Frende Forsikring

Halvparten av nordmenns reiseskader er sykdom

Del

I fjor ble det meldt inn rundt 350 000 reiseskader til norske forsikringsselskap. Det kostet to milliarder kroner, og nesten halvparten var knyttet til sykdom. Nå kommer sommerrushet.

Halvparten av skadene nordmenn melder til forsikringsselskapene er knyttet til sykdom. Foto: iStock.
Halvparten av skadene nordmenn melder til forsikringsselskapene er knyttet til sykdom. Foto: iStock.

Tallene kommer fra Finans Norge.

- Det er ganske store tall og viser at ting skjer plutselig og uventet. Ingen vet når de kan bli syke eller utsatt for ulykker i fremmede strøk, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

Han bekrefter at reisesykdom er de desidert dyreste skadene.

- Vi i Frende så i 2018 flere skader knyttet til sykdom eller ulykke på reise som kom på over 500 000 kroner. Et opphold på sykehus i utlandet kan bli ekstremt dyrt uten forsikring. Det samme kan transporten hjem, sier han.

Dette skjer oftest
- De hyppigste diagnosene er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse. Flyturen, temperaturforskjeller, mindre søvn og annen bakterieflora er faktorer som kan påvirke helsetilstanden, sier Gry Monica Hellevik hos alarmsentralen Falck Global Assistance.

Dette er feriediagnoser som kan ramme hvem som helst. De store utgiftene til reisesyke er likevel oftest knyttet til forverring av alvorlig sykdom du allerede har.

- Det er da regningen virkelig skyter i været, sier Lassen. Han forteller at kvaliteten på sykehus i utlandet kan variere mye fra land til land, og at sykehusoppholdet er utfordrende for mange.

- Helsevesenet i utlandet fungerer gjerne på en annen måte, språket er annerledes og det samme er kulturen. Det kan forverre situasjonen ytterligere. Ikke tenk at "det skjer ikke meg", sier Lassen.

Slik reiser vi i sommer
35 prosent av nordmenn skal på ferie i utlandet, mens 24 prosent skal feriere hjemme. De resterende 41 prosentene har ingen planer, blir hjemme, skal jobbe eller vet ikke. Det viser en undersøkelse utført av YouGov.

Halvparten av norske reisende har fått bruk for reiseforsikringen sin. Det er flere menn enn kvinner som har fått bruk for den, viser en fersk undersøkelse fra Frende.

- Nå går vi inn i høysesongen for reiser og skademeldinger til oss. Mange reiser samtidig, det blir køer og forsinkelser, sier skadesjefen.

Folk i hovedstadsområdet melder oftest skade
Frendeundesøkelsen viser at det er de som bor i Oslo og Akershus som bruker reiseforsikringen sin mest. Der er det 56 prosent som har brukt den.

Ifølge forsikringsselskapet er skadetoppen i juli og starten av august.

- De siste årene har vi sett en økning allerede i midten av juni, en nedgang i starten av juli og så en stigning igjen, sier Petter Lassen.

FAKTA: Dette bruker nordmenn reiseforsikringen til

 1. Sykdom – 38 prosent
 2. Forsvunnet bagasje – 29 prosent
 3. Skade – 20 prosent
 4. Noe ble ødelagt – 15 prosent
 5. Annet – 14 prosent
 6. Forsinkelse – 13 prosent
 7. Avbestilling – 6 prosent
  Kilde: Frende Forsikring

FAKTA: Her bruker flest reiseforsikringen sin

 1. Oslo og Akershus – 56 prosent
 2. Sørlandet (Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder) – 50 prosent
 3. Vestlandet – 47 prosent
 4. Trøndelag og Nord-Norge – 45 prosent
 5. Resten av Østlandet (Østfold, Hedmark, Oppland og Buskerud) – 42 prosent
  Kilde: Frende Forsikring

TIPS: Dette bør du tenke på når du velger reiseforsikring

 • Er det en helårs reiseforsikring?
 • Hvor mange dager er du dekket på reise?
 • Det er store forskjeller i hvor mye du får erstattet hos ulike selskap. Sjekk om det er begrensninger i forsikringssummen for viktige dekninger som tapt bagasje, utgifter til lege/sykehus eller hjemtransport.
 • Har forsikringen ubegrenset dekning ved avbestilling eller evakuering?
 • Dekker forsikringen din evakuering og avbestilling ved terror, offentlig uro eller liknende selv om Norsk UD ikke har kommet ut med anbefaling om dette?
 • Har reiseforsikringen en egenandel ved skade på leiebil på ferie?
 • Veggedyr og kakerlakker kan snike seg med i bagasjen din på vei hjem. Dekker reiseforsikringen din bekjempelse av skadedyr?
  Kilde: Frende Forsikring

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Halvparten av skadene nordmenn melder til forsikringsselskapene er knyttet til sykdom. Foto: iStock.
Halvparten av skadene nordmenn melder til forsikringsselskapene er knyttet til sykdom. Foto: iStock.
Last ned bilde
Petter Lassen, skadesjef på reise i Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring.
Petter Lassen, skadesjef på reise i Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 260 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon. 

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom