Gebyr og kostnader ved lån
Sikrede og usikrede lån
Det skilles som regel mellom sikrede og usikrede lån. Sikrede lån gis mot at det stilles sikkerhet i fast eiendom, som regel egen bolig. Dette er typisk ved boliglån. Siden banken da har sikkerhet for pengene de låner ut, vil de kunne tilby en lavere rente på slike lån enn på usikrede lån.
Som navnet tilsier gis usikrede lån uten at det stilles sikkerhet. Dermed tar banken en større risiko ved slike lån, og beregner seg derfor en høyere rente. Banken gjør da en vurdering av den enkelte kunde før de tilbyr et lån. Da spiller ulike faktorer inn, som hvorvidt du har en trygg inntekt og om du tidligere har vært flink til å betale tilbake lån.
Det vil uansett være relativt høye renter ved et usikret lån. Likevel er det en del situasjoner hvor det kan være nødvendig å ta opp et usikret lån. Det kan for eksempel være hvis man får en uvanlig høy tannlegeregning, eller en lekkasje på badet.
Hvordan takle uforutsette utgifter
Man kan ta grep i privatøkonomien for å forsøke å unngå å måtte ta opp kostbare lån. Dersom man planlegger langsiktig er det mulig å spare opp en buffer for å kunne betale uforutsette utgifter.
En annen måte å betale plutselige kostnader på er å bruke kredittkort. Da må man imidlertid vite at man kan betale kredittkortregningen før den forfaller. Hvis det begynner å løpe renter på kredittkortgjelden er den som regel enda høyere enn på et forbrukslån, ifølge DNB.
Ved slike tilfeller bør man regne på om det heller vil lønne seg å søke om et forbrukslån, og så betale det ned så raskt som mulig.
Kostnadene
Kostnadene ved å ta opp et lån er:
- Renter
- Termingebyr
- Etableringsgebyr
- Faktureringsgebyr
Renter
Når du leser informasjon om et lån vil du bli presentert både nominell og effektiv rente. Siden den nominelle renten bare viser den isolerte rentekostnaden gir den ikke et komplett bilde av kostnaden.
Derfor bør du forholde deg til den effektive renten når du skal sammenligne lån. Det er den som viser deg hva lånet faktisk vil koste.
I tillegg bør du vurdere nedbetalingstiden. Jo raskere du betaler ned, jo kortere tid blir det regnet renter på lånet, og jo rimeligere blir det for deg. Betal derfor alltid tilbake så raskt du kan.
Termingebyr
Termingebyr er et gebyr som betales for hver termin. De aller fleste lån har en måned som termin. Det betyr at du vil måtte betale 12 termingebyr i året. Derfor er det viktig at også det er så lavt som mulig. Og likeledes er det også på den måten rimeligere jo raskere du betaler tilbake, siden du da får færre terminer å betale for.
Etableringsgebyr
Etableringsgebyret er en avgift som banken tar for å opprette lånet, så det er altså en engangskostnad.
Her bør du også sammenligne tilbudene du får, siden størrelsen på dette gebyret varierer en god del. En del banker tilbyr dessuten forbrukslån uten etableringsgebyr.
Faktureringsgebyr
En del banker tar også et faktureringsgebyr, først og fremst hvis de sender deg faktura i posten. Det er imidlertid andre og mer effektive måter å betale regningene på. Noen banker har app-er tilknyttet betalingsløsninger, eller du kan få regningen tilsendt til nettbanken din.
Alle gebyrer bidrar til totalkostnaden på lånet ditt. Det er derfor viktig å se på hva det vil koste deg totalt når du sammenligner lånetilbud.
På nettsidene til Forbrukslån.no/kostnader-gebyr-lån kan du lese mer om kostnadene ved lån. Der kan du også finne lånekalkulatorer som kan hjelpe deg med å beregne hva ulike lån vil koste deg, både i hver termin og for hele lånet totalt.
Bilder
Om Forbrukslån.no
Forbrukslån.no er en portal for sammenligning og vurdering av lån uten sikkerhet, inklusive refinansieringslån. Her kan besøkende finne nøkkeltall knyttet til rentenivå, aldersgrenser, inntektskrav og lignende.
Følg pressemeldinger fra Forbrukslån.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forbrukslån.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forbrukslån.no
Ulike behov for forbrukslån18.6.2021 14:27:22 CEST | Aktuelt
Flere rapporter gjennom det siste året har vist at nordmenn har hatt et langt lavere forbruk enn på svært mange år, og dermed har spart mye av inntekten sin. Samtidig viser statistikk over permitteringer og arbeidsledighet at Covid-19 har slått svært ulikt ut for folk.
Ny hekk med forbrukslån4.6.2021 09:57:59 CEST | Aktuelt
Nå er tiden inne for å erstatte planter og busker dersom vinteren har tatt knekken på dem, eller dersom man anlegger ny hage. Ikke minst er det viktig å planlegge hekker i hagen nøye. De skal helst holde i mange år framover, og er derfor ofte en av de viktigste investeringene i hagen.
Forbrukslån til sommerens prosjekt7.5.2021 11:52:14 CEST | Aktuelt
Fortsatte restriksjoner og usikkerhet rundt korona-situasjonen gjør at mange planlegger å tilbringe en sommer til i Norge. Da kan det være fristende å sette i gang med prosjekter man har planer eller drømmer om.
Betalt ned mer på forbrukslån enn på boliglån23.4.2021 10:46:10 CEST | Aktuelt
Mens den samlede forbruksgjelden i Norge har gått ned i løpet av korona-pandemien har ikke det samme skjedd når det gjelder boliggjelden.
Fortsatt bekymring for gjeldsproblemer9.4.2021 10:44:55 CEST | Aktuelt
Forbruksgjelden i Norge fortsetter å gå nedover. Samtidig er det en økning i kredittkortbruk den siste måneden. Gjeldsregisteret mener dette tyder på at mange har fått fornyet tillit til den økonomiske situasjonen, men advarer samtidig om at mange kan komme til å slite med forbruksgjelden sin også i tiden framover.