Gjensidigestiftelsen

Gir 24 millioner til senter for mer fysisk aktivitet i skolen

Del

Høgskulen på Vestlandet får 24 millioner kroner av Gjensidigestiftelsen til å etablere et senter for fysisk aktiv læring. Målet med senteret på Fosshaugane campus er å sertifisere 100 skoler og utdanne 1000 lærere i løpet av en fem års periode.

Leder for samfunn og gave i Gjensidigestiftelsen Ingrid Tollånes og Geir Kåre Resaland fra Høgskulen på Vestlandet
Leder for samfunn og gave i Gjensidigestiftelsen Ingrid Tollånes og Geir Kåre Resaland fra Høgskulen på Vestlandet

I desember 2017 gjorde Stortinget vedtak om at regjeringen skal fremme en stortingssak som sikrer elever minst en time daglig fysisk aktivitet i skolen innenfor dagens rammetimetall. Dette vedtaket har skapt debatt og engasjement, og det er tydelig at det råder usikkerhet i mange skolemiljøer om hvordan det skal legges til rette for økt fysisk aktivitet. Men forskning utført på Vestlandet har vist at det er fullt mulig å innlemme fysisk aktiv læring i de vanlige skolefagene. Den kunnskapen og erfaringen ønsker Gjensidigestiftelsen å spre, sier Ingrid Tollånes, som er leder for samfunn og gave i Gjensidigestiftelsen.  Derfor har vi i dag gitt 24 millioner kroner for å støtte etableringen av et senter og sørge for at lærere og skoler rundt i hele landet kan få nyttegjøre seg av den  kunnskapen som allerede finnes, legger hun til. 

Tiltak som virker

Studier gjort av Høgskulen på Vestlandet, som står bak prosjektet Active Smarter Kids (ASK), har vist at fysisk aktiv læring er spesielt fordelaktig for barna som trenger ekstra oppfølging. Et tilleggselement er at fysisk aktivitet også kan ha mange positive effekter for mestring og sosial inkludering.   

De gode resultatene fra forskningsprosjektet har ført til stor etterspørsel fra skoler i hele landet som ønsker å bli «ASK-skoler». Det er imidlertid ingen instans som driver etterutdanning, kompetanseheving og videreutviklingen av praksisfeltet for fysisk aktiv læring i skolen, og dette er bakgrunnen for å etablere senteret.

Ble overrasket med millionsjekk før møte

For førsteamanuensis Geir Kåre Resaland fra Høgskulen på Vestlandet ble tirsdagen noe annerledes enn han hadde sett for seg. Sammen med flere av landets ledende aktører innen fysisk aktivitet i skolen var han kalt inn til et innspillsmøte hos Gjensidigestiftelsen for å diskutere hva som kan gjøres for å få til et løft på området. Men før møtet ble han overrasket med sjekken på 24 millioner som gjør det mulig å realisere senteret han har drømt om.

Nå begynner jeg nesten å grine, sa en rørt Resaland, før han samlet seg til en programerklæring. - Nå skal vi jobbe systematisk for at så mange skoler som mulig skal få hjelp til å få fysisk aktivitet i skolen til å fungere.  Vi skal hjelpe dem med kompetanse, utstyr, en webportal der de kan hente ut ferdige opplegg, og oppbacking og oppfølging. For fysisk aktivitet i skolen er kommet for å bli og Norge skal bli en pioner på området, avslutter han. 

Nøkkelord

Kontakter

Geir Kåre Resaland, PhD
Førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet
Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett
Tlf: +47 57676097 | mobil: +47 41621333
E-post: geirkr@hvl.no

Lars Erik Mørk
Kommunikasjonssjef Gjensidigestiftelsen
Tlf: 922 01 133
E-post: lem@gjensidigestiftelsen.no

Bilder

Leder for samfunn og gave i Gjensidigestiftelsen Ingrid Tollånes og Geir Kåre Resaland fra Høgskulen på Vestlandet
Leder for samfunn og gave i Gjensidigestiftelsen Ingrid Tollånes og Geir Kåre Resaland fra Høgskulen på Vestlandet
Last ned bilde

Lenker

Om Gjensidigestiftelsen

Gjensidigestiftelsen gir hvert år over 200 millioner kroner til allmennyttige prosjekter innen
trygghet og helse. Siden 2007 har stiftelsen delt ut over 2,2 milliarder til rundt 6500 prosjekter. Målet er å skape et tryggere, sunnere og mer aktivt samfunn. 

Følg saker fra Gjensidigestiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Gjensidigestiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Gjensidigestiftelsen

Gir 54 millioner for å styrke den frivillige redningstjenesten10.1.2021 11:45:44 CET | Pressemelding

De siste dagers hendelser har vist hvor viktig den frivillige redningstjenesten er for beredskapen i samfunnet. Nå får organisasjonene en etterlengtet støtte gjennom en gave på 54 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen. De sju organisasjonene som utgjør ryggraden i den frivillige redningstjenesten opplever et kritisk etterslep på riktig, godt og egnet materiell. – Gaven muliggjør et enestående løft, sier Bente Asphaug, daglig leder i FORF (Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum).

6 av 10 vil ikke bruke hjertestarter ved gjenoppliving16.10.2020 05:00:00 CEST | Pressemelding

En fersk landsomfattende undersøkelse viser at 60 prosent ikke ville brukt en hjertestarter ved gjenopplivning selv om det befant seg en slik i umiddelbar nærhet. – Å bruke hjertestarter er like enkelt som å bruke en støvsuger, og halvparten kan overleve hjertestans hvis de får støt innen tre minutter, sier overlege Conrad A. Bjørshol ved Stavanger Universitetssykehus (SUS). Fredag 16. oktober markeres verdens hjerte- og lungeredningsdag.

6 av 10 vil ikke bruke hjertestarter ved gjenoppliving16.10.2020 05:00:00 CEST | Pressemelding

En fersk landsomfattende undersøkelse viser at 60 prosent ikke ville brukt en hjertestarter ved gjenopplivning selv om det befant seg en slik i umiddelbar nærhet. – Å bruke hjertestarter er like enkelt som å bruke en støvsuger, og halvparten kan overleve hjertestans hvis de får støt innen tre minutter, sier overlege Conrad A. Bjørshol ved Stavanger Universitetssykehus (SUS). Fredag 16.oktober markeres verdens hjerte- og lungeredningsdag.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom