsorgspermisjon, skal overføres til det påfølgende ferieår. Her er det ikke nødvendig med avtale, sier Ali.

Arbeidsgivers ansvar å påse at ferie blir avviklet

Det er ikke slik at arbeidsgiver kan stryke feriedager som ikke er avviklet. Dagens lov sier også at ferie som ikke er avviklet skal heller ikke utbetales, noe som har vært praksis hos mange tidligere. All ferie som ikke er avviklet skal med andre ord overføres.

- Sier arbeidsgiver nei til å overføre feriedager, har du i utgangspunktet ikke noe du skal ha sagt. Du risikerer da å måtte avvikle resterende ferie når arbeidsgiver bestemmer det. Men arbeidsgiver har også plikt og et overordnet ansvar for å legge til rette for at du kan ta ut all ferie i inneværende år, understreker Ali.

NITOs advokater oppsummerer om overføring av ubrukte feriedager

  1. Ikke vent for lenge med å gå i dialog om hvordan ikke-avviklet ferie skal håndteres.
  2. Kom gjerne med konkrete forslag til når ferie skal avvikles neste år.
  3. Du kan avtale overføring av inntil 12 virkedager (to uker) lovfestet ferie.
  4. Har du avtale om fem uker ferie, kan du i tillegg avtale overføring av fire ekstra feriedager (den avtalefestede femte ferieuken).
  5. Husk at ferie ikke kan strykes. Dersom arbeidsgiver ikke sørger for avvikling
  6. av ferie, og det ikke er inngått avtale, overføres den likevel. Det er heller ikke, i utgangspunktet, anledning til å kjøpe ut feriedagene.

Kontakter

Bilder

Konstituert sjef for juridisk seksjon og advokat i NITO, Farah Ali.
Konstituert sjef for juridisk seksjon og advokat i NITO, Farah Ali.
Last ned bilde

Om NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
Støperigata 1
0119 Oslo

http://www.nito.no

NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med over 91 000 medlemmer. NITO organiserer ingeniører og teknologer med høgskole-/universitetsutdanning eller tilsvarende kompetanse.

Følg saker fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom