Universitetet i Bergen (UiB)

Grøntområder hjelper mot PMS-symptomer

Del

En studie med over tusen deltagere fra Sverige og Norge viser at grøntområder virker positivt på både fysiske og psykiske PMS-symptomer.

Pre-menstruelt syndrom (PMS) påvirker over tjue prosent av kvinner i reproduktiv alder, både fysisk og psykisk. Irritabilitet, nervøsitet, depresjon, søvnproblemer, magesmerter eller oppblåsthet, er bare noen av symptomene man kan slite med.

Flere studier har vist at grøntområder virker positivt på generell og reproduktiv helse, men tidligere har man ikke sett på sammenhengen mellom grøntområder og PMS-symptomer. Det har nå spanske og norske forskere sett på.

Forskere ved Barcelona Institute for Global Health har sammen med forskere fra Universitetet i Bergen samlet inn data fra over 1000 kvinner mellom 18 og 49 år i byer i både Sverige og Norge. De har svart på et spørreskjema om sin livsstil, fysisk aktivitet og reproduktiv helse, og blitt bedt om å angi hvor mye de plages av ulike PMS-symptomer.

Forskerne brukte også data fra «Normalised Difference Vegetation Index» for å beregne hvor mye grøntområder der er der de ulike deltagerne i studien bor.

Forbedring av fire symptomer ved PMS

De fant at de kvinnene som bodde i nabolag med mer grøntområder hadde færre symptomer på PMS og mindre sannsynlighet for å plages med fire av åtte PMS-symptomer: Nervøsitet/angst, depresjon, søvnproblemer, ømme bryster og oppblåsthet.

Tilgang til grøntområder er også ofte knyttet til økt fysisk aktivitet og mindre forurensing, men forskerne har kontrollert for begge faktorene i studien, og finner ingen sammenheng mellom disse to faktorene og en reduksjon PMS-symptomene. Dette indikerer at det er tilstedeværelsen av grøntområder i seg selv, som spiller inn.

-   Tre av disse symptomene er av psykologisk karakter, noe som stemmer med det vi vet fra før: At kontakt med naturen bidrar til å redusere stress og forbedre vår mentale helse, sier diplomingeniør/dr. Kai Triebner ved Klinisk institutt 2, UiB, som har bidratt til studien.

-  Stress kan bidra til å forsterke kortisolnivået i kroppen vår, som igjen er knyttet til en økning i hormonet progesteron og som kan bidra til å forsterke PMS-symptomer, forklarer han.

Nøkkelord

Kontakter

Kai Triebner, Universitetet i Bergen, Kai.Triebner@uib.no eller 45031557.

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom