Avinor

Godkjent finansiering av ny flyplass i Mo i Rana

Del

Etter godkjenning fra ESA kan Avinor finansiere ny flyplass i Mo i Rana med støtte fra staten og Rana kommune. – En viktig milepæl, sier konsernsjef Abraham Foss.

Torsdag 23. juni konkluderte ESA offisielt med at finansieringen av ny flyplass i Mo i Rana er i tråd med EØS-avtalens regler for statsstøtte. Rollen til ESA er nettopp å avklare at land innenfor EØS ikke driver ulovlig statsstøtte.

Dermed kan Avinor inngå kontrakter med entreprenører og entrepriser, og selve byggingen kan starte.

– Dette er en viktig milepæl i prosjektet. Godkjenningen er helt avgjørende å ha på plass for at vi kan skrive under byggekontrakter med entreprenører og sette i gang selve byggearbeidet. Det har vært en lang prosess, men med godkjenningen i boks kan vi gå videre i prosjektet, sier konserndirektør i Avinor, Abraham Foss.

Første spadetak
Neste milepæl i prosjektet er å inngå entreprisekontrakter og oppstart av forberedende arbeider.

– Første spadetak er ikke langt unna, som vil bli helt sentrale forbedrende arbeider, før det store anleggsarbeidet kan komme i gang.

Ambisjonen er at den nye flyplassen nord for Mo i Rana skal stå klar i 2025.

– Vi ser frem til å ta fatt på arbeidet knyttet til bygging av den nye flyplassen, i tett samarbeid med Rana kommune, Polarsirkelen Lufthavnutvikling og Samferdselsdepartementet. Dette kommer til å bli en topp moderne lufthavn, og det er utrolig gøy å kunne være med å utforme den fra start, sier Foss.

Et spleiselag
Byggingen av den nye flyplassen har en kostnadsramme på 3,3 milliarder kroner. Den skal erstatte flyplassen på Røssvoll, en mil utenfor Mo i Rana.

I fjor ble det klart at staten vil bidra med 2,7 milliarder til prosjektet. Forutsetningen var et spleiselag mellom stat, kommune og lokalt næringsliv.

Kommunen bidrar med 450 millioner, mens lokalt næringsliv og private givere bidrar med 150 millioner kroner.

Neste ledd i prosessen blir å annonsere hvilken hovedentreprenør som har vunnet anbudskonkurransen og får oppdraget med å bygge lufthavnen.

– Vi ser frem til å skape den nye flyplassen sammen med lokalsamfunnet. Det blir en ny, effektiv lufthavn som skal styrke infrastrukturen i regionen, avslutter Foss.  

Nøkkelord

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom