Gir 54 millioner for å styrke den frivillige redningstjenesten
Frivillige redningsmannskaper har i mer enn 50 år vært en kritisk del av norsk beredskaps- og redningstjeneste. I nært samarbeid med politiet og Hovedredningssentralen har de i løpet av disse årene lett etter, og funnet, tusenvis av savnede og reddet hundrevis av liv. Dette er oppgaver det offentlige selv ikke har kapasitet til å utføre, samtidig som de frivillige i stor grad dekker kostandene selv.
– Våre mannskaper stiller alltid opp når de som trenger det mest er i nød. Samtidig har vi et stort etterslep på materiellsiden. Vi trenger riktig, egnet og godt utstyr til våre frivillige redningsmannskaper. Eksempelvis har vi 4500 nødnett-terminaler for lite og frykter at liv kan gå tapt. I statsbudsjettet for 2021 har regjeringen kun bevilget midler til å kjøpe 125 nye nødnett-terminaler, i tillegg til drift av disse, til frivilligheten. Det kritiske behovet for nødnett-terminaler er 1400, altså mer enn ti ganger så stort, sier Asphaug. Hun legger til at nødnettsamband er avgjørende når det gjelder samvirke mellom frivillige redningsmannskaper, politi, helse og brann. Kommunikasjon og god samhandling er helt avgjørende når det står om liv.
Frivillige betaler av egen lomme for å redde liv
– I dag må veldig mange redningsmannskaper selv kjøpe kritisk utstyr for å kunne være med å redde liv. Det kan ikke være riktig at frivillige organisasjoner selv skal måtte betale for å utføre dette viktige samfunnsoppdraget. Vi er helt avhengige av at det offentlige dekker abonnementskostnadene og FORF-medlemmenes driftskostnader knyttet til nødnettsystemet. Nå har myndighetene en unik mulighet til å tre inn i dette prosjektet slik at det blir et trepartssamarbeid mellom FORF, Gjensidigestiftelsen og staten, til beste for norsk redningstjeneste og Norges befolkning, sier Asphaug.
Vil bidra til et varig løft
– Vi har over lang tid arbeidet med en satsing på den frivillige redningstjenesten. Oppdragene øker i omfang og kompleksitet, og vi har registrert bekymringen over at frivillige redningsmannskaper blant annet mangler nødvendig, egnet og godt teknisk utstyr. Det svekker hele den frivillige redningstjenesten og beredskapen i Norge. Derfor har vi bevilget 54 millioner kroner til FORF for å bidra til et tryggere samfunn gjennom videreutvikling av redningstjenesten. Det vil gi et varig løft for de frivillige redningsmannskapene som den norske redningstjenesten er så avhengig av. For å få best mulig effekt av gaven, håper også vi at myndighetene nå tar det ansvaret de faktisk har ved å dekke abonnementskostnadene for nødnett-terminalene, sier Ingrid Tollånes, leder for gavetildelinger i Gjensidigestiftelsen.
Må kunne håndtere morgendagens utfordringer
Midlene fra Gjensidigestiftelsen skal bidra til en helhetlig styrking av de frivillige ressursene i Norge slik at mannskaper over hele landet er best mulig rustet til å håndtere morgendagens mange utfordringer. Gaven på 54 millioner kroner skal blant annet investeres i:
• innkjøp av utstyr og materiell
• kompetansehevende tiltak (inkludert øvelser)
• forsøksvirksomhet og innovasjon
• rekrutteringsarbeid
Nøkkelord
Bilder
Om Gjensidigestiftelsen
Dette er FORF
FORF er paraplyorganisasjonen for den frivillige redningstjenesten i Norge. Organisasjonen representerer et bredt register innenfor redning, enten det er i sjø, på land eller i luften. Organisasjonene har kompetanse og beredskap for å kunne takle oppdrag i alle tre nevnte elementer. De syv store frivillige organisasjonene i redningstjenesten som inngår i FORF er:
Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp Sanitet, Norsk Grotteforbund, Norsk Radio Relæ Liga, Speidernes Beredskapsgruppe, NLA Flytjeneste og Norske redningshunder.
Dette er Gjensidigestiftelsen
Gjensidigestiftelsen jobber for å skape et tryggere, sunnere og mer aktivt samfunn gjennom å støtte ildsjeler og frivillige organisasjoner. Som største eier i Gjensidige med 62,24 prosent av aksjene, er vi med på å videreføre 200 års forsikringshistorie i Norge.
Fra og med etableringen i oktober 2007 og frem til og med 2020 har Gjensidigestiftelsen tildelt rundt 2,7 milliarder kroner til omtrent 8500 ulike prosjekter for å skape gode liv i et trygt samfunn.
Les mer på www.gjensidigestiftelsen.no
Følg pressemeldinger fra Gjensidigestiftelsen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Gjensidigestiftelsen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Gjensidigestiftelsen
270 millioner til løft for fritidsklubbene23.9.2024 16:03:24 CEST | Pressemelding
De siste årene har barn og unge gitt utrykk for at de ønsker seg flere og bedre fritidsklubber der de bor. Det skal de nå få. I dag offentliggjorde Gjensidigestiftelsen at de deler ut 270 millioner kroner til en satsning i regi av Ungdom og Fritid som skal styrke fritidsklubbene på flere områder.
Gjensidigestiftelsen styrker naturbaserte aktiviteter med 50 millioner kroner2.9.2024 14:37:07 CEST | Pressemelding
Ni landsdekkende frivillige organisasjoner får til sammen 50 millioner kroner for at flere skal komme seg ut i naturen i 2025.
200 millioner til naturglede7.5.2024 15:26:22 CEST | Pressemelding
Gjensidestiftelsen skal de neste to årene bruke 200 millioner på å skape naturglede for alle. Målet med satsingen er å øke bruken av naturen til kilde for aktivitet, opplevelser, læring og sosiale felleskap.
Over 70 millioner kroner til sommeraktiviteter til barn og ungdom7.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
For fjerde året på rad deler Gjensidigestiftelsen ut penger til sommeraktiviteter for barn og ungdom. 392 lag og foreninger kan glede seg over at de kan skape gode sommerminner i lokalsamfunnet sitt.
Gir 25 millioner til forebygging av radikalisering og ekstremisme.21.3.2024 10:30:00 CET | Pressemelding
Gjensidigestiftelsen viderefører støtten til Trygg By Norge-nettverket med 25 millioner kroner for de neste to årene. Midlene skal gå til samarbeidsprosjekter mellom frivillig sektor og kommunene, og styrke samarbeidet mellom de 12 byene i nettverket.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom