Miljøstiftelsen Bellona

Globale klimautslipp på rekordnivå

Del

–CO2-utslippene i 2022 er på et rekordhøyt nivå. Global Carbon Project sin rapport viser at lav- og nullutslippsmål i 2050 ikke er godt nok. Det viktigste er å kutte utslipp nå. Bellona er møkk lei av at vi kompenserer manglende utslippskutt i dag, med mer ambisiøse målsetninger i en fjern fremtid. Det er regjeringens og Stortingets jobb å sørge for virkemidler i alle deler av økonomien, sier daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg.

Hallstein Havåg, daglig leder i Bellona.
Hallstein Havåg, daglig leder i Bellona.

Det er  forskningsgruppen Global Carbon Project som publiserte de nye tallene like over midnatt norsk tid. Dersom utslippene forblir på dette nivået, anslår forskerne at grensen på 1.5 graders oppvarming kan bli brutt allerede om ni år.

–Mer elektrifisering og CO2-lagring

Uansett om Norges formelle utslippsmål er 55 prosent kutt innen 2030, sier vitenskapen tydelig at vi og resten av verden må kutte alt vi kan i løpet av få år. For å lykkes må Norge blant annet ta et krafttak for elektrisk transport og anleggsmaskinger, og regjeringen må få Statsbygg og andre offentlige aktører til å etterspørre byggematerialer med lave utslipp. For å hjelpe europeisk industri må Norge tilby undersjøiskelagre slik at europeisk industri kan komme i gang med CO2-fangst og -lagring, sier Havåg. 

Bellona vil ha fram løsninger på klimatoppmøtet

Bellona er i SharmEl-Sheikh for å følge klimaforhandlingene. Stiftelsen har satt opp en egen paviljong på klimatoppmøtet for å vise fram modne løsninger som kan kutte utslipp i dag.

– All teknologi og mange løsninger for å nå 2030-målet finnes i dag, vi må bare ta det i bruk, sier Havåg.

– Norge må bruke sin erfaring og kapital på å rulle ut moden teknologi nå, slik at andre land kan ta den i bruk raskt og til lavere kostnad, sier Hallstein Havåg.

 

Nøkkelord

Kontakter

Kontakt:
Hallstein Havåg, daglig leder, 99451040 /hallstein@bellona.no
Olav Øye, seniorrådgiver klima og industri, 46281210 / olav@bellona.no

Bilder

Hallstein Havåg, daglig leder i Bellona.
Hallstein Havåg, daglig leder i Bellona.
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom