Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Gulost mest populært i matpakken på ungdomsskolen

Del

Fortsatt står den tradisjonelle matpakken sterkt blant landets ungdomsskoleelever. Over 8 av 10 elever på ungdomsskolen har med seg matpakke minst 3 dager i uken, og den typiske matpakken består av grovbrød med gulost. Maten som blir kjøpt utenfor skolens område er derimot mindre sunn.

Populært pålegg. Nesten 60 prosent av matpakkene i ungdomsskolen inneholder den tradisjonelle gulosten, ifølge en ny undersøkelse.
Populært pålegg. Nesten 60 prosent av matpakkene i ungdomsskolen inneholder den tradisjonelle gulosten, ifølge en ny undersøkelse.

Matpakken hjemmefra er sunn

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontorene i landbruket viser at vanlig mat fortsatt er bra nok – også når det gjelder matpakkene til landets ungdomsskoleelever.

Grove brødskiver, gulost, kjøttpålegg og frukt og bær er det vanligste innholdet i matpakkene som ungdommene har med hjemmefra. Det mest populære pålegget er gulost, nesten 60 prosent av matpakkene i ungdomsskolen inneholder den tradisjonelle gulosten.

 ­–Ungdommene velger nok gulost i matpakken først og fremst fordi de synes det er skikkelig godt, og da er det jo en bonus at det også er sunt og næringsrikt. Mager ost er en god kilde til blant annet kalsium, proteiner og B-vitaminer. Dessuten tåler de fleste ungdommer dette pålegget godt siden gulosten er naturlig laktosefri, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Mat kjøpt ute er mindre sunn

1 av 3 elever handler av og til lunsjen sin i butikk, kiosk eller gatekjøkken. Maten som kjøpes er imidlertid ikke like sunn. 57 prosent av de som handler lunsj utenfor skolens område sier de kjøper boller, kjeks, kaker og liknende, og 33 prosent svarer sjokolade, godteri og annet snacks.

Ernæringsrådgiveren i Melk.no er tydelig på at den vanlige matpakken med grovbrød, magert og proteinrikt pålegg, frukt og grønt og med melk til er sunn, og bør være førstevalget for ungdommen. Hun har en klar oppfordring til foreldre:

–Denne undersøkelsen viser at foreldre gjør en god jobb når de sender med sunne matpakker til barna sine på ungdomsskolen. Nå som høsten står for tur er det kanskje lurt å ta en ekstra runde med ungdommene og snakke med dem om at det er viktig å velge variert og næringsrik mat fremfor boller og sjokolade når de handler lunsj i butikken, sier Glemminge Arnesen.

Hva slags mat som du har med hjemmefra, spiser du vanligvis på skolen? (Andel av de som har med matpakke hjemmefra minimum en gang i uken) n=855 (Mulig å svare mer enn ett alternativ)

Grove brødskiver, rundstykker, bagetter, knekkebrød o.l. med pålegg 

80% 

Frukt, bær 

48% 

Energibarer 

29% 

Yoghurt 

25% 

Middagsrester 

24% 

Fine brødskiver, rundstykker, bagetter, knekkebrød o.l. med pålegg 

23% 

Salat, grønnsaker 

22% 

Pasta, pastasalat, nudler 

15% 

Wraps 

13% 

Hvilke pålegg spiser du vanligvis på brødmaten du har med på skolen?  (Andel av de som spiser brødmat på skolen) n=791 (Mulig å svare mer enn ett alternativ)

Gulost 

58% 

Kokt skinke, hamburgerrygg og servelat 

51% 

Salami 

39% 

Leverpostei 

30% 

Smøreost 

25% 

Brunost 

20% 

Kylling-/kalkunpålegg 

17% 

Sjokoladepålegg, nøttepålegg o.l. 

12% 

Hva slags lunsj kjøper du i butikk, kiosk, gatekjøkken o.l.? (Andel av de som kjøper lunsj i butikk, kiosk og gatekjøkken) n=210 (Mulig å svare mer enn ett alternativ)

Boller, kjeks, kaker o.l.

57 %

Ferdig påsmurte bagetter, sandwich o.l.

34 %

Sjokolade, godteri, snacks o.l.

33 %

Yoghurt

21 %

Varm mat

19 %

Energibarer

18 %

Salat, grønnsaker

16 %

Frukt, bær

12 %

Brød, knekkebrød o.l. + pålegg du tar på selv

11 %

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontorene i landbruket i april 2022. 1002 intervjuer med ungdomsskoleelever.

Kontakter

Bilder

Populært pålegg. Nesten 60 prosent av matpakkene i ungdomsskolen inneholder den tradisjonelle gulosten, ifølge en ny undersøkelse.
Populært pålegg. Nesten 60 prosent av matpakkene i ungdomsskolen inneholder den tradisjonelle gulosten, ifølge en ny undersøkelse.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Vant prestisjefylt internasjonal meieripris: - En stor annerkjennelse27.10.2022 11:09:04 CEST | Pressemelding

Professor emerita Judith Narvhus vant «IDF Award» 2022 utdelt av det internasjonale meieriforbundet International Dairy Federation (IDF). Dette er den høyeste prisen som deles ut av IDF til personer som har bidratt med forskning og promotering innen meierisektoren på et globalt nivå. Med over 30 års undervisnings- og forskningsarbeid har Narvhus bidratt til betydningsfull teknologisk utvikling og ny kunnskap på feltet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom