Globale klimautslipp på rekordnivå
–CO2-utslippene i 2022 er på et rekordhøyt nivå. Global Carbon Project sin rapport viser at lav- og nullutslippsmål i 2050 ikke er godt nok. Det viktigste er å kutte utslipp nå. Bellona er møkk lei av at vi kompenserer manglende utslippskutt i dag, med mer ambisiøse målsetninger i en fjern fremtid. Det er regjeringens og Stortingets jobb å sørge for virkemidler i alle deler av økonomien, sier daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg.

Det er forskningsgruppen Global Carbon Project som publiserte de nye tallene like over midnatt norsk tid. Dersom utslippene forblir på dette nivået, anslår forskerne at grensen på 1.5 graders oppvarming kan bli brutt allerede om ni år.
–Mer elektrifisering og CO2-lagring
–Uansett om Norges formelle utslippsmål er 55 prosent kutt innen 2030, sier vitenskapen tydelig at vi og resten av verden må kutte alt vi kan i løpet av få år. For å lykkes må Norge blant annet ta et krafttak for elektrisk transport og anleggsmaskinger, og regjeringen må få Statsbygg og andre offentlige aktører til å etterspørre byggematerialer med lave utslipp. For å hjelpe europeisk industri må Norge tilby undersjøiskelagre slik at europeisk industri kan komme i gang med CO2-fangst og -lagring, sier Havåg.
Bellona vil ha fram løsninger på klimatoppmøtet
Bellona er i SharmEl-Sheikh for å følge klimaforhandlingene. Stiftelsen har satt opp en egen paviljong på klimatoppmøtet for å vise fram modne løsninger som kan kutte utslipp i dag.
– All teknologi og mange løsninger for å nå 2030-målet finnes i dag, vi må bare ta det i bruk, sier Havåg.
– Norge må bruke sin erfaring og kapital på å rulle ut moden teknologi nå, slik at andre land kan ta den i bruk raskt og til lavere kostnad, sier Hallstein Havåg.
Nøkkelord
Kontakter
Kontakt:
Hallstein Havåg, daglig leder, 99451040 /hallstein@bellona.no
Olav Øye, seniorrådgiver klima og industri, 46281210 / olav@bellona.no
Bilder

Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Med lite kraft blir karbonfangst avgjørende1.2.2023 13:24:30 CET | Pressemelding
– Vi når ikke klimamålene uten en skikkelig satsing på klimaløsninger som frigjør kraft, eller ikke krever kraft. Det har blitt klinkende klart gjennom Energikommisjonens rapport, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Equinor prøver å lure Støre31.1.2023 14:27:05 CET | Pressemelding
Equinor indikerer at karbonfangst og -lagring har en kostnad på 6500 kr per tonn CO₂ på Melkøya. – Dette fremstår som ren manipulering av tall før statsministerens besøk på Melkøya, sier Frederic Hauge i Bellona.
Selger ladeselskap9.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi etablerte eRoute71 for å sette søkelyset på behovet for en ladeinfrastruktur for elbiler i Norge. Nå er vår jobb gjort, og vi selger selskapet til Kople, som skal ta utbygging av elbil-lading inn i framtida, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
– Regjeringen forsinker viktig klimatiltak4.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Olje-og energidepartementet er en flaskehals for klimatiltak. Mangel på CO2-lager forsinker arbeidet med å nå klimamålene, sier Eivind Berstad i Bellona.
– En dårlig ide å elektrifisere Melkøya20.12.2022 15:24:49 CET | Pressemelding
–Equinor bør heller satse på CCS (karbonfangst og -lagring) på Melkøya. Det er langt bedre å rense Melkøya enn å trekke kabel gjennom et reinbeite-område. Både flytende og landbasert gasskraftverk med CCS bør utredes snarest. Hvis det ikke gjøres, og reinbeitedistriktene velger å gå til rettssak, kan det bli problematisk for regjeringen, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom