Virke

Gledelig støtte til distriktsbutikkene

Del

Merkur-programmet, som støtter de aller minste distriktsbutikkene, var foreslått nedlagt av ekspertutvalget som så på overflytting av oppgaver til fylkeskommunene. Signaler fra statsbudsjettet tyder på at ekspertutvalget ikke får viljen sin.

- Ekspertutvalgets forslag var dramatisk. Det ville gått ut over ikke bare overlevelsesevnen til de minste distriktsbutikkene, men også ringvirkninger som bosetting og næringsvirksomhet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

- Distriktsbutikkenes rolle er langt mer enn å selge melk og brød, slår Størksen fast. – De avlaster kommunene, og sikrer tjenester der folk bor. De låner ut bøker, driver miljøstasjoner og turistinformasjon. Noen butikker tar imot flyktninger, og tilbyr språk og arbeidspraksis – med godt resultat. Andre har transport- og bringetjenester for eldre uten bil og førerkort.

Merkur-programmet er Kommunal- og moderniseringsdepartementet sitt verktøy for å utvikle butikker i utkantstrøk. Målet med programmet er å sikre og utvikle de små distriktsbutikkene. Merkur er organisert som et eget program, direkte under Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Det er svært gledelig at regjeringen foreslår å øke Merkur-programmets budsjett til nær 50 millioner. I tillegg har statsråd Monica Mæland nylig signalisert at Merkur-programmet ikke skal stykkes opp og fordeles ut over fylkeskommunene. Dette betyr at både Merkur-programmets økonomiske og ikke minst faglige styrke opprettholdes. Dette er svært godt nytt for de nær 600 lokalsamfunnene rundt distriktsbutikker som i dag får hjelp og støtte av fagmiljøet til Merkur, avslutter Størksen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom