Har du feriedager til gode? Her er NITO-advokatenes fem råd
Har årets koronapandemi ført til at du har ferie til gode, er det nå viktig at du gjør en skriftlig avtale med arbeidsgiver om overføring av feriedager til neste år.
- Ifølge ferieloven kan det inngås skriftlig avtale om overføring av inntil to uker ferie til det påfølgende ferieåret. Dette gjelder den lovbestemte ferien. Avtalen forutsetter at arbeidstaker og arbeidsgiver er enige, sier konstituert sjef for juridisk seksjon og advokat i NITO, Farah Ali.
For arbeidstakere som i sin tariffavtale har fire virkedager ekstra ferie (totalt fem uker ferie), kan i tillegg disse overføres. Totalt blir dette to uker plus fire feriedager som kan overføres etter avtale.
Dager du har til gode som følge av sykdom eller omsorgspermisjon blir imidlertid automatisk overført.
- Feriedager som av ulike grunner ikke har blitt avviklet i løpet ferieåret, for eksempel som følge av arbeidstakerens sykdom eller omsorgspermisjon, skal overføres til det påfølgende ferieår. Her er det ikke nødvendig med avtale, sier Ali.
Arbeidsgivers ansvar å påse at ferie blir avviklet
Det er ikke slik at arbeidsgiver kan stryke feriedager som ikke er avviklet. Dagens lov sier også at ferie som ikke er avviklet skal heller ikke utbetales, noe som har vært praksis hos mange tidligere. All ferie som ikke er avviklet skal med andre ord overføres.
- Sier arbeidsgiver nei til å overføre feriedager, har du i utgangspunktet ikke noe du skal ha sagt. Du risikerer da å måtte avvikle resterende ferie når arbeidsgiver bestemmer det. Men arbeidsgiver har også plikt og et overordnet ansvar for å legge til rette for at du kan ta ut all ferie i inneværende år, understreker Ali.
NITOs advokater oppsummerer om overføring av ubrukte feriedager
- Ikke vent for lenge med å gå i dialog om hvordan ikke-avviklet ferie skal håndteres.
- Kom gjerne med konkrete forslag til når ferie skal avvikles neste år.
- Du kan avtale overføring av inntil 12 virkedager (to uker) lovfestet ferie.
- Har du avtale om fem uker ferie, kan du i tillegg avtale overføring av fire ekstra feriedager (den avtalefestede femte ferieuken).
- Husk at ferie ikke kan strykes. Dersom arbeidsgiver ikke sørger for avvikling
- av ferie, og det ikke er inngått avtale, overføres den likevel. Det er heller ikke, i utgangspunktet, anledning til å kjøpe ut feriedagene.
Kontakter
Jan Kjetil JohnsrudKommunikasjonsdirektør
Tel:415 22 399jan.johnsrud@nito.noRagnhild Aasen JacobsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:93029650ragnhild.jacobsen@nito.noBilder
Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 111.000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO kritisk til kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier19.6.2025 09:50:09 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår å erstatte kjønnspoeng med kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier. Norges største fagforening for ingeniører og teknologer støtter ikke forslaget.
Norges nyeste teknologi, Jens Stoltenberg, og NITO skal på Kongsberg Agenda16.6.2025 09:39:39 CEST | Pressemelding
Dette blir NITOs første år som partner på Kongsberg Agenda, "Norges viktigste teknologifestival".
Karina fra Løten inn i nasjonalt ekspertutvalg11.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Vi må engasjere oss for å ta vare på miljøet vårt. Vi har bare én klode å dele.
Harald fra Sunnfjord i det nasjonale ekspertutvalget28.5.2025 15:30:00 CEST | Pressemelding
– Det er viktig at ingeniørene bidrar i det store bildet. Vi sitter med kompetansen og kunnskapen for å få samfunnet grønnere med teknologi og utvikling.
Et krafttak fra Stortinget for studentøkonomien27.5.2025 13:52:42 CEST | Pressemelding
En mer forutsigbar og rettferdig studiestøtte er nå innen rekkevidde for norske studenter. Etter langvarig press fra studentorganisasjoner, blant annet NITO Studentene, har Stortinget vedtatt å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden (G) i kommende stortingsperiode.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom