Gode grunner til å grille grønnsaker
Nesten 1 av 3 nordmenn griller en gang i uken
En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at det er mange nordmenn som griller mye, 27 % griller minst en gang i uken i grillsesongen. Det vi griller mest er kjøtt, pølser og burgere og det vi griller minst er fisk og frukt. Vi griller grønnsaker oftere enn fisk og frukt, men mange kan med fordel legge enda mer grønnsaker på grillen.
Kvinner griller mer grønnsaker enn menn
Blant dem som griller oppgir 46 % at grønnsakene vanligvis utgjør mindre enn 16 % av grillen. Kvinner griller mer grønnsaker enn menn, 19 % av kvinnene griller grønnsaker hver gang. Til sammenligning er det kun 8 % av mennene som sier det samme.
- Det som derimot er gledelig er at hele 8 av 10 sier de oftest eller alltid spiser en salat til grillmåltidet, så grønnsakene kommer inn på et vis. Men husk grønnsaker på grillen også, det gir variasjon, gode smaker, og matglede, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra OFG.
Kan grille hver dag
Ernæringsrådgiveren mener grilling er enkelt, både i hverdagen og i ferietid, og at det er gode muligheter for å sette sammen et næringsrikt grillmåltid. Hun oppfordrer til å la minst halve grillmåltidet være grønnsaker, da får du i deg minst 2 av de anbefalte 5 om dagen.
- Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.
Sagen mener det er flere gode grunner til at grønnsaker på grillen er et godt valg;
- Griller du mye grønnsaker blir det mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. Grillmåltidet kan fort bli noe av det mest næringsrike du lager i sommer, og da ser jeg ingen grunn til å ikke grille hver dag det er fint vær ute.
Et perfekt grillmåltid
- Det ene gode skjemmer ikke det andre. Det hender det både blir en frisk salat og grillede grønnsaker servert til samme måltid. Enkle salater, som for eksempel caprese med deilige norske tomater, eller gresk salat blir det nok mye av i sommer. Favorittene på grillen er grillet nykål, grillet løk og spisspaprika. Jeg er også glad i både laks og kylling på grillen.
Ernæringsrådgiveren minner om at ferske norske nypoteter også kan grilles.
- Jeg koker nypotetene først og legger dem på grillen etterpå. Jeg syns det er enklere og raskere enn å lage potetsalat, så til hverdags blir det potet på den måten. Pensle dem med litt olje og legg dem rett på grillen, da blir de litt sprø utenpå og myk inni. De trenger bare noen få minutter.
Sagen mener man godt kan spise dessert hver dag i sommer, frisk frukt og bær er perfekte til det formålet.
- Ingenting er bedre enn å avslutte et godt grillmåltid med norske jordbær. Utover sommeren kan man variere med norske bringebær og moreller.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom