HANDLE deler ut nye millioner – over 100 søknader til NorgesGruppens bærekraftsfond

Bærekraftsfondet HANDLE støtter tiltak som gjør den norske verdikjeden for mat og drikke mer bærekraftig. NorgesGruppen har etablert HANDLE for å bidra til økt samarbeid om grønnere og sunnere utvikling av verdikjeden. Fondet har nå gjennomført sin andre søknadsrunde, og interessen har vært stor:
– HANDLE har mottatt hele 106 søknader i løpet av denne runden, alt fra familiebedrifter og gründere til store og små leverandører og produsenter, interesseorganisasjoner og kunnskapsinstitusjoner. Dette bekrefter inntrykket av at mange jobber målrettet med bærekraftig omstilling gjennom hele verdikjeden, sier Signe Bunkholt Sæter, bærekraftsdirektør i NorgesGruppen.
– Vi vil at HANDLE skal bidra ved å støtte prosjekter som gir reelle resultater, og fører til økt samarbeid om bærekraft i minst to ledd av verdikjeden, fortsetter Sæter.
Mindre matsvinn, grønnere produksjon, sunnere produkter og sirkulære restråstoffer
Etter å ha gått gjennom alle søknadene fra andre søknadsrunde, har HANDLEs faglige utvalg plukket ut ti prosjekter som HANDLE vil støtte med 15 millioner kroner.
– Vi er imponert av ambisjonene og kreativiteten i det store flertallet av søknadene. Disse ti prosjektene er valgt som følge av en helhetsvurdering, og hvordan de samsvarer med NorgesGruppens egne satsingsområder innen bærekraft – miljø, helse og mennesker, avslutter Sæter.
Disse prosjektene får støtte fra NorgesGruppens bærekraftsfond HANDLE:
Green House AS
Redusere forbruk og lagring av plantevernmidler ved å tilpasse mengden som distribueres til den enkelte bonde.
Gålavolden Gård, Rørosmeieriet og Nordli gård
Bruke råvarer som i dag ikke selges til kunder – brekkmarengs, kjernemjølk og resthonning – for å produsere porsjonsiskaker.
NorgesMøllene AS
Utvikle biobasert materiale av den store mengden havreskall som i dag blir til bioavfall, med mål om å brukes som råmateriale til papirproduksjon, engangstallerkener og -bestikk eller møbler.
Nortura og Mære Landbruksskole
Redusere metanutslipp fra produksjon av rødt kjøtt ved hjelp av rødalger.
Iris Produksjon AS
Oppsirkulering av matavfall: Behandle og hygienisere matavfall fra dagligvare, for å kunne levere dette som substrat til larvefôr. Larvene vil igjen blir dyrefôr for oppdrettsnæringen. Slik avhjelpes fôrkrise på en sirkulær måte.
Palett
Prosjekt for å øke holdbarheten, og redusere prisen, på næringsrike og bærekraftige ferdigretter, for å tilgjengeliggjøre dem for flere.
Epleblomsten AS
Lage juiceprodukter av gulrøtter som ellers kastes. Hver liter produsert drikke reduserer matsvinn med ca. 1 kg.
AION
Et prosjekt for å redusere bruken av plast i matindustrien, og øke sirkulariteten i plastforbruket. Prosjektet vil starte med å identifisere materialstrømmene i matindustrien.
Bjertnes & Hoel AS
Fremtiden smaker bedre – etableringen av det sirkulære matsystemet. Organisk gjødsel fra matavfall skal utvikles, føres tilbake til jorden og bidra til bedre jordhelse og økt biologisk mangfold.
Etisk Handel Norge
Bidra til ansvarlig produksjon av cashewnøtter i Vietnam. Fokus vil være opplæring av bønder i bærekraftige teknikker, miljøhåndtering og arbeidsstandarder.
Se også fondets hjemmeside
Kontakter
Signe Bunkholt SæterDirektør bærekraft
Tel:90137294Signe.Seter@norgesgruppen.noBilder
Om NorgesGruppen
Våre kjedekonsepter står på hver dag for å gjøre morgendagens handel billigere og bedre, inspirere til gode matopplevelser, og bidra til grønne og sunne valgmuligheter.
NorgesGruppen gir forbrukerne valgfrihet gjennom supermarkeder, distriktsbutikker og lavprisbutikker. I tillegg tilbyr MENY, SPAR og Joker netthandel. NorgesGruppen gir konkurransedyktige betingelser og sterke kjedekonsepter til kjøpmenn. Effektiv varelevering og et godt vareutvalg fra ASKO sikrer kjøpmenn over hele landet et godt driftsgrunnlag. NorgesGruppen sysselsetter over 27 000 medarbeidere i egeneid virksomhet og mer enn 40 000 totalt når ansatte i kjøpmannseide butikker inkluderes. Nøkkelverdiene til NorgesGruppen er ansvarlig, samarbeidsorientert og kundeorientert. Selskapet opererer i Skandinavia med hovedfokus i Norge.
Varene folk vil ha
NorgesGruppen fylte 20 år i 2020, men bygger på 150 års erfaring som grossist og detaljist. I dag er kjernevirksomheten engros- og detaljvirksomhet innenfor daglige forbruksvarer. Alle ledd i verdikjeden – fra innkjøp og produksjon, via distribusjon, til handlekurv – jobber mot ett og samme mål: å imøtekomme kundenes behov.
Leverer effektivt til alle deler av landet
NorgesGruppen har 1200 samarbeidspartnere som spenner fra store merkevareleverandører til små produsenter av lokalmat. Mangfoldet av leverandører gjør at vi kan tilby noe for enhver smak. Egne merkevarer fra selskapene UNIL, Joh Kaffe, Matbørsen og Bakehuset gjør vareutvalget i våre butikker unikt.
Til butikker for alle, der folk bor
NorgesGruppen har butikker for alle behov, enten det er lave priser, kvalitetsprodukter, raske løsninger eller inspirasjon til store matopplevelser. Vi har lavpriskjeden KIWI, supermarkedkjedene MENY og SPAR, og nærbutikkjeden Joker. Over halvparten av butikkene er eid av selvstendige kjøpmenn, og vi er tilstede
med butikker i 88 prosent av landets kommuner.
Følg pressemeldinger fra NorgesGruppen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NorgesGruppen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NorgesGruppen
Effektiv hviletid, fulladet lastebil: ASKO åpner nytt megawatt-ladeanlegg16.10.2025 13:47:46 CEST | Pressemelding
ASKO tar et nytt, viktig steg mot en fossilfri transportsektor. Nå åpner selskapet Norges første kommersielle megawatt-ladeanlegg (MCS) i Vestby. Her kan to elektriske lastebiler lades med hele 1,2 megawatt samtidig, nok til å fylle batteriene i løpet av sjåførens lovpålagte hvilepause på 45 minutter.
NorgesGruppen styrker arbeidet med matvareberedskap: Vil opprette 100 beredskapsbutikker1.10.2025 08:35:33 CEST | Pressemelding
Som en konsekvens av den stadig mer urolige situasjonen internasjonalt, har NorgesGruppen besluttet å opprette minst 100 beredskapsbutikker.
NorgesGruppen skal gi millioner til grønnere prosjekter i matbransjen30.9.2025 09:18:07 CEST | Pressemelding
NorgesGruppen etterlyser bærekraftprosjekter i verdikjeden for mat og drikke. Fondet HANDLE skal dele ut millioner i sin femte søknadsrunde.
100% Trumf-bonus på «ikke helt perfekte» grønnsaker og frukt i SPAR29.9.2025 15:10:01 CEST | Pressemelding
Nå får SPAR-kunder 100 % Trumf-bonus for å redde frukt og grønsaker som ellers hadde blitt matsvinn. Med det ønsker SPAR å gjøre det enklere for kundene å ta bærekraftige valg – og samtidig spare penger.
ASKO OSLO kjører nå 100 % elektrisk – distribuerer dagligvarer helt uten utslipp1.9.2025 15:36:23 CEST | Pressemelding
Fra og med i dag leverer ASKO OSLO dagligvarer til over 200 butikker i Oslo og Akershus helt uten bruk av fossile drivstoff. Med 28 elektriske lastebiler i drift og over 1,5 millioner kilometer kjørt årlig, er ASKO OSLO nå først ut i ASKO-konsernet med helelektrisk distribusjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom