Genetisk viktig ulv tilbake i ulvesonen

– Ulven har fortsatt ikke slått seg til ro lenger enn fjorten dager i samme område. Det lengste oppholdet hadde den i månedsskiftet januar-februar da den oppholdt seg i fjellet i Rendalen kommune, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.
Bedøvet og flyttet
I november i fjor befant ulven seg i reindriftsområder i Engerdal, nord i Innlandet fylke, der den tok tre reinsdyr. Som en følge av dette ble det besluttet å flytte den.
Ulven ble bedøvet, påsatt GPS-sender og kjørt i bil til et skogområde i Kongsvinger kommune hvor den ble sluppet fri.
Etter flyttingen har den vandret mye rundt, og i januar i år vandret den inn i områdene til Rendalen Renselskap i Rendalen kommune. Dette ligger noen få mil unna stedet i Engerdal kommune som den ble flyttet fra i november.
Håper på etablering i vår
Det ble registrert skader på Rendalsren, og Miljødirektoratet vurderte i januar søknader om felling av ulven. Det ble ikke gitt fellingstillatelse, men direktoratet varslet at ny flytting kunne være et aktuelt tiltak.
GPS-sporingen viser at ulven vandret sørover fra Rendalen den 12. februar. Etter den tid har den oppholdt seg innenfor ulvesonen i Norge, og har besøkt Sverige.
1. mars var ulven tilbake i Kongsvinger kommune og oppholdt seg ikke langt fra området der den ble sluppet fri i november.
– Det er bra at ulven er tilbake i ulvesonen som er det området hvor Stortinget har bestemt at ulven skal ha sitt leveområde. Vi har per idag ikke informasjon som tilsier at ulven har slått seg til ro og etablert seg, men vi håper at det vil skje i løpet av våren, sier Knut Morten Vangen.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder


Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom