Grønt Punkt Norge støtter nye, strengere regler for eksport av plastavfall
Klima og miljødepartementet (KLD) gikk i går ut med nyhet om at Norge vil følge opp Basel-konvensjonen, en regelendring foreslått av Norges klima- og miljøminister i 2019. Regelendringen innebærer bedre kontroll med eksport og import av plastavfall globalt. Grønt Punkt Norge har lenge etterspurt internasjonale standarder for revisjon og transparens.

Klima og miljødepartementet skriver i sin melding at Norge allerede fører en streng praksis for eksport av avfall fra husholdninger. Dermed medfører implementeringen fra nyttår få eller ingen endringer for avfallet fra Norge.
Internasjonal transparens etterspurt
Alle skal være trygge på at den plasten som er riktig sortert og samlet inn for materialgjenvinning har full sporbarhet og ender i produksjon av nye plastprodukter. Gjennom Plastreturs system, som driftes av Grønt Punkt Norge, materialgjenvinnes all husholdningsplasten i Europa og blir i så stor grad som mulig nyttiggjort i produksjon her. Også den vel 30% andelen plastemballasje som ikke lar seg gjenvinne, blir forsvarlig energiutnyttet lokalt i Europa. I dag sendes den innsamlede plastemballasjen til Eing, Kedenburg og Vogt i Tyskland, Fortum i Finland og Geminor i Sverige.
Etter det vanskelig året i 2019, med mer innsamlet plast enn tidligere, store lagre og utfordringer med å få levert plastemballasje til sortering og påfølgende år med store problemer knyttet til Korona-krisen er likevel lagrene nå tømt og leveransesituasjonen normalisert.
Grønt Punkt Norge har imidlertid lenge pekt på behovet for mer internasjonal transparens. Høsten 2019 ba vi, i et høringsskriv til Miljødirektoratet, om at norske myndigheter "tar initiativ til at retursystemene for emballasje har krav til transparens og åpenhet på tvers av Europeiske landegrenser". Dette kravet inkluderer behovet for en offentlig tredjeparts revisjon av strømmer og rapportering av emballasjemengder, som igjen kan forhindre mislighold i rapportering og avfall på avveie utenfor Norges grenser. For Grønt Punkt Norge vil tettere revisjon og kontroll med dagens ordninger gjøre at vi kan stille strengere krav til økt transparens hos internasjonale gjenvinnere.
KLD har varslet mer offensiv plastpolitikk fremover, og i Grønt Punkt Norge ser vi frem til bedre retningslinjer knyttet til implementeringen av Basel-konvensjonen, som miljømyndighetene i disse dager utarbeider. Disse vil definere hvor store forurensninger som er tillatt i ren plast. Især ser vi at landbruksplasten som samles inn har stor andel forurensning fra jordene og denne forurensningsmengden vil måtte spesifiseres i de kommende retningslinjene. Grønt Punkt Norge har ambisjoner om å kun sende gjenvinnbar plast videre til materialgjenvinning. Derfor jobber vi tett med våre nesten 7000 medlemsbedrifter for å designe emballasjen slik at den egner seg for dette.
Et styrket ettermarked sikrer økt utnyttelse
For å nå EUs krav om 50 % materialgjenvinning innen 2025, må andelen plast som kan gjenvinnes til ny plast øke. Samtidig må markedet for resirkulert plast styrkes. Grønt Punkt Norge har, ved flere anledninger, bedt miljømyndighetene gjennomgå hvordan man kan styrke insentivene og rammebetingelsene for bruk av mer resirkulert materiale. Det bør være et klart økonomisk skille mellom bruk av jomfruelig og gjenvunnet plast, støtte til fagmiljøer og bedrifter som går foran for mer etterbruk og klare krav og retningslinjer for økt bruk av gjenvunnet materiale, for eksempel gjennom statlige og kommunale innkjøp. Plast som lønner seg å gjenbruke, blir ikke brent, dumpet eller lagret.
Nøkkelord
Kontakter
Kari-Lill LjøstadKommunikasjonssjef
Tel:+47 950 63 805kari-lill@grontpunkt.noBilder


Om Grønt Punkt Norge
Grønt Punkt Norge:
Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plastemballasje, metallemballasje, glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle bedrifter til å ta miljøansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.
Grønt Punkt Norge drifter materialselskapene Plastretur og Norsk Returkartong.
Norske bedrifter har et ansvar for emballasjen også etter at den er tom. Som medlem i Grønt Punkt Norge kan bedriften være trygg på dette miljøansvaret ivaretas. I 25 år har materialselskapene som eier Grønt Punkt Norge sørget for at emballasje som samles inn over hele landet blir gjenvunnet.
Følg saker fra Grønt Punkt Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Grønt Punkt Norge
Denne kan sikre deg 100.000 kroner18.1.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
I fjor ble det delt ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. På vinnertoppen ligger Trondheim og Kristiansand, men nå utfordrer Grønt Punkt Norge flere unge til å delta.
Ylva Erbach ny daglig leder i Norsk Metallgjenvinning AS11.1.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
Starter 1. februar 2021.
Ikke glem dette på hytta22.12.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
De fleste har god kontroll på makrellboksen, melkekartongen og salamipakka hjemme. Men hva gjør du med den på hytta?
Norge må lære av andre land14.12.2020 13:42:23 CET | Pressemelding
Grønt Punkt Norge har gitt Miljødirektoratet innspill til hvordan Avfallsforskriften kan forbedres. Bedre regulering og ettersyn er viktig for at produsentansvarsordningen skal fungere best mulig.
Økt netthandel gir emballasje-rekord11.12.2020 00:00:00 CET | Pressemelding
Aldri før har vi handlet så mange julegaver på nett. Men hvor gjør du av den ekstra emballasjen?
Skal øke bruken av resirkulert plast med 2.000 tonn7.12.2020 13:47:36 CET | Pressemelding
Grønt Punkt Norge har tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt for å få flere offentlige innkjøpere til å kjøpe inn produkter av resirkulert plast.
Landbruksplasten må ut av elva og inn på gjenvinningsanlegget27.11.2020 08:50:36 CET | Pressemelding
Norske bønder må ta ansvar for at plasten deres ikke havner i vassdrag, men blir forsvarlig håndtert på gjenvinningsanlegg.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom