Speqta

Gryende optimisme forventes gi økt forbruk på sikt

Del

Selv om den totale forbruksgjelden har krympet under det siste året så er det en stor sjanse at forbruket vil øke under det kommende året ettersom alt flere blir vaksinert. Dette kan medføre en økning i forbrukslån og usikrede kreditter på sikt. Et forbrukslån er en stor økonomisk forpliktelse og man bør ha ekstra fokus sin egen økonomiske situasjon før man søker.

Vi forventer en økning i forbrukslån i takt med at flere blir vaksinert og optimismen brer seg i samfunnet.
Vi forventer en økning i forbrukslån i takt med at flere blir vaksinert og optimismen brer seg i samfunnet.

Nordmenns samlede forbruksgjeld falt med 0,6 mrd i mars, og er nå på rekordlave 153,2 mrd, viser nye tall fra Gjeldsregisteret. Den ikke-forfalte kredittkortgjelden stiger derimot for første gang i år og Gjeldsregisteret tror dette kan indikere økt forbruk og optimisme i samfunnet. Denne gryende samfunnsoptimismen og vaksinering av den voksne befolkningen i Norge fører høyst sannsynlig til at forbruket øker under de kommende årene, og sjansen er stor for at vi ser en økning i både forbrukslån og usikrede kreditter på sikt. 

Vi ligger på verdenstoppen i usikret gjeld

Nordmenn ligger på verdenstoppen i privat gjeld. Over 3 millioner av oss har usikret gjeld som forbrukslån. Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet og det er låntagers privatøkonomi som står som sikkerhet for lånet. Långiver tar en større risiko med et forbrukslån enn med lån med sikkerhet, derfor ligger rentenivået veldig høyt på forbrukslån.Et større usikret lån kan ha negativ innvirkning på hverdagsøkonomien i et lengre perspektiv.

Ettersom et forbrukslån er en stor økonomisk forpliktelse bør låntager ha ekstra fokus på følgende punkter før man vurderer et forbrukslån.

Din inntekt er viktig

I Norge er boligeiere de som har mest forbrukslån. Mange har store boliglån i bunnen og har deretter økt på med forbrukslån, ofte styrt av verdiutviklingen av boligen, og ikke bare inntekten til den som søker.

Inntektsnivået ditt er alltid den viktigste faktoren når du vurderer å ta et forbrukslån. Vurder alltid din egen betjeningsevne før du søker om forbrukslån. Er du usikker på hva du har i usikret gjeld så kan du enkelt se dette hos Gjeldsregisteret.

Långiver gjør alltid en kredittsjekk før lånet innvilges. Privatøkonomien din er avgjørende for hvilke vilkår du får, men også for hvor mye du klarer å betale.Ta aldri opp mer gjeld enn du klarer å betjene.

Sammenlign flere lånegivere 

Uansett hvilken type lån du tar, er det alltid viktig å sammenligne lånevilkår og renter for å se hvilket lån som er billigst. Dette er spesielt viktig å sammenligne forbrukslån, da denne lånetypen ofte har ganske høy rente. Konkurransen mellom långiverne er også veldig stort, noe som gjør sjansen for å kunne få bedre rente på lånet stor. Det finnes flere sammenligningssider som hjelper deg med å finne de beste vilkårene når du skal låne penger.

Se på den effektive renten – ikke den nominell

La deg ikke lure av låneeksempel med nominell rente. Disse tar ikke med faste utgifter og renters rente effekten. Se etter den effektiv renten - den gir et mer rettferdig bilde over hva lånet kommer til å koste deg.

Betal ned lånet så fort som mulig

Nedbetalingstiden påvirker totalkostnaden på lånet. Forbrukslån fungerer ofte som annuitetslån og det beregnes effektiv rente av den resterende gjelden din hver måned. Den såkalte renters rente effekten gjør at jo lengre nedbetalingsperiode du har på lånet, dess dyrere blir det. Har du økonomisk kapasitet så vil en redusert nedbetalingstid være gunstig og du kan spare mye på å unngå ekstra rentekostnader og avgifter.

Forbrukslån kan nesten alltid betales ned fortere uten ekstra kostnad. Finnes det mulighet til å betale tilbake lånet før tidsplanen så er det likevell viktig å være realistisk. Er nedbetalingsplanen for streng kan man ende opp med å utsette betalingen eller i verste fall få et inkassokrav.

Lån aldri mer enn nødvendig

Rentekostnadene er basert på beløpet du låner. Den enkleste måten å holde kostnadene på lånet så lave som mulig er å aldri låne mer enn du absolutt må. Før du låner penger - tenk nøye gjennom hva du skal bruke pengene til og hvor mye du trenger. Lån aldri mer en du behøver og har du mulighet så spar opp så mye av summen du kan på forhånd.

Lån med sikkerhet i bolig

Mange eier bolig. Om boligen har økt i verdi kan du låne med sikkerhet i denne. 
Har du mulighet til det så velg refinansiering med sikkerhet i bolig. Da får du betraktelig bedre rente enn på et usikret lån.

Nøkkelord

Bilder

Vi forventer en økning i forbrukslån i takt med at flere blir vaksinert og optimismen brer seg i samfunnet.
Vi forventer en økning i forbrukslån i takt med at flere blir vaksinert og optimismen brer seg i samfunnet.
Last ned bilde

Lenker

Om Speqta

Speqta
Speqta
Regeringsgatan 29 - 5th floor
111 53 Stockholm, Sverige

https://speqta.com/

Speqta Affilijet driver sammenligningstjenester innen områdene forbrukslån, kredittkort, rabattkoder, strøm og refinansiering.

Vårt mål er å gjøre det lettere for forbrukerne å ta smarte økonomiske valg samt å forenkle besluttningsprosessen. Speqta Affilijet samarbeider med flere store mediehus i Norge, Sverige og Finland.

Følg pressemeldinger fra Speqta

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Speqta på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Speqta

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom