Kulturtanken

Gullsekken 2021 ble delt ut i Stavanger

Del

Torsdag 18. november mottok Marja Mortensson Trio og Lost and Found Productions hver sin pris i Gullsekken 2021. Prisene ble delt ut som en del av en jubileumskonferanse for å feire at Den kulturelle skolesekken fyller 20 år som nasjonal ordning.

Vinnerne av årets Gullsekken-priser ble offentliggjort i oktober, og de ble invitert til Stavanger for å motta prisene på en egen seremoni på Tou Scene. Seremonien skjedde i forbindelse med jubileumsarrangementet«20 år med DKS!»i regi av DKS Rogaland, som besto av en konferanse, festmiddag og forestillinger.

Utdelingen ble ledet av Kulturtankens direktør Øystein Strand. Jurymedlem Jon Engravslia Aarebakk delte ut prisene sammen med Trond Olav Asperud fra Norsk Tipping.

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Øystein Strand under utdelingen. Foto: Marie von Krogh

– Denne kvelden har jeg gledet meg til, sa Øystein Strand i sin åpningstale. Sist Gullsekken ble delt ut var i 2014, og prisen har gjenoppstått som en del av 20-årsjubileet.

– Det er skikkelig stas å børste støvet av denne prisen fordi den synliggjør det viktigste kulturpublikummet vi har i Norge og det fantastiske innholdet som denne ordningen tilbyr dem, sa Strand.

Årets turnéproduksjon: Marja Mortensson Trio

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Jakop Janssønn mottar prisen av Trond Olav Asperud (Norsk Tipping) og jurymedlem Jon Engravslia Aarebakk. Foto: Marie von Krogh

Juryleder Maria Utsi leste opp juryens begrunnelser for årets to vinnere.

– Med en stillferdig autoritet leder Marja publikum gjennom en fortelling om hennes arv, virkelighet og historie. En historie som er ukjent for svært, svært mange og som det er på tide at gjøres kjent og allmenn, som en levende og ufravikelig del av Norges kulturarv og virkelighet, både i fortid, samtid og fremtid, sa juryen om vinneren av kategorienÅrets turnéproduksjon. Marja Mortensson trio vant prisen for konsertproduksjonenMojhtestasse – Minnegavensom ble nominert av DKS Innlandet.

– Gjennom Marja Mortenssons inkluderende og rause formidling blir den sørsamiske historien nærværende og setter seg som enminnegavei hver enkelt elev. En gave som de trolig vil bære med seg lenge, mente juryen.

Les resten av begrunnelsen lenger ned i saken.

Årets turnéproduksjon går til utøvere som har utmerket seg spesielt med sine formidlingsevner i skoleåret 2020/21, og som har vært fysisk på veien for å gi kunstopplevelser til skoleelevene. Marja Mortensson trios produksjon er en konsert som blander joik med elementer fra moderne jazz. Gjennom konserten formidler Mortensson sin sørsamiske kultur til elevene med historier og musikk fra albumetMojhtestasse(2019).

Jakop Janssønn var til stede for å motta prisen på vegne av trioen.

– Denne prisen synliggjør at det vi driver med er viktig, sa Janssønn i talen.

– Vi håper at dette kan inspirere flere til formidling av samisk kultur.

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Jakop Janssønn. Foto: Marie von Krogh

Årets tilpassede produksjon: Lost and Found Productions

Victoria Røising, Nikoline Spjelkavik og Per Magnus Barlaug mottok prisen Årets tilpassede produksjon forOh baby baby goes viral.

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Victoria Røising takker for prisen fra scenen. Foto: Marie von Krogh

PrisenÅrets tilpassede produksjonskal hedre de utøverne som viste særskilt endringsevne i møte med koronabegrensningene i skoleåret 2020/21, uten å gå på begrensing av produksjonens kvalitet.Oh baby baby goes viralvar opprinnelig en fysisk scenekunstproduksjon som i 2020 ble omformet til en digital og interaktiv versjon. Forestillingen er laget spesielt for 7. klassinger og ble nominert til prisen av DKS Nordland.

– Lost and Found productions arbeid springer alltid ut fra en sterk vilje til å skape refleksjon og trygghet hos målgruppa, og med særs nennsom hånd klarer de å kommunisere på elevenes egen frekvens og skape et trygt og raust rom. Denne produksjonen er ikke noe unntak, sa juryen i sin begrunnelse.

– Sømløst, uforskamma, humoristisk og poengtert guider de elevene gjennom spørsmålene om sex og pubertet som ufravikelig kommer til å komme, og som i stor grad allerede er tilstede i elevenes liv, uten å belære, fordømme eller sette to streker under svaret.

Les resten av begrunnelsen lenger ned i saken.

– Det er utrolig stas å vinne denne prisen!, sa Victoria Røising i takketalen.– Enda mer stas er det å vinne for en produksjon som vi har måtte kjempe litt for.

Produksjonen har i enkelte tilfellerfått motgang for sin tematikk og valg av målgruppe.

– Vi mener seksualundervisningen i skolen kommer for sent og er for dårlig, slo gruppa fast.

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Lost and Found Productions. Foto: Marie von Krogh

Juryens begrunnelser

Årets turnéproduksjon: Marja Mortensson Trio

"Vinneren av Årets turnéproduksjon er en av våre mest særegne og unike artister. Marja Mortensson har med konsertforestillingenMojhtestasse - Minnegavenskapt en produksjon som nettopp er en gave.

Sørsamisk joik, Marjas joikestemme, arrangert i samspill med noen av landets fremste og mest distinkte instrumentalister, selveste Daniel Herskedal og Jakob Janssønn. Musikken springer ut fra en joiketradisjon som har vært nær ved å utslettes, som konsekvens av knallhard fornorskning av sørsamene. Takket være veivisere som Marja Mortensson lever den videre og i trioens musikalske hender pulserer den i det kraftfulle skjæringspunktet mellom fortid og fremtid. Ingen er uberørt i møte med Marja Mortensson.

Med en stillferdig autoritet leder hun publikum gjennom en fortelling om hennes arv, virkelighet og historie. En historie som er ukjent for svært, svært mange og som det er på tide at gjøres kjent og allmenn, som en levende og ufravikelig del av Norges kulturarv og virkelighet, både i fortid, samtid og fremtid.

Musikalsk maler Marja Mortensson Trio store lydbilder, med Herskedals unike tubatone og Janssønns komplekse perkusjon. Noen ganger intrikat, noen ganger lekent og springende, men alltid med Marjas unike joikestemme som grunntone og rettesnor. Mojhtestasse – Minnegaven er ingen prangende forestilling, og helt uten staffasje treffer den målgruppa uten å hverken belære eller undervurdere sitt publikum.

Gjennom Marja Mortenssons inkluderende og rause formidling blir den sørsamiske historien nærværende og setter seg som enminnegavei hver enkelt elev. En gave som de trolig vil bære med seg lenge."

Årets tilpassede produksjon: Lost and Found Productions

"Det siste halvannet året har krevd utholdenhet, mot og nytenkning av kunst og kulturfeltet i møte med et publikum som stort sett bare har vært tilgjengelig på avstand. Et digitalt og sosialt krafttak fra kunstfeltet og skolene har muliggjort at DKS-produksjonene likevel har møtt sitt publikum. I mange tilfeller er tilpasningen av produksjonene så god, at de i korona-format framstår som helt nye verk, som tilfører estetiske og interaktive grep vi ellers ikke hadde opplevd. 

Vinneren av Årets tilpassede produksjon har skapt, ikke bare strålende scenekunst, men et unikt rom for å snakke om og reflektere over noen av livets store issues - sex, kropp, pubertet og identitet. Med produksjonenOh Baby Baby goes viralhar Lost and Found Productions tatt med seg landets 7. klassinger inn i en virtuell verden, der de ved hjelp av kunstig intelligens kan se inn i framtiden og analysere elevenes framtidige datatrafikk. Sømløst, uforskamma, humoristisk og poengtert guider Victoria og Nikoline elevene gjennom spørsmålene om sex og pubertet som ufravikelig kommer til å komme, og som i stor grad allerede er tilstede i elevenes liv, uten å belære, fordømme eller sette to streker under svaret.

Lost and Found Productions sitt arbeid springer alltid ut fra en sterk vilje til å skape refleksjon og trygghet hos målgruppa, og med særs nennsom hånd klarer de å kommunisere på elevenes egen frekvens og skape et trygt og raust rom. Denne produksjonen er ikke noe unntak.

I koronasituasjonen klarte Lost and Found Productions å bringe produksjonen fra klasserommet, til YouTube, uten å kompromisse på de klare og sterke kunstneriske valgene - kanskje snarere tvert imot. Som live-sending med chatfunksjon, framsto produksjonen som estetisk helstøpt, men samtidig interaktiv og intim, i tett relasjon til sitt publikum.

Det å bevege seg inn i et tematisk landskap av sex, skam, grensestrekking og tabuer, krever mot, presisjon og sensibilitet. Lost and Found Productions har utvist alt dette, i kombinasjon med en referansetung estetikk og en stram dramaturgi med fra et tydelig faglig ståsted."    

Mer om Gullsekken 2021

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Gullsekken deles ut i samarbeid med fylkeskommunene og direktekommunene i DKS, og Norsk Tipping. Prisen ble gitt ut første gang i 2007 og sist i 2014. Prisen gjenoppstår som en del av feiringen av 20 år med DKS som nasjonal ordning.

Prisens utforming, nominasjonsprosess og jurysammensetning har blitt definert gjennom møter med fylker, kommuner, Norsk Tipping og aktuelle fagorganisasjoner.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bildekollasj fra Den kulturelle skolesekken. Foto: Kulturtanken
Bildekollasj fra Den kulturelle skolesekken. Foto: Kulturtanken
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Kulturtanken

Kulturtanken
Kulturtanken
Postboks 4261 Nydalen
0401 Oslo

22 02 59 00http://www.kulturtanken.no/