Genetisk viktig ulv på streif etter flytting

– Ulven har den siste tiden oppholdt seg en periode utenfor ulvesonen, vest for Glomma i Hedmark. Den har forflyttet seg mye de ukene den har vært radiomerket. På det meste over 30 kilometer i luftlinje på et døgn, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratets viltseksjon.
Konsekvenser for lisensfelling
Lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen startet 1. desember og varer til 31. mai.
Fordi denne ulven er genetisk viktig har Fylkesmannen i Innlandet avgrenset fellingsområdet for å unngå at den skal bli skutt i lisensfellingen.
– Ut fra de vandringene vi har sett til nå, er det sannsynlig at ulven kan forflytte seg til nye områder. Det kan gi løpende endringer i lisensfellingsområdet for ulv. Derfor er det viktig at ulvejegere forsikrer seg om at det er åpnet for felling i deres område, sier Vangen.
Miljødirektoratet ønsker ikke at ulven skal etablere seg utenfor ulvesonen. Direktoratet følger derfor med på bevegelsene til ulven, men ser det ikke som aktuelt med andre tiltak slik situasjonen er i dag.
Flyttet av hensyn til tamrein
– Ulven hadde gjort skade på tamrein i Engerdal. Det ble besluttet å flytte den heller enn å skadefelle, fordi den har vandret inn fra Finland/Russland og dermed kan tilføre friske gener til den sør-skandinaviske ulvestammen, sier Knut Morten Vangen.
Ulven ble bedøvet fra helikopter og utstyrt med GPS-sender i Engerdal tidlig om ettermiddagen den 14. november. Den ble kjørt i bil til et skogområde nær Kongsvinger og sluppet fri tidlig på kvelden samme dag.
Data fra GPS-sporingen viser at ulven gikk inn i Sverige 15. november, dagen etter at den ble sluppet fri. Etter vel et døgn krysset den grensa på nytt og vendte tilbake til Norge.
Den vandret så nordover i ulvesonen, men snudde nord for Flisa og returnerte mot områdene hvor den ble sluppet fri.
For vel en uke siden vandret dyret mot nordvest. Den krysset Glomma, som også er grense for ulvesonen, natt til 29. november.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Video fra merkingen av ulven 14. november. Video: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet.
Kontakter
Viltseksjonen, Miljødirektoratet
+4797787000
Bilder


Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Vil forby en av verdens mest skadelige fremmede krabber27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levende eksemplarer av den svært skadelige kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbearter.
Vil forby ein av dei mest skadelege framande krabbane i verda27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levande eksemplar av den svært skadelege kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbeartar.
Ødelagt natur skal repareres 50 nye steder27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millioner kroner i tilskudd til å reparere natur som ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.
Øydelagt natur skal reparerast 50 nye stader27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millionar kroner i tilskot til å reparere natur som øydelagde bekker, myrar og kulturlandskap.
Fant flere ulovlige produkter i nettbutikker27.3.2025 07:39:18 CET | Pressemelding
Miljødirektoratets kontroll av nettbutikker viste at flere produkter var ulovlige fordi de inneholdt helse- og miljøfarlige stoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom