God beredskap i beitesesongen
-Det er viktig at vi er tilgjengelige gjennom hele sommeren og at vi kobles på så raskt som mulig, sier Morten Kjørstad, direktør i SNO. Når vi kontaktes tidlig, kan vi med langt større sannsynlighet bistå, fastslå tapsårsaker og følge opp meldinger. Derfor sørger vi for å ha god samlet beredskap gjennom hele beitesesongen.
Fra 1. juni har Statsforvaltere i hele landet ansatte som er tilgjengelig for å effektivt håndtere eventuelle situasjoner som kan oppstå dersom rovvilt gjør skade på husdyr eller tamrein. Dette gjelder søknader om felling av enkeltdyr av rovvilt eller tilskudd til tiltak for å avverge skader i akutte situasjoner. I Miljødirektoratet har SNO også beredskap for å følge opp meldinger om bjørn og ulv som oppholder seg nært folk eller bebyggelse og meldinger om streifdyr av ulv utenfor ulvesona.
Statens samlede beredskap i rovviltsaker.
Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å undersøke innmeldte rovviltskader på husdyr og tamrein. De kan også bistå skadefellingslag med veiledning eller fysisk bistand, dersom det er ønskelig.
Viktig å finne årsak
Påviste rovviltskader er et viktig element i erstatningsordningen for sau og rein. Dersom en dyreeier får påvist skade, kan dette også bidra til å sannsynliggjøre at flere av de dyrene som er tapt men ikke funnet også er tatt av rovvilt.
Det kan være mange ulike årsaker til at sau og rein dør eller forsvinner på beite, og de fleste rovviltartene kan også være åtseletere. Derfor er det nødvendig med grundige undersøkelser i hvert enkelt tilfelle for å kunne fastslå både dødsårsak og eventuelt hvilken rovviltart som forårsaket skade.
Det er ikke mulig å finne dødsårsak i hvert tilfelle, og SNO sitt oppdrag går først og fremst på å avdekke om det er rovvilt som står bak.
Genetisk viktige ulver
For langsiktig overlevelse av den skandinaviske ulvebestanden er det viktig at innvandrende ulver fra den finsk-russiske bestanden får etablert seg og får avkom. SNO har derfor beredskap på å følge opp observasjoner av ulv utenfor ulvesona for å innhente DNA prøver for å avdekke genetisk status. Det er også viktig å raskt avklare genetisk status i saker hvor ulv er skadevolder.
Finn din lokale rovviltkontakt
For å ha god dekningsgrad og responstid har SNO et kontaktnett av omtrent 180 rovviltkontakter rundt omkring i landet. En oversikt over rovviltkontakter finner du her.
Bistand til felling
Kommunale eller interkommunale fellingslag gjennomfører eventuelle fellingsforsøk etter fellingstillatelse fra Statsforvalteren. SNO kan bistå med råd og veiledning til fellingsleder og fellingslag. SNO har i denne forbindelse utviklet en veileder for gjennomføring av fellingsoppdrag.
SNO kan også bistå med spesialtrente ekvipasjer som sporer både bjørn og ulv, og kan i tilfeller der fellingslaget ikke har slike ekvipasjer selv bistå med hunder og hundeførere.
- Felling av rovvilt på barmark er en vanskelig oppgave. Dersom kommunale fellingslag ønsker vår bistand, er det en fordel om vi blir kontaktet så tidlig som mulig i fellingsforsøket. Det er i denne fasen vi kan yte best bistand, påpeker Kjørstad.
Oversikt over fellingsledere i SNO finner du her.
Les mer:
Rovvilforvaltning: Rovviltforvaltning, rovdyrforvaltning - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom