Gode prøvetakingsplaner i over halvparten av vannverkene i region øst
Tilsyn med vannverkseiernes planer for å ta ut prøver av drikkevannet, rutiner for å håndtere avvik og innrapportere analyseresultater ble gjennomført i perioden 1. januar til 1. november 2019. Vannverkseier har ansvar for å sikre at drikkevannet er helsemessig trygt.
143 av de 254 inspiserte vannverkene fikk ingen merknader. - Vi vurderer at disse vannverkene har en oppdatert prøvetakingsplan som er basert på en kartlegging av farer i hele vannforsyningssystemet. Planene etterleves og er oppdaterte. Planene angir når prøver skal tas, hvor de skal tas og hvilke analyser som skal tas av hver vannprøve. Vannverkseierne har også etablert gode rutiner for å håndtere avvik, de følger disse og de rapporterer slik regelverket krever, sier seniorinspektør i Mattilsynet Olav Vatn.
Brudd på regelverket i 111 vannverk
Manglene hos vannverkseierne som fikk pålegg fra Mattilsynet var at de ikke hadde basert prøvetakingsplanen på egen farekartlegging av vannforsyningssystemet, planen var ikke oppdatert eller den ble ikke fulgt. Videre var det vannverkseiere som ikke har gjennomført en farekartlegging eller de har mangler i sin egen kartlegging og håndtering av farer. Hos enkelte vannverk var innrapporterte analyser ikke i samsvar med de utførte analysene i vannverket eller det var ikke gjennomført pliktig innrapportering. Noen vannverk manglet eller etterlevde ikke rutiner for å håndtere avvik.
Viktig at vannverkseier kjenner distribusjonsnettet godt
Avvikene viser at disse vannverkene ikke etterlever regelverkskravene om å utarbeide og følge en prøvetakingsplan som gir oversikt over alle prøvene som skal tas, og alle analysene som skal gjennomføres i hele vannforsyningssystemet. – Det er svært viktig at vannverkseier kjenner distribusjonsnettet godt. Det er nødvendig å ta ut drikkevannsprøver på ledningsnettet for å overvåke steder som er kritiske i vannforsyningen og for å kartlegge steder der tilstanden er mindre kjent, sier Olav Vatn. Mattilsynet har gitt disse vannverkseierne pålegg om å etterkomme kravene i drikkevannsforskriften innen en fastsatt tidsfrist.
Mattilsynet er tydelig på at disse vannverkene skal gjennomføre en farekartlegging som omfatter alle deler av et vannforsyningssystem, de skal videre fastsette en prøvetakingsplan som overvåker risikopunkter og som bidrar til å kartlegge/overvåke status i deler vannforsyningen.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom