Plan International Norge

Gjenbruk av FM-sendere bekjemper barneekteskap i Malawi

Del

42 prosent av alle jenter under 18 år i Malawi blir utsatt for barneekteskap. Det gjør Plan og Norkring noe med.

Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Norkring og Kari Helene Partapuoli sammen med noe av utstyret som gir radiokanalen Timveni 100 prosent dekning.
Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Norkring og Kari Helene Partapuoli sammen med noe av utstyret som gir radiokanalen Timveni 100 prosent dekning.

FM-nettet som inntil 2017 sørget for radiodekning i Norge, gir nå unge mennesker i hele Malawi radio og dermed viktig kunnskap om unges rettigheter. 14 radiosendere fra det demonterte FM-nettet i Norge sørger nå for dette.

I dag (torsdag 21. mars) ble det nye radionettet i Malawi lansert, noe som fører til at ungdomskanalen Timveni går fra 40 prosent til tilnærmet 100 prosent dekning i landet. Radio Timveni drives for og av ungdommer. Kanalen løfter fram unge stemmer i samfunnet og bruker radio for å gi kunnskap om hvordan og hvorfor bekjempe barneekteskap.

Det er selskapet Norkring, som eier, drifter og bygger ut kringkastingsnett i Norge, som har gitt FM-senderne i gave, slik at radio kan utgjøre en viktig forskjell.

 – Dette er en viktig dag for Norkring, Plan International og Radio Timveni. Vi er glad for at våre gamle FM-sendere og vår kompetanse, gir barn og unge i Malawi nye muligheter. Våre ansatte brenner for radio og derfor er det godt å vite at vi kan bidra til at unge jenter ikke blir giftet bort, men istedet kan gå på skole og møte en fremtid som våre egne barn, sier Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Norkring.

Til tross for at landet innførte lovforbud mot barneekteskap i 2017, foregår det hyppig. Det er dessuten vanskelig å nå ut med informasjon til befolkningen om lovendringen, blant annet på grunn av høy analfabetisme. Derfor er radio avgjørende for å spre ordet.

– Radio er den viktigste kanalen for å gjøre folk kjent med hvordan man skal bekjempe barneekteskap. Med 14 FM-sendere fra Norkring vil alle ungdommer i landet nå ha tilgang til radio. Vi er stolte av vår partner Norkring. Dette viser at partnerskap mellom bistandsorganisasjon og næringslivet er en nøkkel for å nå FNs bærekraftsmål om å stanse barneekteskap innen 2030, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.  

I Malawi er barneekteskap andelen blant de høyeste i Afrika. Den er 42 prosent ifølge Girls Not Brides, et globalt nettverk av organisasjoner som jobber mot barneekteskap. Snittalderen for befolkningen i landet er svært lav, og for å få til en positiv utvikling er det derfor kritisk at de unge får informasjon.

Bilder fra dagens lansering i Lilongwe i Malawi blir lastet opp fortløpende her

For mer informasjon, vennligst kontakt:
Silje Budeng | Senior kommunikasjonsrådgiver | Plan International Norge
M: +47 481 58 313 | Silje.Budeng@plan-norge.no

Ingrid Dietrichson | Kommunikasjonssjef | Norkring AS
M: +47 905 66 471 | Ingrid.Dietrichson@telenor.com

Bilder

Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Norkring og Kari Helene Partapuoli sammen med noe av utstyret som gir radiokanalen Timveni 100 prosent dekning.
Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Norkring og Kari Helene Partapuoli sammen med noe av utstyret som gir radiokanalen Timveni 100 prosent dekning.
Last ned bilde

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en utviklingsorganisasjon som fremmer barns rettigheter og likestilling for jenter. Plan International arbeider med barn, unge og samfunn for å imøtekomme grunnleggende årsaker til diskriminering av jenter, utestenging og sårbarhet. Ved lokal tilstedeværelse og brede erfaring driver Plan International frem forandringer på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. Organisasjonen er politisk og religiøst uavhengig. Siden 1937 har Plan bidratt til å bygge sterke partnerskap for barn og er aktiv i mer enn 70 land. Plan har jobbet i Malawi siden 1994, radio Timveni er en av våre lokale partnere i Malawi.

Om Norkring AS

Norkring planlegger, bygger og drifter det digitale bakkenettet for TV og radio i Norge. Selskapet er Norges største leverandør av kringkastingstjenester og tilbyr landsdekkende nettverk for TV og radio. Norkring tilbyr også tjenester innen Site management, Medianet og Innplassering. Norkring eier og drifter de fleste senderinstallasjonene i Norge. Norkring har vært en digital pioner innenfor kringkasting, radio og TV de siste tjue årene. Nå jobber man med mulighetene digitaliseringen byr på både i medielandskapet og samfunnet for øvrig. Selskapet er eid av Telenor.

Om Radio Timveni

Radio Timveni er en radiokanal drevet for og av unge mennesker. Den sprer unge stemmer i Malawi, alt fra populærkultur til å temaer som er relevante for unge mennesker, som hvordan bekjempe barneekteskap og tenåringsgraviditet. Kanalen er en uavhengig institusjon, etablert i 2006. Plan International er en av samarbeidspartnerne. Norkrings 14 FM-transmittere sørger nå for at Timveni kan sende nasjonalt. Timveni betyr «Hear us out.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom