Grøntområder hjelper mot PMS-symptomer
En studie med over tusen deltagere fra Sverige og Norge viser at grøntområder virker positivt på både fysiske og psykiske PMS-symptomer.
Pre-menstruelt syndrom (PMS) påvirker over tjue prosent av kvinner i reproduktiv alder, både fysisk og psykisk. Irritabilitet, nervøsitet, depresjon, søvnproblemer, magesmerter eller oppblåsthet, er bare noen av symptomene man kan slite med.
Flere studier har vist at grøntområder virker positivt på generell og reproduktiv helse, men tidligere har man ikke sett på sammenhengen mellom grøntområder og PMS-symptomer. Det har nå spanske og norske forskere sett på.
Forskere ved Barcelona Institute for Global Health har sammen med forskere fra Universitetet i Bergen samlet inn data fra over 1000 kvinner mellom 18 og 49 år i byer i både Sverige og Norge. De har svart på et spørreskjema om sin livsstil, fysisk aktivitet og reproduktiv helse, og blitt bedt om å angi hvor mye de plages av ulike PMS-symptomer.
Forskerne brukte også data fra «Normalised Difference Vegetation Index» for å beregne hvor mye grøntområder der er der de ulike deltagerne i studien bor.
Forbedring av fire symptomer ved PMS
De fant at de kvinnene som bodde i nabolag med mer grøntområder hadde færre symptomer på PMS og mindre sannsynlighet for å plages med fire av åtte PMS-symptomer: Nervøsitet/angst, depresjon, søvnproblemer, ømme bryster og oppblåsthet.
Tilgang til grøntområder er også ofte knyttet til økt fysisk aktivitet og mindre forurensing, men forskerne har kontrollert for begge faktorene i studien, og finner ingen sammenheng mellom disse to faktorene og en reduksjon PMS-symptomene. Dette indikerer at det er tilstedeværelsen av grøntområder i seg selv, som spiller inn.
- Tre av disse symptomene er av psykologisk karakter, noe som stemmer med det vi vet fra før: At kontakt med naturen bidrar til å redusere stress og forbedre vår mentale helse, sier diplomingeniør/dr. Kai Triebner ved Klinisk institutt 2, UiB, som har bidratt til studien.
- Stress kan bidra til å forsterke kortisolnivået i kroppen vår, som igjen er knyttet til en økning i hormonet progesteron og som kan bidra til å forsterke PMS-symptomer, forklarer han.
Nøkkelord
Kontakter
Kai Triebner, Universitetet i Bergen, Kai.Triebner@uib.no eller 45031557.
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Rekordstor interesse for lektorutdanningen ved UiB25.7.2022 11:02:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til høyere utdanning er normalisert på landsbasis etter koronapandemien. Svært mange vil studere ved lektorutdanningen på UiB.
Ville arter er avgjørende for en bærekraftig utvikling8.7.2022 13:30:00 CEST | Pressemelding
– Bærekraftig utnyttelse av ville arter er en nøkkelforutsetning for å kunne oppnå bærekraftsmålene, sier UiB-professor Jeppe Kolding. Han er en av 87 internasjonale eksperter bak en rapport fra Det internasjonale naturpanelet.
Beslutningsforum betaler meir for å behandle alvorlege tilstandar1.7.2022 10:47:51 CEST | Pressemelding
I ein ny studie frå Universitetet i Bergen (UiB) er hemmelege legemiddelprisar nytta til å vise korleis sjukdommen sin alvorsgrad påverkar betalingsviljen for nye legemiddel i Noreg.
Ny lokasjon: UiBs Senter for dyphavsforsking markerer nytt dyphavstokt og ny senterperiode22.6.2022 14:08:35 CEST | Presseinvitasjon
Velkommen til markering ombord på forskningsskipet G.O. Sars torsdag den 23. juni, ved Dokken i Bergen.
UiBs Senter for dyphavsforsking markerer nytt dyphavstokt og ny senterperiode22.6.2022 10:48:28 CEST | Presseinvitasjon
Velkommen til markering ombord på forskningsskipet G.O. Sars torsdag den 23. juni, ved Nykirkekaien.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom