SINTEF

Gjør bygningen framkommelig for rullestolbrukere

Del

Byggteknisk forskrift (TEK) krever at en rekke bygninger skal være universelt utformet, det innebærer blant annet at rullestolbrukere skal kunne ta seg fram i dem. Byggforskserien viser hvordan det kan løses i praksis.

Bevegelsesmønster for rullestolbruker som åpner, passerer og lukker en slagdør. Ill.: Byggforskserien
Bevegelsesmønster for rullestolbruker som åpner, passerer og lukker en slagdør. Ill.: Byggforskserien

I løpet av de siste årene har det blitt et større fokus på at rom og bygninger skal være tilgjengelige for alle, også rullestolbrukere.


-Mange bygninger er lovpålagt å være universelt utformet, som arbeidsplasser, skoler, flyplasser og offentlige bygninger. Men byggeiere har selvsagt også egeninteresse at flest mulig skal kunne ta seg fram i bygningen, sier sivilarkitekt og seniorrådgiver Anders Kirkhus i Sintef.

Byggforskserien angir ulike mål for plassbehov for rullestolbrukere. Målene gjelder alle typer byggverk. De som har ansvaret for utforming, oppføring og endringer, enten de er prosjekterende eller behandler bygge- eller arealplansaker, må kjenne til disse målene.

Stort behov for kunnskap om tilgjengelige løsninger

-Anvisningen om dimensjonering for rullestolbrukere er en av de mest brukte i Byggforskserien. Det tyder på at kunnskapsbehovet er stort, og at det er en økende bevissthet rundt universell utforming, sier Kirkhus.

Forskriftenes minstekrav er ofte kompromisser mellom hensyn til ulike grupper. Byggforskserien viser hvilke dimensjoner som er spesifikke for rullestolbrukere, og noen av anbefalingene i Byggforskserien er bedre for rullestolbrukere enn det minstekravene er. For eksempel krever TEK at brytere på veggen skal plasseres mellom 0,8 og 1,2 m over gulvet. For rullestolbrukere kan en lavere plassering være mer brukervennlig.

Les mer: Byggforskserien 220.335 Dimensjonering for rullestolbrukere

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bevegelsesmønster for rullestolbruker som åpner, passerer og lukker en slagdør. Ill.: Byggforskserien
Bevegelsesmønster for rullestolbruker som åpner, passerer og lukker en slagdør. Ill.: Byggforskserien
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg saker fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SINTEF

Stor interesse for verdensomspennende konferanse for eldrehelse5.10.2020 16:16:17 CESTPressemelding

Våre eldre kan bli spesielt sårbare under en verdensomspennende pandemi. Det vet mange av de over 250 ledende ekspertene på avansert teknologi innen geriatrisk helse. Denne uken møtes de "digitalt" i Trondheim når den store helsekonferansen International Society for Gerontechnologys (ISG) avholdes for tolvte gang. Forskningsområdet som kalles "gerontechnology" handler om å forstå hvordan eldre mennesker fungerer og utvikle velferdsteknologi og tjenester som fungerer godt for de eldre brukerne.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom