Farmasiet

Gavestress, halsbrann og juleallergi: Dette er nordmenns juleplager

Del

De fleste av oss må belage oss på en annerledes jul i år også, med restriksjoner som munnbind, antallsbegrensninger og avlyste arrangementer. Det er likevel flere ting enn pandemien som plager og stresser nordmenn i høytiden.

Nordmenn har mange juleplager gjennom desember.
Nordmenn har mange juleplager gjennom desember.

I en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet ble nemlig nordmenn spurt om hvordan julen deres gikk for seg i fjor, og hvordan de ser for seg årets jul. Der kom det frem athver femte nordmann opplevde stress i forbindelse med fjorårets gaveinnkjøp, og at omtrent like mange er forberedt på gavestress igjen i år. 18 prosent av kvinnene opplever i tilleggforventningspresset som ekstra tyngende 

Å kose seg med julemat og drikke er heller ikke helt problemfritt. 6 prosent av menn oppgir at de frykter halsbrann, mens 7 prosent av kvinner mellom 20 og 40 år blir stresset av «syv slag» og erredd for bakestress. 

– Jula er ikke for amatører, humrer Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet, og fortsetter: 

Vi har jo midler mot noe av dette, men akkurat bakestress må jeg innrømme at jeg aldri har blitt rammet av. Kanskje jeg og andre menn bør hjelpe til litt mer med forberedelsene fremfor å engste oss for halsbrann. 

Bambi på isen og høysnue

I tillegg til forventningspress og stress oppgir 11 prosent at de er redde for falle på isen. Overraskende nok er det flere unge enn eldre som frykter glattisen.  Hele 14 prosent av de mellom 18 og 39 år, mens kun 7 prosent av de mellom 50 og 59 år.  

– Dette er litt morsomt fordi vi i samme undersøkelse spurte folk om deres forhold til brodder. I den aldersgruppen som er mest redd for å falle på isen,mener 4 av 10 at brodder kun er for eldre folk, sier Pedersen.  

Det er ikke helt risikofritt å holde seg innendørs heller. Ved fjorårets julefeiring ble 6 prosent av oss rammet av ulike juleallergier, der vi enten reagerte på juletrær, juleblomster (julestjerner), røkelse eller lignende. Rundt 4 prosent frykter for de samme plagene i år. 

– Vi nordmenn er allerede utsatt for allergier på grunn av god hygiene og trolig enda mer nå etter lange perioder med munnbind og hånddesinfeksjon, avslutter Pedersen, som håper folk flest får en trivelig jul uavhengige av større eller mindre plager. 

 

Hvilke av disse plagene frykter du mest for i julen? 

 

Gavestress 

17 % 

Forventningspress 

13 % 

Falle på isen 

11 % 

Vaskestress 

7 % 

Halsbrann 

5 % 

Bakestress 

4 % 

Juleallergi - juletre, blomst (julestjerne), røkelse 

4 % 

Bakfull 

3 % 

Fylleangst 

2 % 

Astma 

2 % 

Gnagsår av pensko 

2 % 

Eksem 

2 % 

Annet 

4 % 

Frykter ingen plager 

30 % 

Om undersøkelsen 

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 1. til 6. desember av YouGov for Farmasiet. Den er utført i et representativt utvalg av respondenter over 18 år, og den har tatt sikte på å avdekke holdninger tilknyttet restriksjoner, korona og julefeiring. Den hadde 1009 respondenter, og den er derfor representativ i de fleste fylkene. 

Nøkkelord

Kontakter

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Olav Event, PR-operatørene
(+47 978 59 493)
oe@pr-o.no

Bilder

Nordmenn har mange juleplager gjennom desember.
Nordmenn har mange juleplager gjennom desember.
Last ned bilde
Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet
Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet
Last ned bilde

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Torvuttaket 26
1540 Vestby

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom